Előfizetés

Soros György fel sem fért a legbefolyásosabb zsidó személyiségek listájára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.01. 20:26

Trump lánya és veje viszont ott van a legek között – ahogy a Sorost összeesküvőnek tartó izraeli miniszterelnök is.
A zsidó újév, a Rós hásáná alkalmából az izraeli lapokat is elöntik a hazai sajtóból jól ismert év végi listák, visszatekintések és prognózisok. A mérsékelt jobboldali Jerusalem Post például összeállította az év 50 legbefolyásosabb zsidó emberének listáját, 
amire fel sem fért az Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu által egyaránt a világ legnagyobb összeesküvőjének beállított Soros György

- vette észre az Index. (Persze az is lehet, hogy ez is a mesteri összeesküvés része). A lista 3. helyén viszont ott van maga Netanjahu, Ivanka Trump és veje, Jared Kushner pedig együtt foglalják el a 14. helyet.
Az igen színes lista élén egyébként a Moszad 2015-ben kinevezett igazgatója, Joszi Kohen áll. Ő egy olyan akcióval érdemelte ki az első helyezést, ami sem az 5779-es, sem a 2019-es évhez nem köthető. Az izraeli hírszerzés ugyanis még 2018 januárjában bonyolította azt a gigantikus akciót, melynek keretében a Moszad ügynökei 2018 januárjában Teheránban nem kevesebb, mint 32 széfet törtek fel. A széfekből azután kipakolták, majd titokban Izraelbe szállították az iráni atomprogram teljes titkos dokumentációját. Ezek az iratok voltak azok, melyekkel Benjamin Netanjáhu egy teátrális sajtótájékoztatón a végső lökést adta Donald Trumpnak, hogy léptesse ki az Egyesült Államokat az iráni nukleáris megállapodásból - részletezi a portál.

Üthet az igazság órája, Netanjahut előveszik korrupciós ügyei miatt

László Dávid
Publikálás dátuma
2019.10.01. 19:25

Szerdán áll bíróság elé az izraeli miniszterelnök.
Szerdán kezdődik Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök négynapos büntetőeljárási meghallgatása korrupciós ügyeiben. Három különálló eset miatt kell felelnie. Az egyik akta szerint a kormányfő és családja több százezer dollár értékben drága ajándékokat, köztük ékszert, pezsgőt, szivart fogadott el Arnon Milchan izraeli üzletembertől, hollywoodi mágnástól. Egy másik ügyben azzal vádolják, hogy tárgyalásokat folytatott Arnon Mózesszel, a Jediót Ahronót című újság tulajdonosával, hogy fessen pozitív képet róla, cserébe visszaszorítanák a lap riválisának a befolyását. Végül felmerült az a gyanú is, hogy különféle módon kedvezett Saul Elovicsnak, a legnagyobb izraeli távközlési cég, a Bezeq korábbi tulajdonosának, annak fejében, hogy a vállalkozás televíziójának a honlapján pozitív színben tüntessék őt fel. Netanjahu mindent tagad, szerinte politikai támadás áldozata. Próbálta előnyére fordítani a vádakat, például kérvényezte, hogy élőben közvetítsék a meghallgatásait, mert „nincs mit rejtegetnie”, ám a legfőbb ügyész elutasította, hogy showműsort rendezzenek a jogi eljárásból. A meghallgatások fényében a kormányfőt vesztegetéssel, csalással és hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolhatják meg. Az eddig nyilvánosságra került bizonyítékok szerint nem áll jól szénája. Netanjahu számára éppen ezért létfontosságú, hogyan alakulnak a koalíciós tárgyalásai. Ha a jobboldali, vallásos pártokkal sikerülne kormányt alakítania, miniszterelnökként vádemelés esetén sem kellene lemondania, sőt a megfelelő partnerekkel olyan törvényt nyomhatna át a Knesszeten, amely mentességet biztosít számára. Ha a centrista Kék-fehérrel szövetkezne, és rotációs alapon osztanák meg a hatalmat, akkor is időt nyerne. Ha senkinek nem sikerül koalíciót összekovácsolni, és decemberben újabb választásokat kell tartani, akkor a kormányfő addig is maradhat a helyén. A legrosszabb forgatókönyv számára tehát az, ha riválisai valamiképpen megegyeznek, hiszen azzal nem csupán a kormányfői széket veszítené el, hanem egyúttal a vádemelés elől sem tudna tovább menekülni. 

El kell bontani egy szerb ortodox templomot, mert az háborús menekültek földjére épült

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.01. 16:42

A bosnyák családot elüldözték otthonából, mikor hazatérhettek, telkükön egy templomot találtak.
Az Emberi Jogok Európai Bírósága arra kötelezte egy perben Bosznia-Hercegovinát, hogy távolítson el egy két évtizede épült szerb ortodox templomot egy bosnyák háborús menekült kisajátított földjéről – idézi az MTI a Szabad Európa Rádió balkáni irodájának hírét. A felperest, Fata Orlovicot és családját az 1992-1995-ös boszniai háború idején üldözték el otthonából, és terelték a kelet-boszniai Srebrenicába. A család egy része azonban megszökött a boszniai szerb katonáktól, így elkerülte az 1995-ös mészárlást, és néhány évvel később visszatért szülőfalujába, Konjevic Poljéba, ahol akkor már a ház közvetlen közelében egy ortodox templom állt. A család pert indított és végül nyert is, kisajátított földje visszaszerzése érdekében.

A család nagy részét kiirtották a szerbek

Fata Orlovic férjét, valamint több mint húsz családtagját mészárolták le a boszniai szerbek 1995 júliusában Srebrenicában.
A vérengzést - amelynek során mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút öltek meg - a hágai Nemzetközi Törvényszék több vádlott elleni ítéletben népirtásnak minősítette, a történteket a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága most kimondta, hogy a család földjét teljes egészében vissza kell szolgáltatni, ami a templom lebontásával is jár. Emellett a 73 éves Fata Orlovicnak ötezer, további 13 családtagjának pedig két-kétezer eurós kártérítést ítélt meg a testület. Az ítélet végleges és kötelező érvényű, Bosznia-Hercegovinának három hónapja van a templom épületének eltávolítására.

A templom, mint a hódítás szimbóluma

Az elüldözött bosnyákok házaiba gyakran költöztek be szerbek, akik Bosznia-Hercegovina bosnyákok és horvátok lakta részeiből érkeztek a boszniai Szerb Köztársaság területére. Számos házfoglaló később sem volt hajlandó kiköltözni a sajátjának vélt ingatlanból. Az 1992-1995-ös boszniai háború idején, valamint a harcok lezárását követően a bosnyákok, a horvátok és a szerbek templomok, illetve mecsetek építésével igyekeztek megszilárdítani jelenlétüket a meghódított területeken.