Előfizetés

Orbán odapörkölt egyet Gémesi Györgynek, amikor beugrott Gödöllőre kampányolni

Pion István
Publikálás dátuma
2019.10.09. 11:46
A miniszterelnök Kolozs Csaba fideszes gödöllői polgármesterjelölttel és családjával
Fotó: Orbán Viktor / Facebook
"Az nem lehet, hogy ellenséges közegben csináljunk valamit, az lehetetlen" - utalt az 1990 óta regnáló polgármesterre.
Úgy tűnik, Orbán az utolsó pillanatokban igyekszik ellenpontozni az önkormányzati választások kampányában eddig tanúsított passzivitását. Tegnap ugyanis a Fidesz miskolci polgármesterjelöltjéhez ugrott be, ma pedig már Kolozs Csaba gödöllői fideszes polgármesterjelölt és családja büszkélkedhetett miniszterelnöki látogatással és a látogatásról készült Facebook-videóval is. Ha Orbán célja az, hogy a Fidesz számára nehéz terepeket igyekszik jelenlétével feldobni, akkor Gödöllő nagyon is beleillik a koncepcióba, hiszen
a város a Fidesz számára már 29 éve bevehetetlen, Gémesi György ugyanis 1990 óta minden választáson elnyerte a polgármesteri címet.

Ezzel nyilván Orbán is tisztában van, az előzetes felmérések hevenyészett elemzése után nem véletlenül jegyezhette meg tehát saját jelöltje családi házában, hogy inkább a képviselő-testületi többségre van esélye a fideszes jelölteknek.
"Csak az első ember a nehéz!"

- summázott Orbán, majd rátért a Gödöllővel kapcsolatos vágyainak kifejezésére. "Jó lenne nagyon nyerni, végre csinálhatnánk valamit ebből a városból, szerencsétlenkedünk vele már nem tudom, mióta, nem?" Aztán Kolozs polgármesterjelölt felveti a gödöllői kastély helyzetét, amire Orbán azt mondja, azért nem tud vele boldogulni, mert ahhoz kéne egy megállapodás a város meg a kormány között.  
"Ha megállapodunk, akkor én tudok pénzt, meg fejlesztést meg sok mindent, de az nem lehet, hogy ellenséges közegben csináljunk valamit, az lehetetlen"

- mondta a miniszterelnök, majd besétáltak a gyerekszobába, végül kimentek a kertbe, hogy összeálljanak egy közös fotóra, Orbán pedig a család kutyájához szólva megjegyezte:
"Gyere, Bounty, téged is beveszünk!"

A Borkai-ügy miatt tüntetnek szombaton Győrben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.09. 11:45

Fotó: Momentum
A Momentum győri szervezete „Tüntetés Borkai Zsolt és a maffiakormányzás ellen” címmel hirdetett demonstrációt a Városháza elé.
Tüntetést szervezett a Momentum győri szervezete „Borkai Zsolt korrupciós és egyéb ügyei miatt” a választás előtti napra, október 12-re. A „Tüntetés Borkai Zsolt és a maffiakormányzás ellen” című eseményt 17 órakor Győrben, a Városháza előtt hirdették meg. „Borkai Zsolt ügye azt is megmutatja, mit jelent valójában Orbán Viktor “keresztény szabadsága”: azt, hogy a Fidesz vezetőinek mindent szabad” – írták a szervezők.

Most „győri polipról” írt az ismeretlen blogger

A botrányt kirobbantó, Borkai Zsoltról készült felvételeket publikáló ismeretlen, „ez az ördög ügyvédje” nevű blog szerdán „győri polipról”, korrupciós ügyekről és bő 10 éve működtetett pénzszivattyúról írt. Bejegyzésében konkrét személyeket is megnevezett. Emellett egy kommentben azt ígérte, egy „elég ismert” emberről is közöl információkat.

Greenpeace: kockázatos a budapesti kórházak előtti légszennyezettség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.09. 11:19

Fotó: Greenpeace Magyarország
Kritikus lehet a légszennyezettség több, gyermekeket, kismamákat és tüdőbetegeket ellátó egészségügyi intézmény bejáratának környékén – derül ki a Greenpeace friss mérési eredményeiből.
Több helyen súlyosabb a légszennyezettség a hivatalos mérőállomások által mért értékeknél – derül ki a környezetvédő szervezet vizsgálatából, amellyel főleg a dízel járművekből származó nitrogéndioxid-szennyezettséget mérte tíz budapesti kórház környékén.
A Greenpeace Magyarország augusztus 29. és szeptember 19. között a gyermekeket, kismamákat és tüdőbetegeket ellátó egészségügyi intézmények bejáratánál mérte a légszennyezettséget, mert mint közleményükben írják, ők különösen érzékenyek a légszennyezésre. A legsúlyosabb értékeket a Semmelweis Egyetem (SOTE) Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Üllői úti részlegénél (89,4 µg/m3), a Heim Pál Gyermekkórháznál (79,0 µg/m3), az MH EK Honvéd Kórháznál (74,0 µg/m3), valamint a Tölgyfa utcai Gyermek-Tüdőgyógyászati Járóbeteg-szakellátás épületénél (73,4 µg/m3) elhelyezett mérőeszközök mérték. 
A háromhetes mérés alatt tíz mérési pontból kilenc helyszínen volt magasabb a szennyezettség mértéke, mint az éves nitrogén-dioxid határérték (40 µg/m3). Az egyetlen, éves határérték alatti szintet az Auróra utcai Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ bejáratánál kitett mérőeszköz mutatta (39,3 µg/m3). A SOTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Üllői úti részlegénél mért szennyezettség háromhetes átlaga még a 24 órás határértéket (85 µg/m3) is meghaladta (89,4 µg/m3), és több mint duplája volt az egy évre megadott határértéknek.
A nitrogéndioxid-szennyezés számottevő része a dízel járművekből származik, amelyek száma és átlagéletkora is nőtt Magyarországon az elmúlt másfél évtizedben. Az EU-ban Magyarországon fut arányaiban az egyik legtöbb, az európai kibocsátási normáknak nem megfelelő dízel személyautó, amelyek jelentős része a nyugat-európai nagyvárosokból kitiltott szennyező dízel – írják. 
A Greenpeace korábbi mérései azt mutatják, hogy a budapesti iskolák és a buszmegállók mellett is kritikus a légszennyezettség, ezért a környezetvédő szervezet azt várja a főváros vezetésétől, hogy a nyugat-európai városokhoz hasonlóan, állapítson meg céldátumot a szennyező, régi dízel járművek kivezetésére. 
„Évente már most több mint 14 ezren halnak meg a rossz levegő miatt. Közvélemény-kutatás is bizonyítja: a budapestiek túlnyomó többsége szerint a légszennyezettség a legnagyobb környezetvédelmi probléma Budapesten”

– mondta Simon Gergely, a Greenpeace légszennyezési szakértője.

A súlyos légszennyezettség miatt évente több ezren halnak meg idő előtt a fővárosban. A levegőminőség európai viszonylatban is egészségkárosító: a szállópor-szennyezettség miatt az Európai Bizottság már pert is indított Magyarország ellen és kötelezettségszegési eljárást a nitrogéndioxid-szennyezettség okán.