Visszalép Botka László egyik kihívója

Publikálás dátuma
2019.10.08. 21:54
Botka László
Fotó: Népszava
Így már csak hárman próbálják megszerezni a szegedi polgármester posztját az október 13-i választáson.
Október 10-ével visszalép a polgármesterjelöltségtől Bartha László, akit a Tisza Koalíció indított Szegeden. A szervezet kedden az MTI-vel azt is közölte, hogy Bartha László a listavezetői helyet megtartja.  Botka László MSZP-s polgármesternek négy kihívója van a 2019-es önkormányzati választáson, a Tisza Koalíció szerint ez a helyzet a baloldali politikai vezetés fennmaradásának kedvez, ezért döntött a szervezet elnöksége a jelölt visszaléptetése mellett.
A Tisza Koalíció közleményében kitért arra: céljuk a szegedi önkormányzat közgyűlésébe olyan személyeket juttatni, akik a programjuk megvalósításának biztosítékai, határozott elképzelésük van Szeged jövőjéről, elvégzik a rájuk bízott munkát és polgári értékrendet képviselnek. Ezek alapján a Tisza Koalíció megítélése szerint a város jelenlegi vezetése és közgyűlése programjuk megvalósítására alkalmatlan - olvasható a közleményben, amelyben rögzítették: céljuknak elsősorban a közgyűlési többség megszerzését, másodsorban a városvezetés leváltását tekintik. Ennek érdekében a Tisza Koalíció elnöksége és az önkormányzati képviselőjelöltek egyhangúlag úgy döntöttek, hogy nyitottak a választási együttműködésre más szervezetekkel, amennyiben azok elfogadják a Tisza Koalíció programját. Ha ilyen együttműködés nem jön létre, akkor képviselőjelöltjeik 18 körzetben el fognak indulni.
Szerző

Az Alkotmánybíróság szerint a fideszes hazugság csak véleménynek számít

Publikálás dátuma
2019.10.08. 21:23
Illusztráció
Fotó: Népszava
Hiába állított tényszerűen cáfolható dolgot a kormánypárt egyik jelöltje, az Ab ezt egyéni véleménynek tekintette, amit az alkotmány véd.
Ha egy fideszes képviselőjelölt olyasmit állít ellenfeleiről, ami nem igaz, az kampányban tekinthető puszta véleménynek, és így megengedhető – a hvg.hu cikke szerint lényegében ezt mondta ki az Alkotmánybíróság Varga Zs. András vezette öt tagú tanácsa, ezzel elutasítva egy szocialista panaszt.  
A történet kiindulópontja, hogy egy székesfehérvári fideszes jelölt a Kodály Zoltán iskola várható felújítása kapcsán az mondta: „Az elmúlt évben több mint kétmilliárd forint értékben történt intézményfelújítás ebben a városban, amelyet a székesfehérvári ellenzék soha, soha nem támogatott.” Az MSZP kifogást emelt, mondván, ez nem igaz: az ellenzéki képviselők minden esetben, így a videóban megnevezett iskola esetében is a felújítás mellett szavaztak.

„A kifogásolt mondatot nem lehet önmagában megítélni”

A helyi választási bizottság elutasította a kifogást: szerinte „a megnyilvánulásnak a tényközlési eleme csak kisebb súlyú”, a képviselő csak azt a véleményét fejtette ki, hogy az ellenzéki képviselők általában nem támogatták az intézményfejlesztéseket. Ha ez az utóbbiak szerint nem igaz, a kampányban lehetőségük van cáfolni. Az MSZP ezután a területi választási bizottsághoz, majd a bírósághoz fordult, mert szerinte itt nem véleményről van szó. A fideszes jelölt ugyanis nem az ellenzéki jelöltek alkalmasságát vitatta, hanem egy konkrét szavazás során leadott „igen” szavazatukat vonta kétségbe, ami alkalmas a választópolgárok megtévesztésére. Ám a Győri Ítélőtábla is úgy látta: „a kifogásolt mondatot nem lehet önmagában megítélni”. Vagyis „a kifogásolt nyilatkozatnak valójában nem az volt a jelentése, hogy az ellenzék nem támogatta a megnevezett iskola felújítását.” A bíróság szerint a kijelentés arra vonatkozott, hogy a már megvalósult felújításokat nem támogatták az ellenzéki képviselők - mutat rá a portál.

Az Ab szerint kampány van, ennyi még belefér

Ezután fordultak a szocialisták az Ab-hoz alkotmányjogi panasszal, de hiába.
A testület ugyanis több korábbi határozatát felidézve szintén véleménynek minősítette a vitatott mondatot, amely alkotmányosan védett.

A választási kampányban ugyanis „leginkább helye van a politikai programokról és a jelöltek alkalmasságáról vallott vélemények akár túlzó, felfokozott megfogalmazásának, tekintettel arra is, hogy ezen időszak alatt a cáfolat vagy ellenvélemény kifejtésének is jelentős tere nyílik”. Az érintett önkormányzati képviselőjelölt által használt „soha, soha nem támogatta” kifejezésből „nem következik egyértelműen az, hogy az érintett a vitatott kérdéssel összefüggésbe hozható szavazásokon az ellenzéki képviselők ’nem’ szavazatot adtak volna le”. Az öt alkotmánybíró úgy látta: helyesen állapította meg az ítélőtábla, hogy itt nem egy konkrét szavazásról van szó, hanem arról, hogy „az ellenzéki képviselők a kijelentést tevő önkormányzati képviselőjelölt szerint nem voltak együttműködők, és véleménye szerint ez a jövőben sem várható tőlük”.
Ezért a szocialista panaszt az Ab elutasította, de azért az indoklás végén hozzátette: arról továbbra sincs szó, „hogy a jelöltek bármilyen valótlan információt, állítást terjeszthetnek egymásról, vagy az igazságot elferdítő állításokkal, féligazságokkal a választókat szabadon megtéveszthetik" - idézi a testület válaszát a hvg.hu (kérdés, hogy akkor az Ab szerint miért nem számít a választók megtévesztésének az egyértelműen cáfolható, az ellenzéket befeketítő állítás - a Népszava szerkesztője.). A válaszból kiderül, hogy az Ab egyszerűen etikai kérdésnek tartja a történteket. Mint írják,  „(...) a választási kampány etikai kérdéseit az Alkotmánybíróság nem vizsgálhatja, ez ugyanis a kampányban résztvevők felelőssége. (...) A jó erkölcsöt és a jó ízlést figyelmen kívül hagyó megnyilvánulások morálisan minősítik azt is, aki ilyen eszközökkel él. Az alapjogilag védett szólásszabadság nem jelenti ugyanis azt, hogy minden, nem jogellenes, hátrányos jogkövetkezményekkel nem járó lehetőséggel élni is kell.” 
Szerző

Borkai-ügy: családban marad

Publikálás dátuma
2019.10.08. 20:45

Fotó: Facebook/Borkai Zsolt
Feltűnően segítőkésznek mutatkoznak Borkai Zsolt gyerekeivel azok, a szexvideóban is látható férfiak, akik profitálhattak a polgármester barátságából.
Egyre messzebb érnek a Borkai-ügy szálai: a szexparti csak a „jéghegy csúcsa”, a feltáruló szövevényes kapcsolati háló alapján ugyanis a polgármesterhez közel állók sora járt nagyon jól vitatható módon. Ezt a céghálót vizsgálva vette észre lapunk, hogy a városvezető lánya, Borkai Petra rendezvényszervező vállalkozása, az IDEAS Boutique Events részt vett például 2017-ben a közpénz százmilliókból rendezett győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) munkálataiban. A vállalkozás referenciái között feltüntették ugyanis a rendezvény polgármesteri fogadását. A cég Facebook-oldalának tanúsága szerint más önkormányzati rendezvényeket is szerveztek, igaz, mérsékelt sikerrel, mert a társaság az utóbbi három évet veszteséggel zárta. Anyagilag jobban járt testvére, Borkai Ádám, aki különös módon tett szert három év alatt összesen legalább 40 milliós fizetésre, apja barátja, a szexvideóban is feltűnő, kétes győri földügyleteken gazdagodott Rákosfalvy Zoltánnak köszönhetően.  A szexvideón feltűnő – győri földügyleteken is gyarapodott – Rákosfalvy Zoltán ügyvédhez köthető Akonia Ingatlanforgalmazó Kft. évek óta havi egymilliós fizetést utalt át a polgármester 24 éves fiának ügyvezetői fizetésként – szúrta ki a Válasz Online. A gáláns bért még különösebbé teszi az, hogy a cégnek az utóbbi években nem volt árbevétele. Rákosfalvy egyébként már korábban megláthatta az üzleti tehetséget a polgármester fiában, mert Borkai Ádám 2015-ben ügyvezető és tulajdonos volt Rákosfalvy azóta már végelszámolás alá került cégében, az Eurosistra Kft.-ben.
Rákosfalvy Zoltán
Fotó: Youtube/Győrplusz TV
Itt érdemes felidézni: ahogyan azt a HVG évekkel ezelőtt feltárta, Borkai barátja, Rákosfalvy 2011-ben gyors termőföld-felvásárlásba kezdett azon a környéken, ahol az Audi bővíteni akart. Nem sokkal később az ügyvéd által felvásárolt termőföldet ipari parkká minősítették, amivel a terület értéke ugrásszerűen megnőtt. A milliárdos haszon egy luxemburgi off-shore cégnél landolt, melyből az ismeretlen tulajdonosok évente 150-400 millió közötti osztalékot vettek ki. Sokáig nem lehetett hivatalosan tudni, hogy ki állhat az off-shore cég mögött, ám a hvg.hu megírta: a napokban előkerült egy 2014-es luxemburgi irat, amiben szerint Rákosfalvy Zoltán A-osztályú igazgatói kinevezését rögzítették. Az adriai orgiáról készült egyik videón – ruhában – feltűnik Győr ismert, vezető vendéglátósává lett Szabó Ervin is. Borkai lánya 2014-ben megvette Szabótól a Királysarok Kft. nevű céget. Bár a mozgó éttermi szolgáltatással foglalkozó vállalkozás a polgármester lánya nevén van, a cég bejelentett címe Szabó Ervin lovászpatonai lakhelye, a cég fióktelepe Szabó fő érdekeltségének számító főtéri Pálffy Étterem egyik raktárhelyisége, illetve a cég értesítési címe is az étterem e-mail címe. Szabó sem járhatott rosszul a polgármesteri ismertséggel: mint arról az Index is beszámolt, 2017-ben Szabó Ervin cége, a Diákolimpia 2017 Kft. – a vesztes ajánlatnál négyszer drágábban – 896 millió forintért nyerte el két évvel ezelőtt a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál étkeztetési feladatait.

NER-lovagok a múltból

Helyi forrásaink szerint Borkai polgármesteri pályafutása elején az időközben a NER üzleti világának az élbolyába átigazolt győri milliárdos, az egy időben Tiborcz Istvánnal is üzletelő Paár Attilával ápolt szorosabb kapcsolatot. Később Paár- ahogy fogalmaztak – kinőtte Borkait, a polgármester fő patronálója Szabó Ervin, illetve Somogyi János győri nagyvállalkozó. Hogy a világ milyen kicsi, az abból is kiderül, hogy a Borkai Ádámnak álomfizetést folyósító magyar leányvállalat korábbi ügyvezetője Somogyi egyik hozzátartozója volt, a magyar Akonia értesítési címe máig a nagyvállalkozóhoz tartozó holding címe.

Témák
Borkai Zsolt
Frissítve: 2019.10.13. 10:47