Fideszes képviselő akadt ki a Keszthelyen elszórt százmilliók miatt

Publikálás dátuma
2019.10.08. 16:15

Fotó: Google Street View
Ifi Ferenc egy önkormányzati ülésen sokallt be: nem akar több átláthatatlan pályázatot, amire nyertesként is ráfizet a város.
Óvodafelújítási projekt miatt szakadt el a cérna Ifi Ferenc keszthelyi önkormányzati képviselőnél. Ifi egy testületi ülésen beszélt arról, hogy a város hiába nyert pályázati forrást a munkára, ha 60 millióval kellene kiegészíteniük a beruházási büdzsét– és azt is elmondta, hogy nagyon nem tetszik neki a pályáztatás módja. A monológról készített videót a keszthelyi ellenzék, vagyis a KÉVE egyesület tette közzé Facebook-oldalán.

Ifi: volt, aki azt sem tudta, hogy pályázott

„Hat jelentkező volt, az egyik ügyvezetőjét felhívtam, aki állítólag nem nyújtott be pályázatot, és azt mondta, hogy ők nem is tudtak erről a pályázatról. Itt a pályáztatás valamiképpen nincsen rendben!” - háborgott Ifi, aki az ügyben fel is hívott valakit – azt nem árulta el, hogy kit – és neki is jelezte nemtetszését. A fideszes képviselő szerint Keszthely az elmúlt 1-2 évben 100 milliós nagyságrendben költött az ilyen elnyert pályázatok kiegészítésére, miközben ezeket a pénzeket célzott városfejlesztésre, például körforgalom építésére is lehetett volna fordítani.
Ifi felelősöket nem nevezett meg, de azt hangsúlyozta, hogy 
nem érti, a város miért ragaszkodik a VeszprémBerhez, amikor a cég „ilyen szerencsétlenül tud pályázatokat kiírni”.

A ragaszkodást nem magyarázza meg, de talán némileg érthetőbbé teszi a Veszprémber tulajdonosi háttere: a vállalkozásban ugyanis igazgatósági tag Garancsi Mária, az Orbán Viktort  magánrepülőjén reptető nagyvállalkozó, Garancsi István testvére. 

Kell, mert ide a gyermekeink járnak

Bár a videóból ez nem derül ki, találtunk egy jegyzőkönyvet, ami alapján eset még augusztus közepén történt; a képviselő testületi ülésen Életfa Óvoda Kísérlet utcai tagóvodájának átalakításáról és bővítéséről volt szó, amire két éve 200 millió forintot nyert el a város a Széchenyi 2020 uniós pályázaton, a munkával pedig külső szakértőként a Veszprémber Zrt.-t bízták meg. A forrás eredetileg száz százalékos támogatást jelentett volna, ám a városnak most mégis további 60 milliót kellene hozzátoldania a videóban elmondottak alapján.  
Ifi kirohanását hallva Ruzsics Ferenc polgármester védelmébe vette az óvodafelújítási és bővítési projektet, mondván, „ide a gyermekeik járnak”, azt pedig elképzelhetetlennek tartja, hogy az ajánlatfeltételre felkért vállalkozások ne kapták volna meg a felhívást. A többletköltségeket Ruzsics azzal indokolta, hogy „ez a beruházás régen indult el”, bár 2017-ben nyerték el az uniós forrást, és országosan  tavaly szeptemberben jelentek meg róla az első hírek. Az ülésen hiába érvelt a közbeszerzési rendszer átláthatatlanságával Kovács Viktória képviselő is – aki 
azt is felrótta, hogy nem helyi vállalkozásokat bíznak meg, hanem „egy budapesti székhelyszolgáltatónál bejegyzett kft.-nak adják oda most már a harmadik pályázatukat”

– a képviselő-testület végül 9 igen, 1 nem szavazattal, és 1 tartózkodással döntött a beruházáshoz kiválasztott cégről. Az óvodát a jelenlegi állás szerint az Investmondi-System Kft. építheti majd, amit valóban egy fővárosi céghely-szolgáltatónál jegyeztek be. A szavazás során Kovács Viktória nemmel voksolt, az eljárás miatt háborgó Ifi Ferenc pedig tartózkodott.
Szerző
Frissítve: 2019.10.08. 16:44

Feljelentést tesz a Jobbik Borkai Zsolt ügyében

Publikálás dátuma
2019.10.08. 16:09

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Gátlástalanul lopják a közpénzt és lopott pénzből urizálnak, luxusban élnek, drogoznak és orgiákat szerveznek; ez a Fidesz igazi arca.
Feljelentést tesz az ügyészségnél a Borkai Zsolt győri polgármester ügyeivel foglalkozó blogon megfogalmazott állítások miatt Szilágyi György. A jobbikos országgyűlési képviselő, pártszóvivő keddi sajtótájékoztatóján közölte, hogy beadványa már elkészült, postázásra vár. A politikus annak kivizsgálását kéri többek között hogy történt-e szexuális kényszerítés. Szerinte ugyanis felmerült, hogy uniós pénzek juttatásáért cserébe szórakozott egy nő a győri polgármesterrel. Szintén kéri hivatali visszaélés, illetve kábítószer birtoklás vizsgálatát. Szilágyi György a magyar politikatörténet legnagyobb szex- és drogbotrányának nevezte az ügyet. A nyomozás megindításához bőven elég, amit a blogon találhatunk, sőt talán sok is - jelentette ki Szilágyi György. A politikus azt mondta, hogy "Borkai Zsolt megbukott politikusként és megbukott családfőként". Kifogásolta, hogy a Fidesz magánügynek nevezte a történteket. Úgy gondolom, hogy egy normális országban Borkai Zsoltnak le kellett volna mondania már rég polgármesteri tisztségéről, és vissza kellett volna lépnie az önkormányzati választástól - fogalmazott. Hozzátette, ha ez nem történik meg, akkor pártja szólítja fel e lépések megtételére az érintettet. Borkai Zsolt csak egy a sok száz helyi fideszes kiskirály, a több ezer NER-lovag közül, akik ugyanígy, gátlástalanul lopják a közpénzt és lopott pénzből urizálnak, luxusban élnek, drogoznak és orgiákat szerveznek; ez a Fidesz igazi arca - tette hozzá, hosszan idézve a blog által megfogalmazott állításokból. Arról, hogy pártja négy, közös ellenzéki jelöltként indított győri képviselőjelöltje visszalép az önkormányzati választástól, árulásnak nevezte, hangsúlyozva, "az árulás a körülményektől függetlenül árulás", majd hozzátette, felszólítják a négy helyi politikust, hogy listás helyükről is mondjanak le. 
Szerző

Kampányt indít a Fidelitas Karácsony Gergely "alkalmatlanságáról", de nem árulják el, miből

Publikálás dátuma
2019.10.08. 15:36

Fotó: Kovács Tamás / MTI
A Fidesz ökle ismét lesújt.
A Fidelitas "tájékoztató kampányt" indít, mert szeretné, ha minden budapesti megtudná, hogy Karácsony Gergelyt szövetségesei és más ellenzéki szereplők is alkalmatlannak találják a főpolgármesteri posztra - közölte Böröcz László, a Fidelitas elnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján. Böröcz László szerint Karácsony Gergely alkalmatlanságát már az ellenzék is látja, hiszen Gyurcsány Ferenc hetekkel ezelőtt megmondta, hogy a főpolgármester-jelölt mögül "elment a támogatás", illetve, hogy nem hisz Karácsony Gergely győzelmében. Közölte: Gyurcsány Ferenc ezen mondataival hívogatják majd az embereket, valamint folytatják a közterületi kampányt is. 
Egy ledfallal ellátott kisteherautó járja majd Budapestet a következő napokban, egy olyan videót vetítve, amelyen Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és Puzsér Róbert főpolgármester-jelölt beszél Karácsony Gergelyről.  Kérdésre válaszolva a Fidelitas elnöke elmondta: a kampányköltéseket a választás után hozzák nyilvánosságra. Szintén kérdésre Böröcz László Borkai Zsolt győri polgármester ügyét magánügynek nevezte, és nem kívánta kommentálni.
Témák
Fidelitas
Frissítve: 2019.10.08. 17:25