Előfizetés

Néma üvöltés

Balogh Gyula
Publikálás dátuma
2019.10.09. 11:20

Fotó: Prokl Violetta / Jászai Mari Színház
A Cabaret című előadásban a fasizálódás folyamatát erősíti fel Béres Attila rendezése Tatabányán, drámai és profi revüelemekkel vegyítve.
A Cabaret vonzó hívószónak bizonyult Tatabányán, a hétvégi érdeklődés még a színház parkolóját is csaknem kinőtte. A népszerű, sokfelé játszott musical jelentős vállalkozása a teátrumnak, hiszen az előadásban nyolc fős zenekart, karmestert, táncosokat is foglalkoztatnak a saját társulat tagjai mellett. A rendezésre pedig a miskolci színház igazgatóját, Béres Attilát kérték fel, aki rutinosnak számít a zenés produkciók színrevitelében is. A revü azonban az első percekben mintha kissé görcsösen, erőltetetten kezdődne, pedig minden adott: Horesnyi Balázs nagyvonalú színpadképe, a fenti klubteraszon a zenekar az alkalomhoz illően öltözött Lovas Gabriellával az élen, a tánckar közepén a konferansziét játszó Mikola Gergővel, akinek alkatilag is és a hangi adottságait tekintve is jól áll a szerep, mégis igazából akkor indul az előadás, amikor megérkezik rózsaszín parókában, bundában Sally, a berlini Kit-Kat Klub énekesnője. Szakács Hajnalka, aki tavaly Debrecenből szerződött Tatabányára már a megjelenésével egy másik dimenzióba repít. Egyszerre hordozza a romlottságot, a csábítani tudást és az ártatlanság iránti zsigeri vágyat. Démoni és öntörvényű, ugyanakkor esendő és kiszolgáltatott. Egy mikrofon előtt énekel, a dalokat sanzonként adja elő. És ilyenkor megszűnik körülötte minden, csak Ő létezik, a harca, a küzdelme, a vágyai, a boldogsága és a keserűsége. Miközben a politika, bár maga Sally is elmondja, hogy nincs hozzá semmi köze, alattomosan belopódzik az emberek mindennapjaiba. Béres Attila rendezése nem kerüli ki a társadalmi közeget, illetve azt a folyamatot, amikor egy eszme átír magánéleteket, betör a családba, és a félelem mindent eltipor, ami emberi és értelmet ad az életnek. A fasizálódás rémisztő képét festi fel, ami, bár azt hittük már soha sem történhet meg, időnként újra és újra fenyegető árnyként tornyosul fölénk. Ez a nyomasztó, sötét tónus, és hogy bármikor kontroll vesztetté válhat minden, erősen kirajzolódik az előadásból.
Az első részben egy kisfiú énekli a nézőtérről a később elhíresült dalt, a széksorok fényt kapnak, a közönség tapsol, aztán ugyanezt teszi a második részben, amikor már egy nagyobb csoport énekli a színpadról ugyanezt a dalt, karjukon horogkeresztes szalaggal. Közben úgy csinálunk, mintha. A fasiszta vezetővé lett Ernst Ludwig (Király Attila) rá is szól a Konferansziéra, mi itt a probléma, hát nem azt mondhat a színpadon, amit akar? Ugyancsak erős jelenete az előadásnak Schneider kisasszony (Murányi Tünde) és Schultz úr (Széles Tamás) eljegyzése. A háttérben halkan szól a klezmer zene, aztán lassan minden összeroppan, az egymásra találást, a harmóniát felváltja a rémület, a szétesés. Nincs más út, mint a menekülés. Az amerikai író (Figeczky Bence) sem tehet mást, miután nemet mond a náciknak és ők cserébe jól helyben hagyják, mint hogy elmenekül Berlinből, ráadásul Sally nélkül. Az előadás plakátján lévő női táncoslábak a horogkereszt egy részletét rajzolják ki, a táncosok (koreográfus: Bodor Johanna) a színpadon ugyancsak megjelenítik a náci jelképet. A végén kitaszított árnyakként imbolyognak az utazásra kész üldözöttek. Aztán, mint egy fájó, néma kiáltás, csak a bőröndök maradnak a színen.

Infó

Joe Masteroff – John Kander – Fred Ebb Cabaret Jászai Mari Színház, Tatabánya Rendező: Béres Attila 

A legszerencsésebb gyerekek már kipróbálhatták a városligeti Nagyjátszóteret - videó

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.09. 09:39

Fotó: Mónus Márton / MTI
A többieknek még várniuk kell az őszi szünet első napjáig.
Több mint 13 ezer négyzetméter, ötven különleges játékelem, köztük egy Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye által inspirált, háromszintes mászóka várja az őszi szünet kezdetén, október 26-án a városligeti Nagyjátszótér megnyitóján a gyerekeket. „A Liget Budapest projekt részeként elkészült Magyarország legkomplexebb és legkorszerűbb játszótere, amit a megújított Millennium Házával (korábban Olof Palme Ház) egy napon vehetnek birtokba a látogatók” – nyilatkozta az MTI-nek Baán László, a projekt miniszteri biztosa. A Nagyjátszótér megnyitása mellett összesen hét új játszótér kap helyet a megújuló parkban. Baán szerint a Nagyjátszótér nemcsak méretével, de különleges felszereltségével is kitűnik a közparkokban található játszóterek közül. A mintegy 50 játszóelemet úgy válogatták össze, hogy korosztályonként csoportosítva megfelelően fejlesszék a kulcskompetenciákat és a kognitív képességeket. A játékelemek egy része speciális, integrált kialakítású, így az egészséges és fogyatékkal élő gyermekek együtt tudnak rajtuk játszani. A rendhagyó játékok közül több arra is alkalmas, hogy a család közösen játsszon, a különleges hálós szerkezetek elbírják a szülők a súlyát is. A Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye által inspirált, központi mászóka mellett további nagyméretű mászóelemek is helyet kaptak a parkban, például a nagyobbaknak két csúszdatornyot egyedileg kialakított, többszintes háromdimenziós mászóhálóval kötöttek össze.
„A Nagyjátszótér tervezési folyamatában gyerekpszichológusok, tájépítészek, pedagógusok és maguk a gyermekek vettek részt, hogy modern, integrált játszóbirodalom jöjjön létre” – mondta szintén az MTI-nek Gyorgyevics Benedek, a beruházó Városliget Zrt. vezérigazgatója. A Nagyjátszótér a Városliget dél-keleti részén, a Dózsa György út – Ajtósi Dürer sor kereszteződéséhez közeli területen kapott helyet, így könnyen és akadálymentesen megközelíthető. A gyerekek biztonsága érdekében a területet egy másfél méter magas, egyedi tervezésű kerítés védi, melyen öt bejáratot alakítottak ki. A játszótér szerkezetét úgy tervezték, hogy a legkisebbek egy védett belső körben játszhatnak, miközben a szüleik kényelmes ülőalkalmatosságokon követhetik mozgásukat; a külső részek felé haladva pedig a nagyobb gyerekek számára találhatóak attrakciók. A biztonságos játékot és a családok eligazodását animátorok fogják segíteni. Gyorgyevics szerint a tervezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy teret engedjenek a szabad játéknak, a játszótér kialakításával és eszközeivel inspirálják a gyerekek alkotóenergiáit, a kisebbek homokos játszórészében például előásható őskori leleteket imitáló fosszíliamásolatok ösztönöznek játékosan a tanulásra. Az okosmegoldások sem hiányoznak majd a játszóparkból, például az okoscsúszda méri a sebességet. A fejlesztésekkel gondoltak a kismamákra is, a baba-mama hintával akár már a pár hónapos csecsemők is kipróbálhatják a ringatózást, és a parkrészben nyugodt, szoptatásra alkalmas részeket különítettek el, ahol pelenkázni is lehet. A játszóeszközöket Európa legelismertebb, nagy tapasztalattal rendelkező cégei gyártják és szállítják, azok mindegyike biztonságos, és megfelelnek a legszigorúbb hazai és Európai Uniós szabványoknak. A nyitást megelőzően intenzív tesztüzemet tartanak, melynek során különböző óvodás-iskolás csoportok előzetesen kipróbálhatják a játékokat, és a visszajelzéseik alapján zajlanak a szükséges finomhangolások.

Hangversenyek mindenkinek

Varga Péter
Publikálás dátuma
2019.10.08. 21:17

Fotó: Németh Szabolcs
Hatvanöt éve van jelen zenei életünkben a Zuglói Filharmónia. Az együttesre sokan még korábbi nevén, Szent István Király Szimfonikus Zenekar néven emlékezhetnek, ma az örökséget az alapító karmester Záborszky József fia, Záborszky Kálmán viszi tovább, hivatalosan művészeti igazgatóként. Az I. István Gimnázium zenekara amatőr társulás volt, amelyben diákok, egyetemisták, nem hivatásos zenészek játszottak. Végeredményben elérték a legmagasabb színvonalat, amit egy ilyen társaság elérhet. 2006-tól vált hivatásossá a zenekar, vagyis diplomás művészek játszanak azóta itt, de őrzik a hagyományt, maradtak olyan amatőrök, akik nagyon jól játszanak és tudnak rendszeresen járni a próbákra – mondta el Záborszky Kálmán. Mellettük játszanak – most is lesz számukra meghallgatás – tehetséges, ösztöndíjas, 18 év alatti fiatalok, közülük később sokan kerülnek komoly magyar és külföldi zenekarokhoz. Az a műhelymunka, ami náluk folyik, a tanulók számára máshol nem biztosított. A zenekar műsorán gyakorlatilag az egész szimfonikus repertoár fellehető, ebben az évadban is gazdag lesz a válogatás, a most következő hónapokban több különböző koncertsorozatuk lesz, néhány érdekesebbről tett említést nekünk a művészeti vezető. A Stephanus bérlet tulajdonosai a Müpában Jurij Szimonovot, a világhírű karmestert is láthatják majd vezényelni. A Gaudeamus bérlet májusi koncertjén egy különlegességet mutatnak be, Dohnányi Hitvallását. A Vigadóban a Téli bérlet első koncertjén a Rákóczi-év alkalmából a zenekar felkérésére született Zarándy Ákos-mű hangzik fel, amely tárogatóra és zenekarra íródott.