Előfizetés

Brexit: ugrás az ismeretlenbe

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.10.08. 20:36

Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Akár megegyezéssel, akár megegyezés nélkül távoznak a britek, komoly változásokkal kell számolnia az uniós polgároknak.
Mi változna, ha az Egyesült Királyság rendezetten, azaz egy kétoldalú megállapodás rafitikálását követően lépne ki az Európai Unióból? Ennek az esélye egyre csökken, de ha a közeljövőben bekövetkezne a csoda, akkor a Brexit után egy másfél-két évig tartó átmeneti időszak kezdődne, amely a jelenlegihez képest nem hozna jelentős változásokat a Csatorna két partja közötti viszonyban. Brüsszelnek és Londonnak ez idő alatt kellene kidolgoznia a kapcsolatrendszerük jövőjére vonatkozó egyezményt. Ha a szigetország rendezetlenül, azaz megállapodás nélkül lépne ki az EU-ból, akkor a Brexit pillanatában egyből úgynevezett harmadik országgá válna, amelyet szinte semmilyen szerződéses megállapodás nem fűzne az EU-hoz. Ennek ma még beláthatatlan következményei lennének, jóllehet a kontinensen és a szigetországban is igyekeznek felkészülni a legrosszabbra. EU-polgárok jogállása A rendezetlen kilépést követően a szigetországban élő uniós polgároknak — és a kontinensen lakó briteknek — megszűnnének a korábbi jogaik és kiváltságaik. Az EU és az Egyesült Királyság azonban vállalta, hogy akár megállapodással, akár anélkül következik be a Brexit, ezeknek az embereknek a jogállása 2020. decemberéig biztosan nem változik. Megegyezéssel történő kilépés esetén a határidő fél évvel meghosszabbodik. A szigetországban maradóknak azonban kérvényezniük kell az állandó vagy ideglenes tartózkodási engedélyt.

Utazás a szigetországba

A megállapodás nélküli Brexit után brit földre utazó EU-polgároknak továbbra sem kell majd vízum a 90 napot meg nem haladó tartózkodásra. Az utasok útlevéllel és személyivel egyaránt igazolhatják magukat, de az utóbbival csak 2020 végéig. Csomagjaikat azonban átvizsgálhatják az egyben vámhatárrá is átalakult országhatáron, mivel bizonyos élelmiszereket, fogyasztási cikkeket és pénzt csak korlátozott mennyiségben lehet majd bevinni az országba. A kilépés napját követően az európai egészségbiztosítási kártyával rendelkezők már nem vehetik igénybe az egészségügyi ellátást a Csatorna túloldalán. 

Roaming

Az európaiknak importvámot és fogyasztási adót kell fizetniük, ha a rendezetlen Brexitet követően online vásárolnak egy árucikket a szigetországból. A brit kilépéssel megszűnik az EU-ban érvényes roaming, vagyis a távközlési vállalatok magasabb barangolási díjakat szedhetnek be a mobiltelefonjukat a szigetországban használó uniós ügyfeleiktől. 

Erasmus, diákok

A Brexit napján az Egyesült Királyságban Erasmus+ ösztöndíjjal tartózkodó diákok számára semmi sem változik, nem kell abbahagyniuk a tanulmányaikat. Az Európai Bizottság javaslata alapján az EU készen áll arra, hogy idén még finanszírozza az Erasmus+ programot, de ez attól is függ, hogy London teljesíti-e idei befizetési kötelezettségeit a brüsszeli kasszába, s hogy a fogadó intézmény továbbra is tárt kapukkal várja-e az európai kontinensről érkező hallgatókat. A huszonhetek által finanszírozott közös kulturális és kutatási programokban résztvevő európaiakra ugyanezek a feltételek vonatkoznak majd. Megszűnik azonban a diplomák és a képzettség automatikus kölcsönös elismerése, azt mindenkinek egyénenként kell elintéznie.

Közlekedés

A szállításban bekövetkező zavarok minimalizálása érdekében az európai közúti fuvarozók ez év végéig hozzáférhetnek a szigetország áru- és személyszállítási piacához. Döntés van arról is, hogy az egymás országaiban kiállított jogosítványokat kölcsönösen elismerik. A Csatornát átszelő Eurostar vonat rendezetlen Brexit esetén is zökkenőmentesen fog közlekedni az Egyesült Királyság, Franciaország és Belgium között megszületett egyezménynek köszönhetően.

Trumpot követni sem lehet: most az amerikai-török viszonyt dicséri

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.08. 19:36
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: Brendan Smialowski / AFP or licensors
Az amerikai elnök azután áradozott a remek kapcsolatról, hogy hétfőn még a török gazdaság teljes elpusztításával fenyegetőzött. Új üzenetében megvédte a kurdokat is.
Nem hagyják magukra a szíriai kurdokat - ez Donald Trump keddi bejelentésének legerősebb (igaz, a trumpi külpolitika ismeretében bármikor felülírható) állítása. Az elnök Twitter-oldalám megerősítette, hogy az amerikai katonák valószínűleg elhagyják Szíriát, de - mint fogalmazott: "szó sincs róla, hogy magukra hagynánk a kurdokat, akik különleges emberek és kiváló harcosok" – és Washington anyagi eszközökkel és fegyverekkel támogatja majd őket. 

Pacsit adna a halálos fenyegetés után

Trump kitért Törökországra is, és 180 fokos fordulattal „nagyon jónak” minősítette az amerikai-török viszonyt, kiemelve a jó kereskedelmi kapcsolatokat, megemlítve, hogy a szíriai Idlíb tartományban török segítséggel sikerült életeket menteni, és Ankara segített abban is, hogy Andrew Brunson amerikai lelkipásztor épségben visszatérhessen az Egyesült Államokba.  Trump ugyanakkor leszögezte: Törökország, ahol nagy lélekszámú kurd közösség él, tisztában van azzal, hogy „bármilyen szükségtelen és nem kikényszerített”harc feldúlja majd a gazdaságát, és árt nagyon törékeny nemzeti valutájának.
Az amerikai elnök egy nappal azután tette közzé újabb Twitter-bejegyzését Szíriáról és Törökországról, hogy a gazdasága teljes tönkretételével és megsemmisítésével fenyegette meg Ankarát,

( lásd a témában írt cikkünket) miután Törökország összevonta csapatait és közölte, készen áll az észak-szíriai hadműveletre.

Fenyegetőzve vonulnak ki

A Fehér Ház vasárnap este közleményben jelentette be, hogy nem támogatja a várható török hadműveleteket Észak-Szíriában, és - ahogyan Stephanie Grisham szóvivőnő fogalmazott - „nem is bonyolódik bele”. Az amerikai katonák hétfőn meg is kezdték a kivonulást Szíria északkeleti vidékeiről. A Pentagon szintén hétfőn azt erősítette meg, hogy az Egyesült Államok nem helyesli Törökország várható offenzíváját, és ezt az amerikai hadsereg semmiféle módon nem támogatja katonailag. Jonathan Hoffman, a Pentagon szóvivője közölte, hogy Mark Esper védelmi miniszter és Mark Milley, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője tudatta török partnereivel, hogy „egyoldalú akciók kockázatot jelentenek Törökország számára”.

A republikánusoknak sem tetszik a döntés

A szíriai csapatkivonásra az amerikai politikusok - demokraták és republikánusok egyaránt - éles bírálattal reagáltak. Volt, köztük például Lindsey Graham dél-karolinai szenátor, aki szerint az Egyesült Államok távozása lehetőséget teremt az Iszlám Állam terrorszervezet dzsihadistáinak, hogy újraszerveződjenek, mások pedig - így Elizabeth Cheney wyomingi képviselő - azt vetették Donald Trump szemére, hogy cserben hagyja a kurd harcosokat, akik az Egyesült Államok szoros és megbízható szövetségesei voltak a dzsihadisták elleni harcban és az Iszlám Állam úgynevezett "kalifátusának" felszámolásában. A Fehér Ház kedden bejelentette: Recep Tayyip Erdogan török államfő november 13-án a Fehér Ház vendége lesz. 

Meghúzták a kínai sárkány bajszát, rögtön be is tiltották a South Parkot

László Dávid
Publikálás dátuma
2019.10.08. 17:56

A South Park című animációs sorozat görbe tükröt állított azoknak, akik feladják elveiket a milliárdos piacért. Be is tiltották őket.
Kínában egyszerűen betiltották és eltüntették az internetről a South Parkot, miután az amerikai animációs sorozat legutóbbi részében a kínai kommunista rendszer vált a gúnyolódás céltáblájává. A provokatív és polgárpukkasztó stílusáról ismert 18-as karikás animációs sorozat új epizódjának főszereplője ezúttal a marihuánafarmot működtető Randy Marsh, aki kitalálja, hogy az óriási kínai piacra is berobban árujával. Már a repülőn rá kell azonban döbbennie, hogy ötletével koránt sincs egyedül, a befektetők sorban állnak a kínaiak pénzéért. Kínában aztán nem várt meglepetések fogadják: a droggal letartóztatják, munkatáborba küldik, ahol rettenetes körülmények között sokkolóval kínozzák, és fel kell olvasnia, hogy „A Kommunista Párt büszke tagja vagyok. A Párt sokkal fontosabb, mint az egyén.” A rácsok mögött még két politikai fogollyal, Micimackóval és Malackával is találkozik, utalásként arra, hogy Kínában betiltották A. A. Milne népszerű meséit, miután az internetezők a pufók Micimackóhoz kezdték hasonlítani Hszi Csin-ping kínai elnököt. Közben a történet másik szálában a South Park-i gyerekek metálzenekarának is azzal kell szembesülnie, ha a pénzért és sikerért ki akarják szolgálni a kínai piac kényes igényeit, vállalhatatlanul fel kell adniuk önmagukat a cenzúrának. Az epizód megjelenése után kisvártatva a South Park eltűnt a szigorúan kontrollált kínai internetről. Nem csupán a sorozat részeit nem lehet megtekinteni, de a keresések is legfeljebb régi találatokat hoznak fel. Aligha lepte meg a válasz az animáció készítőit, Tray Parker és Matt Stone ironikus hangvételű közleményt adott ki, melyben azt írták: „Akárcsak az NBA, mi is befogadjuk a kínai cenzorokat az otthonainkba és szívünkbe. Mi is jobban szeretjük a pénzt, mint a szabadságot és demokráciát. Hszi egyáltalán nem is hasonlít Micimackóra...” A szerzőpáros „bocsánatkérésében” egy minap kirobbant botrányra célzott, melyben a Houston Rockets kosárlabdacsapat általános igazgatója, Daryl Morey egy Twitter-üzenetben a hongkongi tüntetők támogatására buzdított. Válaszul Peking közölte, hogy nem közvetíti többet az NBA-csapat mérkőzéseit, több kínai szponzor is azonnal megszakította támogatását, de még a kínai kosárlabda szövetség is felfüggesztette az együttműködést. Utóbbinak az elnöke egyébként éppen az annak idején Houston Rocketsben pattogtató Jao Ming. Az elúszó dollármilliók láttán a csapat nem győzött bocsánatot kérni, a bejegyzést törölték, Morey kínos magyarázkodásba kezdett. „Elnézést kérünk. Imádjuk Kínát” - igyekezett hűteni a kedélyeket a Rockets legnagyobb szupersztárja, James Harden is. Hogy a káposzta is megmaradjon és a kecske is jól lakjon, az NBA vezetője, Adam Silver elhatárolódott ugyan Morey kijelentésétől, de megvédte a szólásszabadsághoz való jogot. Ezzel azonban csak újra kihúzta a gyufát a kínaiaknál, akik közölték, ezek után nem közvetítik az NBA előszezonját, és felülvizsgálnak minden együttműködést. Ha nem sikerül rendezni a vitát, a több százmillió néző és dollármilliárdok kiesése nyilván érzékenyen érintené az amerikai kosárlabda ligát.
James Harden
Peking árgus szemmel figyel minden hasonló diplomáciai hibát. Idén már például több nemzetközi divatmárka is bocsánatkérésre kényszerült, miután termékeiken önálló országként tüntették fel Hongkongot, Makaót és Tajvant. De ma már Hollywoodban is bevett szokás, hogy Kínához alkalmazkodva forgatják le filmjeiket, vagy külön verziót készítenek a népes kínai piacra.