Folyik a vér Hongkongban, egy 14 éves tüntetőt meglőttek a rendőrök

Publikálás dátuma
2019.10.04. 20:04

Fotó: NICOLAS ASFOURI / AFP
Az új tiltás miatt ha eltakarják arcukat a demonstrálók, azért kerülnek börtönbe; ha nem, akkor felismerik őket, és lázadásért kell felelniük.
Összecsapások törtek ki Hongkongban az után, hogy Carrie Lam hongkongi kormányzó bejelentette: tilos lesz az arcot eltakaró maszkot viselni tüntetéseken. Tiltakozók helyi idő szerint péntek este már tüzet gyújtottak és barikádokat emeltek. Számos helyszínen könnygázt vetettek be ellenük, és a rendőrség figyelmeztető zászlót emelt fel, jelezve, hogy - nem halálos - lövedékeket lőnek ki, ha a tömeg nem oszlik fel. A dpa hírügynökség szerint
egy civil ruhás rendőr meglőtt egy 14 éves tüntetőt Hongkong Jüan Lang nevű részén.

Az Apple Daily nevű helyi napilap szerint a rendőr combon lőtte a fiatalt azt követően, hogy egy kisebb közúti balesetet helyszínén összetűzés alakult ki rendőrök és tüntetők között. A rendőrség szerint a tiszt önvédelemből nyitott tüzet, miután megtámadták, és egy gyújtópalackot hajítottak felé. Miközben megpróbált elmenekülni a lángok elől, eldobta a pisztolyát, amelyet egy tüntető megpróbált elvenni. Egy másik gyújtópalack következtében lángra kapott a lába - tette hozzá a rendőrség.
A német dpa szerint a tiltakozók Pekinghez köthető vállalatok épületeit vették célba, betörték azok ablakait, illetve felgyújtották a Bank of China nevű kínai bank bankautomatáit, miközben érintetlenül hagyták a szomszédos helyi üzleteket.
A keddi demonstráción 900 lövést adtak le a tüntetőkre gumilövedékkel, hármat éles lőszerrel és 1800-at könnygáz-gránátokkal a Reuters összesítése szerint - a tüntetők ma sem számíthatnak enyhébb fellépésre. Kedden egy 18 éves demonstrálót mellkason lőttek - lázadásért pénteken kellett bíróság előtt felelnie -, egy újságíró pedig fél szemére megvakult egy gumilövedéktől.
A hongkongi kormányzó helyi idő szerint péntek délutáni sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy szombattól az illegális és engedély nélküli tüntetéseken a rendőrökön kívül mindenkinek tilos lesz olyan maszkot viselnie, amely eltakarja az arcot. Vonatkozik a tiltás az arcfestésre is.
Lam egy olyan, még a brit gyarmati időkből származó jogszabályra támaszkodva rendelte el a tilalmat, amely lehetővé teszi, hogy a város hatóságai a közérdekre hivatkozva bármilyen szabályozást alkossanak. Ezt, a rendkívüli intézkedéseket lehetővé tevő jogszabályt több mint 50 éve nem alkalmazták; 1967-ban pedig azért hozták meg, mert éppen számos halálos áldozattal járó merényletsorozattal próbálta elérni egy Peking támogatta csoport Hongkong Kínához csatolását.
Ha a tüntetők rendőri felszólításra nem fedik fel arcukat egy engedélyezett megmozduláson, pénzbírság mellett fél év börtönre számíthatnak, ha pedig tiltott demonstráción történik ez, akkor egyéves börtönbüntetésre. Tiltott gyülekezethez Hongkongban nem kell tömeg, ilyet már három személy is alkothat. Ellenben ha arcukat nem takarják el, és a rendőrség felismeri őket, lázadás vádjával állnak majd bíróság elé. Rengetegen vannak azok is, akik állásukat vesztették el, miután munkáltatóik ismerték fel őket egy-egy tüntetésen.
Ey aktivista, Lester Shum kérelmet nyújtott be a maszk tilalmának bírósági felülvizsgálatáért, hogy megpróbálja megakadályozni, hogy a tilalom éjfélkor életbe léphessen. Elmondása szerint a kérelmét a legfelsőbb bíróság péntek estére felülvizsgálja.
Frissítve: 2019.10.04. 20:36

Újabb Brexit-fordulat: Johnson kész halasztást kérni, ha nincs megállapodás

Publikálás dátuma
2019.10.04. 18:11

Fotó: RUI VIEIRA / AFP
A meghökkentő kormányzati papírral London el akarta kerülni, hogy a skót Legfelső Bíróság jogi úton kényszerítse a Hilary Benn munkáspárti képviselő nevével fémjelzett törvény betartására.
Nincs nap kilépési bonyodalom nélkül. Alaposan megzavarta a kedélyeket az a péntek délutáni „breaking news”, mely szerint Boris Johnson kész meghajolni a törvény előtt és kérni az Európai Uniótól a brit tagság meghosszabbítását, amennyiben október 19-ig nem születik megegyezés a Brexitről. A tory vezető az elmúlt hetekben számos alkalommal deklarálta, hogy „ha törik, ha szakad”, megállapodással, vagy anélkül, október 31-én becsapja maga mögött az EU ajtaját. Inkább „dögöljön meg egy gödörben”, mint megalázkodni Brüsszel előtt. A meghökkentő kormányzati papírral London el akarta kerülni, hogy a skót Legfelső Bíróság jogi úton kényszerítse a Hilary Benn munkáspárti képviselő nevével fémjelzett törvény betartására. A jogi keresetben érintett Jolyon Maugham ügyvéd a Sky News hírcsatornának elmondta, hogy Boris Johnson azt is megígérte, nem fog visszaélni a Benn-törvénnyel, nem ír például két levelet, melyek közül az egyikben kéri a hosszabbítást, a másikban pedig visszavonja ezt. Nem fogja lealacsonyítani magát azzal sem, hogy egy külföldi kormánnyal összejátszva megvétóztatja a hozzáadott játékidőt. A kör négyszögesítésének jegyében mind Steve Baker, az euroszkeptikus képviselők csoportjának elnöke, mind Brendan Lewis belügyi államtitkár állítja, hogy a törvényt ugyan betartják, de a szigetország október 31-én elhagyja az Uniót.

Már nem csak a felnőtteket, de a gyerekeket is törvény védi a veréstől Skóciában

Publikálás dátuma
2019.10.04. 17:15
Illusztráció: pexels.com
Még megengedett, hogy a szülők "ésszerű" fizikai erőt alkalmazzanak a gyerekeik "fegyelmezésében", de ez egy éven belül változni fog.
Skóciában törvénnyel tiltották meg a gyermekek bántalmazását: az új rendelkezés alapján bűncselekményt követ el a szülő, aki megüti a gyermekét - számolt be róla az Independent. Skócia ezzel az első Nagy-Britanniában, ahol büntetendő lett a gyerekverés, de a törvény életbe lépéséig még itt is megengedett, hogy a szülők "ésszerű" fizikai erőt alkalmazzanak a gyerekeik "fegyelmezésében".
Az új törvénnyel viszont egyrészt a felnőttekkel egyenlő jogokat biztosítanak a fizikai erőszak ellen a gyerekeknek is, másrészt összhangba hozzák a skót szabályozást az ENSZ ajánlásával.

A skót törvényhozók 84:29 arányban fogadták el az új törvényt csütörtökön annak ellenére, hogy egy kormányzati közvélemény-kutatás szerint az Egyesült Királyságban megkérdezett 1546 felnőtt 57 százaléka elvetette volna. John Finnie skót zöldpárti képviselő, aki a törvénytervezetet előterjesztette, elmondta: a döntés azt az üzenetet közvetíti, hogy elfogadható erőszak nincs. Finne úgy fogalmazott:
"A tettleges bántalmazásnak nincs helye a 21. századi Skóciában. A nemzetközi bizonyítékok azt igazolják, hogy súlyos hatása lehet a gyerekekre, és nem is hatékony"

A gyermekjogi aktivisták a törvény elfogadását "emlékezetes napként" értékelték a gyermekek jogaiért való küzdelemben. A törvénynek azonban továbbra is vannak ellenzői. Oliver Mundell skót konzervatív képviselő kijelentette, hogy nem tudja támogatni. Mint mondta, hisz abban, hogy a gyerekek elleni erőszak helytelen, de szerinte az ezt megtiltó törvény összezavarja a szülőket, akik nem is fogják tudni, miért kerülhetnek szembe a büntetőjogi rendszerrel.
A törvény egy éven belül lép hatályba.