Milliárdokat fizethet kártérítésként a Viking Sigyn üzemeltetője

Publikálás dátuma
2019.10.05. 08:23
A Viking Sigyn szállodahajó orra, rajta az ütközésből eredő sérülésekkel
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Nem csak az áldozatok családja, de a Hableányt működtető cég is jelentős kárrendezést vár tőlük.
Csak a svájci bíróságon tervezett kártérítési per áldozatonként háromszázezer euróba (százmillió forint) kerülhet a Viking Sigyn szállodahajót üzemeltető Viking River Cruises Svájcban bejegyzett, norvég tulajdonú hajózási cégóriásnak, mutatott rá a Magyar Nemzetnek Sógor Zsolt ügyvéd. A jogász a május 29-i budapesti hajókatasztrófában a Sigyn által elsüllyesztett Hableány sétahajó üzemeltetőjének, a Panorama Deck Kft.-nek a sértetti képviselője a két magyar és 26 dél-koreai áldozatot követelő katasztrófa nyomozásában.
A lapnak azt is elmondta, a Panorama várhatóan hatvan-hetvenmillió forintnyi kártérítést fizet a katasztrófában meghalt munkavállalóik, a kapitány, illetve a matróz családjának. A nyomozásban a kapitány családjának sértetti képviselőjeként részt vevő ügyvéd, Gulyás Krisztián a minap közölte: peren kívüli megegyezést javasoltak a Panorama vezetésének 35 millió forint nem vagyoni kártérítésről. 
Sógor Zsolt a matróz családja esetében is hasonló kártérítést valószínűsít, amit szintén áthárítanak a Sigyn üzemeltetőjére. A Panorama Deck Kft. kárigénye azonban ennél nagyságrendekkel nagyobb, mintegy másfél-kétmilliárd forint a Viking River Cruises-szel szemben.  

A magyar cég is ráment a katasztrófára

Az elsüllyesztett Hableány értéke százmillió forint, ugyanakkor a cég a 22 éve épített brandjét veszítette el a baleset miatt. A forgalmuk minimum negyven százalékkal visszaesett a tragédia óta, a 13 hajójukból öt-hat hajót is ki kellett állítani a forgalomból, mert az utazási irodák június óta egyszerűen nem szerződnek száz fő alatti hajóra. Tavaly még 100 millió forint feletti eredménnyel zárták a évet, az idén ennek az összegnek minimum a dupláját könyvelhetik el veszteségként, de ennél magasabb is lehet a káruk. A Panorama Deck Kft.-t fel kell számolni, át kell szervezni, ami elbocsátásokat is jelent majd. A Viking River Cruises biztosítóinak képviselőivel még ebben a hónapban egyeztetést kezdenek a peren kívüli megegyezés lehetőségéről. Mint napilap emlékeztet, a tragédia miatt Jurij C.-t, a Sigyn letartóztatott kapitányát vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésével és 35 rendbeli cserbenhagyással gyanúsítják. 
Szerző

„Többet utaltak véletlenül”

Publikálás dátuma
2019.10.05. 07:00

Fotó: Facebook
Végrehajtás, adószámtörlés, de még Schmidt Mária és egy Szolzsenyicin regény is felbukkan a VII. kerületi kampányhajrában.
Megmerevedtek a frontvonalak a VII. kerületben. A volt szocialista Hunvald György és az egykori LMP-s Moldován László sem akar visszalépni a polgármester-jelöltségtől, vagyis a látható jelek szerint nincs esély arra, hogy a náluk jóval népszerűbb közös ellenzéki induló, Niedermüller Péter „egy az egy ellen” szálljon harcba a fideszes Vattamány Zsolttal. S bár úgy tűnik, „befagyott” ez a politikai felállás, a színfalak mögött valójában továbbra is „sok a mozgás.”
Úgy tudjuk, pénteken az fokozta a feszültséget, hogy kiderült: míg a közös ellenzéknek 68 szavazóköri delegáltja lesz az október 13-ai választáson, addig – a VII. kerületben egy ferencvárosi bejegyzésű szervezet színeiben induló – Hunvaldéknak mindössze négy, a Moldovánt támogató Élhető Erzsébetvárosért Egyesületnek pedig egy sem. Ez arra enged következtetni, hogy az erőviszonyok az utóbbi napokban sem változtak. Oláh Lajos, a VI-VII. kerület DK-s országgyűlési képviselője szeptember végén ismertetett egy Závecz-felmérést, amely szerint a biztos választók körében Niedermüller 31, Hunvald 5, Moldován 4 százalékot kapna, míg Vattamány Zsolt 39-et.
Az, hogy Hunvaldék nem jeleskedtek a delegáltak toborzásában, annyiban nem meglepő, hogy a 11 fős kompenzációs listájuk is családiasra sikeredett: szerepel rajta a politikus András és Márton nevű gyereke is. A listán Hunvald után a második helyén Török Csaba Norbert áll, aki a Heti Válasz szerint a politikus körüli korrupciós bűnügyekben leginkább érintett Gál György szűk rokonságához tartozik. Ismert egyébként az is, hogy a bíróság néhány héttel ezelőtt elnapolta Hunvald bírósági perét, amely az önkormányzati választás előtt lett volna esedékes. A volt polgármester csupán annyit közölt, hogy orvosi igazolással mentette ki magát a tárgyalásról.
Közben Moldován Lászlót azért érik bírálatok, mert az ő és a felesége tulajdonában lévő cég múltja korántsem makulátlan, ami nem jó ajánlólevél annak, aki sokmilliárdos költségvetésű kerület vezetésére pályázik. Sorozatosan rendeltek el végrehajtást cégüknél, a Katalizátor Könyvkiadó Kft.-nél. 2011-ben az APEH Kelet-budapesti Adóigazgatósága, 2016-ban egy ötödik kerületi, míg 2018 májusában egy békéscsabai közjegyző kért végrehajtást a vállalkozásra. Ez utóbbi pikantériája, hogy Moldován cégével szemben a Fidesz egyik vezető ideológusának számító Schmidt Mária alapítványa, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kért végrehajtást. A cégbírósági adatok szerint ezen kívül a bírósági végrehajtók három alkalommal is elrendelték a cégtag vagyoni részesedésének lefoglalását, különféle – az iratokból kitűnően – polgári jogviták végeredményeként. 2015-ben felfüggesztették, majd 2016-ban törölték a cég adószámát. A mérlegadatokból kiderül, hogy a vállalkozás az utóbbi években folyamatosan veszteséges volt.
– A Katalizátor Könyvkiadó nevéből is adódóan könyvkiadással foglalkozik, s ezen a területen a független cégek egyre rosszabb helyzetben vannak – mondta megkeresésünkre Moldován László. – Tényleg többször is végrehajtást indítottak velünk szemben, de eddig mindig tudtuk rendezni a hátralékainkat.
Mint hozzátette: a könyvkiadás kapcsán került kapcsolatba Schmidt Mária alapítványával is: a Terror Háza könyvesboltjába rendeltek az általuk kiadott Szolzsenyicin regényből, A vörös kerék I-II-ből. – A fizetésnél viszont adminisztrációs hiba miatt sokkal többet utaltak véletlenül, mint amennyit valójában kellett volna – folytatta Moldován László. – Mivel NAV-inkasszó volt a számlán, így az adóhivatal egyből leemelte az összeget, amit így nem tudtam visszafizetni. És miután hiába jeleztük mi is, illetve az alapítvány is, hogy egy hibás kifizetés történt, s nem az én pénzemet vették le, fizetni pedig nem tudtam azonnal, az alapítvány is végrehajtást kért.
Moldován szerint most csak azért támadják, mert nem hajlandó visszalépni az ellenzéki összefogás polgármesterjelöltje, Niedermüller Péter javára.
Szerző
Témák
Erzsébetváros

Magyar–finn bizalmas szavak: Tuskot bírálta Orbán a találkozón

Publikálás dátuma
2019.10.05. 06:35

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Hiba volt a lengyel politikust az Európai Tanács elnökének választani – egyebek mellett erről beszélt a magyar kormányfő finn kollégájával a budapesti találkozójukon.
Antti Rinne finn és Orbán Viktor magyar kormányfő jóval több érzékeny témát érintett, mint amennyiről hétfői budapesti sajtótájékoztatójukon beszéltek – értesült a Népszava. Információink szerint például Antti Rinne a migráció kapcsán arról beszélt, Oroszországban már most 1,5 millió észak-koreai menekült van a határ orosz oldalán. Ha ők megindulnának Európa felé és mondjuk csak a tizedük Finnországban kérne menedékjogot, már megoldhatatlan feladat elé állítaná a finn menekültügyi rendszert. Az ottani szisztémának ugyanis 2015-ben gondot okozott az a pár száz menedékkérő is, amelyik a finn-orosz határt átlépte. Pedig valamennyien jogosultak lennének menekült státuszra. Orbán Viktor válaszában csak annyit mondott, hogy Magyarország biztonságos harmadik országból továbbra sem fog menekülteket befogadni,  számára pedig Oroszország is annak minősül, éppen úgy, mint például Szerbia.  Antti Rinne szerint viszont a bevándorlás ügyében az Európai Unió tagállamainak meg kell találniuk a közös nevezőt, mert ha minden ország saját menekültpolitikát folytat, akkor hamarosan a munkaerő szabad áramlása kerülhet veszélybe az EU-ban, márpedig több országban szükség van az utánpótlást jelentő bevándorlásra. Ennek alátámasztására elmondta, hogy országa nagyon komoly demográfiai gondokkal küzd, az idén várhatóan csak 45 ezer gyerek születik majd az országban, ami 150 éves mélypontot jelent. Ahhoz, hogy a jóléti államot fenn tudják tartani a következő években a jelenlegi 72-ről 80 százalékra kellene emelni a foglalkoztatási arányt, de várhatóan még az amúgy célul kitűzött 75 százalékot is nagyon nehezen érik el. Orbán Viktor erre csak annyit felelt, hogy tiszteletben tartja ugyan a finn álláspontot, de "Magyarország továbbra sem lesz bevándorló ország", legfeljebb határozott idejű munkaszerződéssel jöhetnek külföldiek. Ráadásul a magyar kormányfő szerint Magyarországnak „tartaléka” is van: az az egy millió határon túli magyar, aki az elmúlt években állampolgárságot kapott. Ez azért érdekes, mert a kormány nyilvánosan mindig azt hangoztatja, hogy a határon túli magyar közösségek fenntartása a stratégiai célja, de ezek szerint adott esetben kifejezetten kívánatos lenne, ha ők Magyarországra települnének a munkaerőhiány csökkentése érdekében. Antti Rinne békülékeny hangnemet ütött meg az uniós ügyekkel kapcsolatban. Azt hangsúlyozta, hogy szerinte túl sok energiát pazarolunk el a vitás ügyekre, ahelyett, hogy arra koncentrálnánk, amiben a tagállamok egyetértenek. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban azt mondta, az a fő baj szerinte, hogy Jean-Claude Juncker kvázi felhatalmazást kapott az EU fontosabb tagállamaitól, hogy az Európai Bizottság elnökeként politizáljon. Ha viszont politikai programot követ, akkor lehetetlen annak az elvárásnak megfelelnie, hogy a testület valamennyi kormányfője támogassa - mondta a magyar kormányfő. Mint ismert, Orbán Viktor a kezdetektől ellenezte Juncker megválasztását.
A magyar miniszterelnök a másik nagy hibának azt nevezte, hogy megválasztották Donald Tusk volt lengyel kormányfőt az Európai Tanács elnökének. Mint ismert, Tuskot annak idején Orbán kifejezetten támogatta, még azt is vállalta, hogy emiatt egy időre lehűlt a kapcsolat közte és Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság Párt elnöke között, utóbbi ugyanis nem akarta Tuskot ilyen pozícióban látni. Donald Tusk ráadásul a legesélyesebb jelölt az Európai Néppárt elnökének a párt tisztújításán, s ha Orbán Viktor már nem támogatja, az érdekes helyzetet eredményez majd a Fidesz és a Néppárt viszonyában. A megbeszélések harmadik fontosabb momentuma az volt, hogy Orbán Viktor szerint a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat néhány „zászlóshajó projekttel” kellene előmozdítani, például az atomipar terén – a Roszatom Finnországban is épít egy atomerőművet jelenleg.