Donald Trump nyolc évi adóbevallását követeli egy New York-i bíró

Publikálás dátuma
2019.10.07. 18:44

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Trump válaszul elnöki utasításban függesztette fel a bírói rendelkezést, és a radikális baloldaliak befolyását emlegette.
Egy New York-i szövetségi bíró hétfőn elrendelte  Donald Trump elnök adóbevallásának benyújtását nyolc évre visszamenőleg - írja az MTI.  A bíró, Victor Marrero visszautasította Donald Trump korábbi érvelését, miszerint elnökként mentességet élvezne büntetőjogi vizsgálatok alól. Döntését indokolva Marrero visszataszítónak nevezte, hogy az elnök mentességre hivatkozik. 
„A bíróság nem tartja elfogadhatónak az elnöki mentességről alkotott azon elképzelést, amely a törvények fölé helyezné az elnököt” - fogalmazott Marrero.

Donald Trump a bírói döntés megjelenése után ügyvédjei révén azonnal fellebbezést nyújtott be a manhattani szövetségi fellebbviteli bíróságon, amely rövid utasításban felfüggesztette a bírói döntés végrehajtatását. 
Trump ügyvédjei azzal érveltek, hogy a mindenkori amerikai elnök az alkotmány értelmében mentes az ilyen jellegű vizsgálatoktól, amelyekre csakis azután kerülhet sor, amikor már távozott a hivatalából.    „A radikális baloldali demokraták minden téren kudarcot vallottak, így most New York állam és New York városának helyi demokratáit nyomják előtérbe” - írta a Twitteren Trump Marrero döntése után. Trump hozzáfűzte: „soha egyetlen elnökkel sem történt meg korábban ilyesmi. De még csak hasonló sem” - fogalmazott mikroblog-bejegyzésében. Amerikai sajtójelentések szerint Trump ezzel egyidejűleg annak is próbálja elejét venni, hogy a német Deutsche Bank kiadja az üzleti ügyeire vonatkozó dokumentumokat, köztük adóbevallási papírjait is. Ezeket nem bíróság, hanem a szövetségi képviselőház több bizottsága kérte be.
Szerző
Frissítve: 2019.10.07. 20:50

A svéd király úgy döntött: öt unokája nem tagja többé a királyi háznak

Publikálás dátuma
2019.10.07. 18:42
XVI. Károly Gusztáv svéd király
Fotó: Artur Widak / AFP/NurPhoto
Vagyis többé nem jogosultak a királyi ház tagjainak járó, adóból finanszírozott éves ellátásra, amely a személyes költségeiken kívül többek között a svéd királyi paloták fenntartását is fedezi. Hivatalos udvari kötelezettségeket sem kell teljesíteniük.
XVI. Károly Gusztáv svéd király bejelentette, hogy leszűkíti a királyi ház tagjainak számát, vagyis azok körét, akiknek hivatalos kötelezettségeket kell ellátniuk. Az uralkodó hétfői közleménye szerint
hét unokája közül öt hivatalosan nem tagja többé a királyi háznak.

Zsófia hercegnő és Károly Fülöp herceg két fiának, valamint Magdolna hercegnő és Chris O'Neill három gyerekének nem kell többé hivatalos udvari kötelezettségeket teljesíteniük.
„Sándor és Gábor herceg, valamint Leonóra hercegnő, Miklós herceg és Adrienn hercegnő a királyi családhoz tartozik, azonban nem királyi fenségek többé és nem kell teljesíteniük az államfői családot érintő kötelességeket. Megtartják hercegi és hercegnői címüket, ám ezek csak személyüket illetik, jövendő házastársaiknak és gyermekeiknek nem lesz joguk hozzá”

– fogalmaz a közlemény.

A döntés nem vonatkozik Esztella hercegnőre és Oszkár hercegre, a trónörökös Viktória hercegnő és férje, Dániel herceg gyerekeire, ők továbbra is a királyi ház tagjai. A 40 éves Károly Fülöp herceg és a 37 éves Magdolna hercegnő Viktória fiatalabb testvérei. A hétfői döntés értelmében gyerekeik nem jogosultak a királyi ház tagjainak járó, adóból finanszírozott éves ellátásra, amely a személyes költségeiken kívül többek között a svéd királyi paloták fenntartását is fedezi. Mindkét testvér, valamint Károly Fülöp felesége, Zsófia
„folytatja munkáját az általuk létrehozott alapítványokban és szervezetekben, ezen kívül őfelsége döntése alapján hivatalos feladatokat is ellátnak”

– olvasható a közleményben.

Magdolna férje, Chris O'Neill brit-amerikai üzletember a házasságkötéskor úgy döntött, nem veszi fel a hercegi címet. A monarchia ismerői közül sokan meglepődtek a bejelentésen, Fredrik Wersäll, a svéd királyi udvar magas rangú tisztviselője azonban egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a döntést többéves vita előzte meg.
„A királyi család igen kiterjedt. Ha a harmadik generációt is beleszámítjuk, jelenleg tízen vannak a trónutódlási rendben”

– idézte Wersällt az SVT televízió.

A hétfői bejelentés nem érinti a trónutódlási sorrendet, az említett öt unoka azonban inkább magánszemélynek tekintendő, szabadon vállalhat állást vagy indíthat vállalkozást a jövőben – olvasható a svéd médiában. Wersäll szerint Károly Fülöp herceg és Magdolna hercegnő
„nagyon pozitívnak ítéli, hogy gyerekeik feladata a döntéssel egyértelművé vált”.

Szerző

Elvetette a megállapodás nélküli Brexit tilalmát kezdeményező keresetet a skót főbíróság

Publikálás dátuma
2019.10.07. 17:09

Fotó: DUNCAN MCGLYNN / AFP
A beterjesztők a héten fellebbezést nyújtanak be a végzés ellen a Court of Session saját fellebbviteli fórumához.
Elvetette hétfőn a polgári peres ügyekben illetékes legfőbb skóciai bíróság azt a keresetet, amelynek célja a rendezetlen Brexit tilalmának bírósági megerősítése lett volna. Az Edinburghban ülésező Court of Session tanácsához jogászok és skót parlamenti képviselők terjesztették be az indítványt. Azt kívánták kimondatni a bírósággal, hogy Boris Johnson brit miniszterelnököt jogi eszközökkel kényszeríteni lehet a brit EU-tagság jelenleg október 31-én esedékes megszűnésének halasztására, ha a jövő hét végéig nincs megállapodás az EU-val a kilépési feltételekről. A londoni alsóház – a kormányzó Konzervatív Párt számos képviselőjének támogatásával – a múlt hónap elején elfogadta azt az ellenzéki kezdeményezésű törvénytervezetet, amelynek alapján ha október 19-ig a brit parlament nem járul hozzá egy új Brexit-megállapodáshoz és a megállapodás nélküli Brexithez sem, Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál a kilépés elhalasztását három hónappal, vagyis 2020. január 31-ig. A skóciai polgári főbírósághoz benyújtott kereset kezdeményezői azt szerették volna elérni, hogy a törvénynek külön bírósági végzés szerezzen érvényt, ha Boris Johnson erre nem lenne hajlandó. Érvelésük szerint
Johnson több nyilatkozata is arra enged következtetni, hogy a miniszterelnök megbízhatatlan Brexit-ügyben, és így nem lehet bízni abban sem, hogy tartja magát a törvényhez.

A Court of Session eljáró bírája által hétfőn ismertetett végzés szerint azonban nem fér kétség ahhoz, hogy a brit kormányfő elkötelezte magát a rendezetlen Brexitet tiltó és megállapodás híján a kilépés halasztásának kezdeményezését előíró törvény végrehajtása mellett. A bírósági határozat előzményeként a brit kormány jogi képviselői a múlt héten, a kereset tárgyalásának kezdőnapján olyan dokumentációt terjesztettek be a skóciai bíróság elé, amely szerint ha a rendezetlen Brexit tilalmáról szóló törvény egyik feltétele sem teljesül – vagyis az előírt határidőig nincs elfogadott Brexit-megállapodás és a parlament addig nem járul hozzá a megállapodás nélküli kilépéshez sem –, Boris Johnson legkésőbb október 19-én elküldi a Brexit halasztását kezdeményező levelet az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács elnökének. A dokumentum tartalmazza azt is, hogy ha az Európai Tanács hozzájárul a kilépés elhalasztásához, a brit kormányfőnek kötelessége haladéktalanul tájékoztatni az Európai Tanács elnökét arról, hogy az Egyesült Királyság is beleegyezik az uniós testület által jóváhagyott halasztásba. A legfőbb skóciai polgári bíróság hétfői végzése szerint
mindezek alapján nincs szükség kényszerítő jellegű rendelkezésekre a brit kormánnyal vagy személyesen a miniszterelnökkel szemben.

Boris Johnson az utóbbi hetekben többször is határozottan leszögezte, hogy semmilyen körülmények között nem lesz hajlandó a Brexit halasztásának kezdeményezésére, és a brit EU-tagság október 31-én mindenképpen megszűnik, akár megállapodással, akár anélkül. Johnson ugyanakkor folyamatosan hangoztatja azt az álláspontját is, hogy tartja magát a megállapodás nélküli Brexitet tiltó törvényhez. A brit miniszterelnök eddig nem részletezte, hogy ezt a nyilvánvaló ellentmondást miképp oldaná fel. A skóciai bíróság hétfői végzése szerint mindazonáltal ezek „politikai jellegű” megnyilatkozások, és a brit kormány egyértelmű biztosítékokat adott arra, hogy tartja magát a rendezetlen Brexitet tiltó törvényhez. A kereset beterjesztői közölték, hogy
a héten fellebbezést nyújtanak be a végzés ellen a Court of Session saját fellebbviteli fórumához, mivel továbbra is kétségesnek tartják, hogy a brit kormány tartja magát ehhez a törvényhez.

Szerző
Témák
Brexit Skócia