Előfizetés

Döntött a Fővárosi Ítélőtábla: az összes fideszes választási plakátot le kell szedni Érden

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.08. 20:39

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Jogerős ítélet mondta ki, hogy a kormánypárt plakátjai megtévesztő módon másolják a Modern Városok Programjának arculati elemeit.
Jogsértő módon reklámozta magát Érden a kormánypárt több jelöltje, valamint Fidesz-KDNP-Összefogás Egyesület, mivel plakátjaik egyértelműen másolják a Modern Városok Program (MPV) bejáratott és a városlakók által már jól ismert dizájnelemeit – állapította meg másodfokú döntésében a Fővárosi Ítélőtábla. A Népszava birtokába kerülő dokumentumból kiderül, hogy bíróság október 8-án hozott ítéletében eltiltotta az érintetteket a további jogsértéstől. Ami azt jelenti, hogy 
az összes ilyen kormánypárti választási hirdetést le kell szedni Érden.

A jogerős döntés T. Mészáros András polgármesterjelölt (és jelenlegi polgármester), Antunovits Antal, Simó Károly, Riebel Zsófia, Dr. Bács István, Recsnyik Richárd, Kopor Tihamér, Józsa Csaba László, Demjén Attila, Fülöp Sándorné, Zólyomi Ádám, Barits Máté és Takács Éva képviselőjelöltek, továbbá a Fidesz-KDNP-Összefogás Egyesület plakátjaira vonatkozik.

A választási bizottságokról visszapattant

Az érdi ellenzéki összefogás, Csőzik László polgármesterjelölt és csapata már korábban jelezte a vélelmezett jogsértést az érdi Helyi Választási Bizottságnál (HVB) és a Pesti Területi Választási Bizottságnál (TVB), azonban mindkét szerv elutasította panaszukat. Ezután közösen fordultak a bírósághoz, az ítélőtábla határozatával pedig felülírta a bizottsági elutasításokat is, és kimondta:
a kormánypárti jelölő szervezetek kampánya olyan eszközökre épült, amelyek az egyéb, választás során versengő jelölő szervezetekkel és jelöltekkel szemben a kifogásban érintett jelölő szervezeteket és jelölteket előnyösebb helyzetbe juttatta.

A megszokottság előnyt jelent

A bíróság szerint a Modern Városok Program „arculata és a jelölő szervezetek kampányában használt elemek összekapcsolása szándékolt hatást kelt, a korábbi vizuális elemek összetéveszthetetlen felhasználásával felismerhető átalakításával és átvételével. A jelölő szervezeteknek ez a megoldás kontinuitást biztosít, a bejáratot vizuális hatáskeltéssel ismerőssé teszi a kampány eszközeit. Ezáltal a szemlélő már egy megszokott branddel találkozik. Ez a megszokottság és ismerősség előnyt biztosít.”
Az Modern Városok Program érdi plakátja
Fotó: Facebook
Az ítélőtábla megjegyzi, „kifejezetten szokatlan egy már korábban létrehozott arculat karakteres elemeinek elfogadása és átvétele, egy későbbi arculat kialakításánál, hiszen az arculattal való megjelenés azt az igényt jeleníti meg, hogy az azt élvező másoktól megkülönböztetni igyekszik saját magát”. Azt is hangsúlyozzák, hogy a Modern Városok Program (MPV) arculatának létrehozása közpénzből történt.
Az azonosságokat és hasonlóságokat így mutatta be a testület:

Kácsor Zsolt és a Mérték Médiaelemző Műhely kapta a Népszabadság-díjat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.08. 18:54

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Harmadik alkalommal adták át a 2016. október 8-án bezárt Népszabadság szerkesztősége által alapított díjat, amely Marabu rajzai alapján készült. Az idén először két kategóriában osztották ki az elismerést.
Az egyiket a szólásszabadságot elszántan védelmező, az eszmét következetesen képviselő közéleti személyiségek, civilek, újságírók, szervezetek kaphatják. Az elismerést a Mérték Médiaelemző Műhely kapta, amelynek képviseletében Urbán Ágnes vette át a díjat, amelyet 2017-ben a Szabad Pécs, 2018-ban a Magyar Hang nyert el. A másikat az idén először adták át az adott évben kiemelkedő újságírói teljesítményt nyújtó, a Népszabadság legszebb hagyományainak megfelelő, kiemelkedő íráskészséggel, szociális érzékenységgel alkotó kollégának. Ezt a kitüntetést az idén a lap korábbi újságírója, Kácsor Zsolt vehette át. A győztesekről döntő zsűri tagja az elnöki teendőket is ellátó, a díjakat átadó Eötvös Pál, korábbi Népszabadság-főszerkesztő mellett Gergely Márton, Inotai Edit, Kelen Károly és N. Kósa Judit volt. Az eseményen Gergely Márton korábbi főszerkesztő-helyettes bejelentette, hogy – az utóbbi évek hagyományainak megfelelően – az idén is lesz népszabis Fedél Nélkül. Ahogyan az elmúlt években, a Népszabadsághoz köthető szerzők írnak a hajléktalanok lapjába. A terjedelem növekedésével járó költségeket a Népszabadság Egyesület, a lap korábbi munkatársai állják, de minden bevétel az otthontalanoké lesz. A szerzők ezúttal arról beszélnek az olvasóknak, mi lenne, ha egy napra ők lennének a főnökök a városban.

Néhány óra alatt ábrándult ki az ellenzéki összefogásból a miskolci LMP-s

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.08. 18:43
Csontos Róbert a jelek szerint órák leforgása alatt fordult szembe korábbi szövetségeseivel
Fotó: Facebook/ Csontos Róbert
Csontos Róbert hétfőn még az ellenzéki polgármesterjelölt mellett kampányolt, kedden már a fideszes önkormányzat lapjában panaszkodott vállalhatatlan korábbi szövetségeseiről.
A hirtelen megvilágosodások ideje az önkormányzati választások előtti hét: most a miskolci ellenzék egyik egyéni képviselő-jelöltje, az LMP-s Csontos Róbert jött rá arra, hogy nem ezt a lovat akarta. A pálfordulásáról szóló levelet kedden  a fideszes vezetésű önkormányzat által kiadott Miskolci Naplónak küldte el először – szúrta ki a 444.hu
Ez így szól: „A 2019-es önkormányzati választási kampányban sajnos fokozatosan kellett rájönnöm, hogy a Velünk a Város elnevezésű szerveződés, valamint polgármesterjelöltje, Veres Pál, teljes mértékben a régi miskolci MSZP-s politikusok és a Demokratikus Koalíció befolyása és irányítása alatt áll. Ráadásul az is kiderült, hogy Veres Pál azzal az Sz. Tiborral ( a levélben a teljes név szerepel - a szerk.) tart aktív kapcsolatot, aki ellen bűnszövetségben elkövetett, költségvetési csalás bűntette miatt nemrég vádat emelt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség (…) Mindez engem mélységes csalódással töltött el. A magam részéről nem kívánok az eredetileg megfogalmazott céljaink, a civilség és függetlenség ellenében és ilyen, számomra vállalhatatlan személyekből álló csoportosulásban tovább politizálni. A mai napon ezért hivatalosan visszaléptem a jelöltségtől! Őszinte aggodalommal nagy bölcsességet kívánok a miskolciaknak október 13-ra!”

Néhány óra alatt mindent átértékelt

Az önkormányzati lapból az is kiderül, hogy a levelet Csontos október 7-én, hétfőn írta meg. A kiugrott ellenzéki jelölt ugyanakkor szintén hétfőn posztolt fotót Facebook-oldalán, amin Veres Pállal pózol, és az ellenzéki összefogás mellett kampányol - sőt, még  hétfőn délután is kitett egy meghívót, amiben egy Veressel tervezett utcafórumra invitálta az érdeklődőket.
Vagyis, Csontos néhány óra alatt változtatta meg korábbi álláspontját, és jött rá arra, mennyire vállalhatatlanok szövetségesei.

Az LMP azonnal reagált a bejelentésre: mint írták, kiállnak a miskolci összefogás mellett, a jelölt a párt tudta és tájékoztatása nélkül lépett vissza a jelöltségtől. „Az LMP elítéli Csontos Róbert lépést, tagsági jogviszonyát azonnali hatállyal felfüggeszti és kezdeményezi a párt területi szervezetének feloszlatását.”

A győri Jobbik is sugallatot kapott

Nem csak Csontos világosodott meg egyik percről a másikra: mint a Népszava megírta, Fodor Roland, a Jobbik győri elnöke a Borkai-botrány kellős közepén farolt ki az ellenzéki összefogásból. Fodor a többi ellenzéki pártot a fideszes stílusban mocskoló Facebook-bejegyzésben magyarázta a lépést. Közölte, hogy a lépésnek semmi köze a mostani  botrányhoz, azt már hónapok óta tervezik. Azt fejtegeti, hogy csak azért mentek bele "ebbe a proletár rémálomba", hogy mindenkit félrevezessenek, "így a nemzetellenes baloldali pártok nem tudnak külön-külön frakciót alakítani az új közgyűlésben". Mivel a megállapodás értelmében négy körzetben a Jobbik adja a közös jelöltet, a visszalépés miatt ebben a négy körzetben nem lesz ellenzéki aspiráns a fideszessel szemben. Itt sem maradt el a központi reakció: a Jobbik közleménye szerint a párt országos elnöksége kedd reggel felfüggesztette a győri Jobbik-szervezet működését, a visszalépőket minden párttisztségükből felfüggesztették és etikai eljárás indult ellenük.