Előfizetés

Kácsor Zsolt és a Mérték Médiaelemző Műhely kapta a Népszabadság-díjat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.08. 18:54

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Harmadik alkalommal adták át a 2016. október 8-án bezárt Népszabadság szerkesztősége által alapított díjat, amely Marabu rajzai alapján készült. Az idén először két kategóriában osztották ki az elismerést.
Az egyiket a szólásszabadságot elszántan védelmező, az eszmét következetesen képviselő közéleti személyiségek, civilek, újságírók, szervezetek kaphatják. Az elismerést a Mérték Médiaelemző Műhely kapta, amelynek képviseletében Urbán Ágnes vette át a díjat, amelyet 2017-ben a Szabad Pécs, 2018-ban a Magyar Hang nyert el. A másikat az idén először adták át az adott évben kiemelkedő újságírói teljesítményt nyújtó, a Népszabadság legszebb hagyományainak megfelelő, kiemelkedő íráskészséggel, szociális érzékenységgel alkotó kollégának. Ezt a kitüntetést az idén a lap korábbi újságírója, Kácsor Zsolt vehette át. A győztesekről döntő zsűri tagja az elnöki teendőket is ellátó, a díjakat átadó Eötvös Pál, korábbi Népszabadság-főszerkesztő mellett Gergely Márton, Inotai Edit, Kelen Károly és N. Kósa Judit volt. Az eseményen Gergely Márton korábbi főszerkesztő-helyettes bejelentette, hogy – az utóbbi évek hagyományainak megfelelően – az idén is lesz népszabis Fedél Nélkül. Ahogyan az elmúlt években, a Népszabadsághoz köthető szerzők írnak a hajléktalanok lapjába. A terjedelem növekedésével járó költségeket a Népszabadság Egyesület, a lap korábbi munkatársai állják, de minden bevétel az otthontalanoké lesz. A szerzők ezúttal arról beszélnek az olvasóknak, mi lenne, ha egy napra ők lennének a főnökök a városban.

Néhány óra alatt ábrándult ki az ellenzéki összefogásból a miskolci LMP-s

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.08. 18:43
Csontos Róbert a jelek szerint órák leforgása alatt fordult szembe korábbi szövetségeseivel
Fotó: Facebook/ Csontos Róbert
Csontos Róbert hétfőn még az ellenzéki polgármesterjelölt mellett kampányolt, kedden már a fideszes önkormányzat lapjában panaszkodott vállalhatatlan korábbi szövetségeseiről.
A hirtelen megvilágosodások ideje az önkormányzati választások előtti hét: most a miskolci ellenzék egyik egyéni képviselő-jelöltje, az LMP-s Csontos Róbert jött rá arra, hogy nem ezt a lovat akarta. A pálfordulásáról szóló levelet kedden  a fideszes vezetésű önkormányzat által kiadott Miskolci Naplónak küldte el először – szúrta ki a 444.hu
Ez így szól: „A 2019-es önkormányzati választási kampányban sajnos fokozatosan kellett rájönnöm, hogy a Velünk a Város elnevezésű szerveződés, valamint polgármesterjelöltje, Veres Pál, teljes mértékben a régi miskolci MSZP-s politikusok és a Demokratikus Koalíció befolyása és irányítása alatt áll. Ráadásul az is kiderült, hogy Veres Pál azzal az Sz. Tiborral ( a levélben a teljes név szerepel - a szerk.) tart aktív kapcsolatot, aki ellen bűnszövetségben elkövetett, költségvetési csalás bűntette miatt nemrég vádat emelt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség (…) Mindez engem mélységes csalódással töltött el. A magam részéről nem kívánok az eredetileg megfogalmazott céljaink, a civilség és függetlenség ellenében és ilyen, számomra vállalhatatlan személyekből álló csoportosulásban tovább politizálni. A mai napon ezért hivatalosan visszaléptem a jelöltségtől! Őszinte aggodalommal nagy bölcsességet kívánok a miskolciaknak október 13-ra!”

Néhány óra alatt mindent átértékelt

Az önkormányzati lapból az is kiderül, hogy a levelet Csontos október 7-én, hétfőn írta meg. A kiugrott ellenzéki jelölt ugyanakkor szintén hétfőn posztolt fotót Facebook-oldalán, amin Veres Pállal pózol, és az ellenzéki összefogás mellett kampányol - sőt, még  hétfőn délután is kitett egy meghívót, amiben egy Veressel tervezett utcafórumra invitálta az érdeklődőket.
Vagyis, Csontos néhány óra alatt változtatta meg korábbi álláspontját, és jött rá arra, mennyire vállalhatatlanok szövetségesei.

Az LMP azonnal reagált a bejelentésre: mint írták, kiállnak a miskolci összefogás mellett, a jelölt a párt tudta és tájékoztatása nélkül lépett vissza a jelöltségtől. „Az LMP elítéli Csontos Róbert lépést, tagsági jogviszonyát azonnali hatállyal felfüggeszti és kezdeményezi a párt területi szervezetének feloszlatását.”

A győri Jobbik is sugallatot kapott

Nem csak Csontos világosodott meg egyik percről a másikra: mint a Népszava megírta, Fodor Roland, a Jobbik győri elnöke a Borkai-botrány kellős közepén farolt ki az ellenzéki összefogásból. Fodor a többi ellenzéki pártot a fideszes stílusban mocskoló Facebook-bejegyzésben magyarázta a lépést. Közölte, hogy a lépésnek semmi köze a mostani  botrányhoz, azt már hónapok óta tervezik. Azt fejtegeti, hogy csak azért mentek bele "ebbe a proletár rémálomba", hogy mindenkit félrevezessenek, "így a nemzetellenes baloldali pártok nem tudnak külön-külön frakciót alakítani az új közgyűlésben". Mivel a megállapodás értelmében négy körzetben a Jobbik adja a közös jelöltet, a visszalépés miatt ebben a négy körzetben nem lesz ellenzéki aspiráns a fideszessel szemben. Itt sem maradt el a központi reakció: a Jobbik közleménye szerint a párt országos elnöksége kedd reggel felfüggesztette a győri Jobbik-szervezet működését, a visszalépőket minden párttisztségükből felfüggesztették és etikai eljárás indult ellenük.

Elhalasztják a szociális sztrájkot

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2019.10.08. 17:12

Fotó: Népszava
Az új időpont november 13.
Sem a béremelésről, sem a munkabeszüntetés idején még elégséges szolgáltatásokról nem született megállapodás a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD), valamint a kormány keddi tárgyalásán, ezért az érdekvédők biztosan megtartják az előkészített sztrájkot – áll a két szervezet sztrájkbizottságának közleményében -, de nem ezen a héten. Amikor egyértelművé vált, hogy humántárca szociális államtitkársága nem tartja be a szavát és nem tesz javaslatot a bérfelzárkóztatás ütemezésére, az MKKSZ és a SZÁD a márciusban egyszer már felfüggesztett akció folytatása mellett döntött, erre válaszként a kormány ismét tárgyalást kezdeményezett. A második októberi megbeszélésen azonban egyértelművé vált, hogy nincs konkrét javaslat, így az a feltételezés látszik beigazolódni, az ország vezetői csak azt akarták megakadályozni, hogy a vasárnapi választás előtt megtarthassák a rengeteg ellátottat és családjukat is érintő munkabeszüntetést a szociális munkások körében. Ma a kormány arra kényszerít 93 ezer dolgozót ezen a területen, hogy próbáljon megélni havonta átlagosan bruttó 164 833 forintból, ami lehetetlen – érvelnek a szakszervezetek. Két évvel ezelőtt még azt ígérték, a szociális ágazatban dolgozók bruttó bére átlagosan 233 ezer forintra emelkedik, de ez nem valósult meg. Az érdekvédők azonban csak törvényes keretek között várják el a csatlakozást a dolgozóktól, ezért nincs más választásuk, mint a bíróságnak beadott még elégséges szolgáltatások listájának jóváhagyására várni. Egyezség és bírói döntés hiányában bejelentették, hogy az október 10-re, vagyis csütörtökre meghirdetett időpontot el kell halasztaniuk.  Az MKKSZ és a SZÁD úgy döntött, ha addig sem kapnak konkrét ajánlatot, de birtokukban lesz a bírói határozat a kötelező munkákról, akkor november 13-án, szerdán, a Szociális Munka Napját követő napon tartják meg a sztrájkot. Ekkor lesz pont kétéves a kormány ígérete az ágazati keresetek megemeléséről.