Előfizetés

Az Alkotmánybíróság szerint a fideszes hazugság csak véleménynek számít

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.08. 21:23
Illusztráció
Fotó: Népszava
Hiába állított tényszerűen cáfolható dolgot a kormánypárt egyik jelöltje, az Ab ezt egyéni véleménynek tekintette, amit az alkotmány véd.
Ha egy fideszes képviselőjelölt olyasmit állít ellenfeleiről, ami nem igaz, az kampányban tekinthető puszta véleménynek, és így megengedhető – a hvg.hu cikke szerint lényegében ezt mondta ki az Alkotmánybíróság Varga Zs. András vezette öt tagú tanácsa, ezzel elutasítva egy szocialista panaszt.  
A történet kiindulópontja, hogy egy székesfehérvári fideszes jelölt a Kodály Zoltán iskola várható felújítása kapcsán az mondta: „Az elmúlt évben több mint kétmilliárd forint értékben történt intézményfelújítás ebben a városban, amelyet a székesfehérvári ellenzék soha, soha nem támogatott.” Az MSZP kifogást emelt, mondván, ez nem igaz: az ellenzéki képviselők minden esetben, így a videóban megnevezett iskola esetében is a felújítás mellett szavaztak.

„A kifogásolt mondatot nem lehet önmagában megítélni”

A helyi választási bizottság elutasította a kifogást: szerinte „a megnyilvánulásnak a tényközlési eleme csak kisebb súlyú”, a képviselő csak azt a véleményét fejtette ki, hogy az ellenzéki képviselők általában nem támogatták az intézményfejlesztéseket. Ha ez az utóbbiak szerint nem igaz, a kampányban lehetőségük van cáfolni. Az MSZP ezután a területi választási bizottsághoz, majd a bírósághoz fordult, mert szerinte itt nem véleményről van szó. A fideszes jelölt ugyanis nem az ellenzéki jelöltek alkalmasságát vitatta, hanem egy konkrét szavazás során leadott „igen” szavazatukat vonta kétségbe, ami alkalmas a választópolgárok megtévesztésére. Ám a Győri Ítélőtábla is úgy látta: „a kifogásolt mondatot nem lehet önmagában megítélni”. Vagyis „a kifogásolt nyilatkozatnak valójában nem az volt a jelentése, hogy az ellenzék nem támogatta a megnevezett iskola felújítását.” A bíróság szerint a kijelentés arra vonatkozott, hogy a már megvalósult felújításokat nem támogatták az ellenzéki képviselők - mutat rá a portál.

Az Ab szerint kampány van, ennyi még belefér

Ezután fordultak a szocialisták az Ab-hoz alkotmányjogi panasszal, de hiába.
A testület ugyanis több korábbi határozatát felidézve szintén véleménynek minősítette a vitatott mondatot, amely alkotmányosan védett.

A választási kampányban ugyanis „leginkább helye van a politikai programokról és a jelöltek alkalmasságáról vallott vélemények akár túlzó, felfokozott megfogalmazásának, tekintettel arra is, hogy ezen időszak alatt a cáfolat vagy ellenvélemény kifejtésének is jelentős tere nyílik”. Az érintett önkormányzati képviselőjelölt által használt „soha, soha nem támogatta” kifejezésből „nem következik egyértelműen az, hogy az érintett a vitatott kérdéssel összefüggésbe hozható szavazásokon az ellenzéki képviselők ’nem’ szavazatot adtak volna le”. Az öt alkotmánybíró úgy látta: helyesen állapította meg az ítélőtábla, hogy itt nem egy konkrét szavazásról van szó, hanem arról, hogy „az ellenzéki képviselők a kijelentést tevő önkormányzati képviselőjelölt szerint nem voltak együttműködők, és véleménye szerint ez a jövőben sem várható tőlük”.
Ezért a szocialista panaszt az Ab elutasította, de azért az indoklás végén hozzátette: arról továbbra sincs szó, „hogy a jelöltek bármilyen valótlan információt, állítást terjeszthetnek egymásról, vagy az igazságot elferdítő állításokkal, féligazságokkal a választókat szabadon megtéveszthetik" - idézi a testület válaszát a hvg.hu (kérdés, hogy akkor az Ab szerint miért nem számít a választók megtévesztésének az egyértelműen cáfolható, az ellenzéket befeketítő állítás - a Népszava szerkesztője.). A válaszból kiderül, hogy az Ab egyszerűen etikai kérdésnek tartja a történteket. Mint írják,  „(...) a választási kampány etikai kérdéseit az Alkotmánybíróság nem vizsgálhatja, ez ugyanis a kampányban résztvevők felelőssége. (...) A jó erkölcsöt és a jó ízlést figyelmen kívül hagyó megnyilvánulások morálisan minősítik azt is, aki ilyen eszközökkel él. Az alapjogilag védett szólásszabadság nem jelenti ugyanis azt, hogy minden, nem jogellenes, hátrányos jogkövetkezményekkel nem járó lehetőséggel élni is kell.” 

Borkai-ügy: családban marad

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.10.08. 20:45

Fotó: Facebook/Borkai Zsolt
Feltűnően segítőkésznek mutatkoznak Borkai Zsolt gyerekeivel azok, a szexvideóban is látható férfiak, akik profitálhattak a polgármester barátságából.
Egyre messzebb érnek a Borkai-ügy szálai: a szexparti csak a „jéghegy csúcsa”, a feltáruló szövevényes kapcsolati háló alapján ugyanis a polgármesterhez közel állók sora járt nagyon jól vitatható módon. Ezt a céghálót vizsgálva vette észre lapunk, hogy a városvezető lánya, Borkai Petra rendezvényszervező vállalkozása, az IDEAS Boutique Events részt vett például 2017-ben a közpénz százmilliókból rendezett győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) munkálataiban. A vállalkozás referenciái között feltüntették ugyanis a rendezvény polgármesteri fogadását. A cég Facebook-oldalának tanúsága szerint más önkormányzati rendezvényeket is szerveztek, igaz, mérsékelt sikerrel, mert a társaság az utóbbi három évet veszteséggel zárta. Anyagilag jobban járt testvére, Borkai Ádám, aki különös módon tett szert három év alatt összesen legalább 40 milliós fizetésre, apja barátja, a szexvideóban is feltűnő, kétes győri földügyleteken gazdagodott Rákosfalvy Zoltánnak köszönhetően.  A szexvideón feltűnő – győri földügyleteken is gyarapodott – Rákosfalvy Zoltán ügyvédhez köthető Akonia Ingatlanforgalmazó Kft. évek óta havi egymilliós fizetést utalt át a polgármester 24 éves fiának ügyvezetői fizetésként – szúrta ki a Válasz Online. A gáláns bért még különösebbé teszi az, hogy a cégnek az utóbbi években nem volt árbevétele. Rákosfalvy egyébként már korábban megláthatta az üzleti tehetséget a polgármester fiában, mert Borkai Ádám 2015-ben ügyvezető és tulajdonos volt Rákosfalvy azóta már végelszámolás alá került cégében, az Eurosistra Kft.-ben.
Rákosfalvy Zoltán
Fotó: Youtube/Győrplusz TV
Itt érdemes felidézni: ahogyan azt a HVG évekkel ezelőtt feltárta, Borkai barátja, Rákosfalvy 2011-ben gyors termőföld-felvásárlásba kezdett azon a környéken, ahol az Audi bővíteni akart. Nem sokkal később az ügyvéd által felvásárolt termőföldet ipari parkká minősítették, amivel a terület értéke ugrásszerűen megnőtt. A milliárdos haszon egy luxemburgi off-shore cégnél landolt, melyből az ismeretlen tulajdonosok évente 150-400 millió közötti osztalékot vettek ki. Sokáig nem lehetett hivatalosan tudni, hogy ki állhat az off-shore cég mögött, ám a hvg.hu megírta: a napokban előkerült egy 2014-es luxemburgi irat, amiben szerint Rákosfalvy Zoltán A-osztályú igazgatói kinevezését rögzítették. Az adriai orgiáról készült egyik videón – ruhában – feltűnik Győr ismert, vezető vendéglátósává lett Szabó Ervin is. Borkai lánya 2014-ben megvette Szabótól a Királysarok Kft. nevű céget. Bár a mozgó éttermi szolgáltatással foglalkozó vállalkozás a polgármester lánya nevén van, a cég bejelentett címe Szabó Ervin lovászpatonai lakhelye, a cég fióktelepe Szabó fő érdekeltségének számító főtéri Pálffy Étterem egyik raktárhelyisége, illetve a cég értesítési címe is az étterem e-mail címe. Szabó sem járhatott rosszul a polgármesteri ismertséggel: mint arról az Index is beszámolt, 2017-ben Szabó Ervin cége, a Diákolimpia 2017 Kft. – a vesztes ajánlatnál négyszer drágábban – 896 millió forintért nyerte el két évvel ezelőtt a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál étkeztetési feladatait.

NER-lovagok a múltból

Helyi forrásaink szerint Borkai polgármesteri pályafutása elején az időközben a NER üzleti világának az élbolyába átigazolt győri milliárdos, az egy időben Tiborcz Istvánnal is üzletelő Paár Attilával ápolt szorosabb kapcsolatot. Később Paár- ahogy fogalmaztak – kinőtte Borkait, a polgármester fő patronálója Szabó Ervin, illetve Somogyi János győri nagyvállalkozó. Hogy a világ milyen kicsi, az abból is kiderül, hogy a Borkai Ádámnak álomfizetést folyósító magyar leányvállalat korábbi ügyvezetője Somogyi egyik hozzátartozója volt, a magyar Akonia értesítési címe máig a nagyvállalkozóhoz tartozó holding címe.

Döntött a Fővárosi Ítélőtábla: az összes fideszes választási plakátot le kell szedni Érden

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.08. 20:39

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Jogerős ítélet mondta ki, hogy a kormánypárt plakátjai megtévesztő módon másolják a Modern Városok Programjának arculati elemeit.
Jogsértő módon reklámozta magát Érden a kormánypárt több jelöltje, valamint Fidesz-KDNP-Összefogás Egyesület, mivel plakátjaik egyértelműen másolják a Modern Városok Program (MPV) bejáratott és a városlakók által már jól ismert dizájnelemeit – állapította meg másodfokú döntésében a Fővárosi Ítélőtábla. A Népszava birtokába kerülő dokumentumból kiderül, hogy bíróság október 8-án hozott ítéletében eltiltotta az érintetteket a további jogsértéstől. Ami azt jelenti, hogy 
az összes ilyen kormánypárti választási hirdetést le kell szedni Érden.

A jogerős döntés T. Mészáros András polgármesterjelölt (és jelenlegi polgármester), Antunovits Antal, Simó Károly, Riebel Zsófia, Dr. Bács István, Recsnyik Richárd, Kopor Tihamér, Józsa Csaba László, Demjén Attila, Fülöp Sándorné, Zólyomi Ádám, Barits Máté és Takács Éva képviselőjelöltek, továbbá a Fidesz-KDNP-Összefogás Egyesület plakátjaira vonatkozik.

A választási bizottságokról visszapattant

Az érdi ellenzéki összefogás, Csőzik László polgármesterjelölt és csapata már korábban jelezte a vélelmezett jogsértést az érdi Helyi Választási Bizottságnál (HVB) és a Pesti Területi Választási Bizottságnál (TVB), azonban mindkét szerv elutasította panaszukat. Ezután közösen fordultak a bírósághoz, az ítélőtábla határozatával pedig felülírta a bizottsági elutasításokat is, és kimondta:
a kormánypárti jelölő szervezetek kampánya olyan eszközökre épült, amelyek az egyéb, választás során versengő jelölő szervezetekkel és jelöltekkel szemben a kifogásban érintett jelölő szervezeteket és jelölteket előnyösebb helyzetbe juttatta.

A megszokottság előnyt jelent

A bíróság szerint a Modern Városok Program „arculata és a jelölő szervezetek kampányában használt elemek összekapcsolása szándékolt hatást kelt, a korábbi vizuális elemek összetéveszthetetlen felhasználásával felismerhető átalakításával és átvételével. A jelölő szervezeteknek ez a megoldás kontinuitást biztosít, a bejáratot vizuális hatáskeltéssel ismerőssé teszi a kampány eszközeit. Ezáltal a szemlélő már egy megszokott branddel találkozik. Ez a megszokottság és ismerősség előnyt biztosít.”
Az Modern Városok Program érdi plakátja
Fotó: Facebook
Az ítélőtábla megjegyzi, „kifejezetten szokatlan egy már korábban létrehozott arculat karakteres elemeinek elfogadása és átvétele, egy későbbi arculat kialakításánál, hiszen az arculattal való megjelenés azt az igényt jeleníti meg, hogy az azt élvező másoktól megkülönböztetni igyekszik saját magát”. Azt is hangsúlyozzák, hogy a Modern Városok Program (MPV) arculatának létrehozása közpénzből történt.
Az azonosságokat és hasonlóságokat így mutatta be a testület: