Halász Bence döntős kalapácsvetésben

Publikálás dátuma
2019.10.01. 18:41

Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP
Bejutott a döntőbe Halász Bence a férfi kalapácsvetők versenyében a dohai atlétikai világbajnokságon. A 22 éves sportoló a selejtező első körében 76,90 méteres eredményt ért el, és mivel a kvalifikációs szint 76,50 m volt, Halász már pakolhatott is, nem kellett többet dobnia, készülhet a szerda esti (20.40, tv: DunaWorld) fináléra. 
"Kicsit megleptem magam, hogy elsőre sikerült, mivel szerintem elég magas volt a selejtezőszint" - nyilatkozott Halász. -"Ugyanakkor tudtam, hogy oda kell tenni magam, mert az első csoportban sokan dobtak 76 métert." 
A magyar sportoló idei legjobb eredménye 78,54 méter volt, ezzel ötödik a vb mezőnyében, de a versenyző úgy véli, a fináléban nem elérhetetlen számára a dobogó sem. Hangsúlyozta, ezt nem célként tűzte maga elé, de odaérhet az első három helyre, ha ki tudja hozni magából a maximumot. 
A selejtezőszintet heten tudták teljesíteni, a tizenkettes döntőbe így bejutott öt olyan atléta is, aki a legkisebb különbséggel maradt el a 76,50 métertől. A tizenkettedik hely eléréséhez 76,22-es eredményre volt szükség. 
A másik magyar induló, az olimpiai bajnok Pars Krisztián nem jutott be a döntőbe, 73,05 méterrel huszonkettedik lett. 
"A döntő nem lett volna realitás - jelentette ki Németh Zsolt, Pars edzője. - Meg kellett próbálni, mert az elmúlt években 72,50-nel is be lehetett jutni. A következő fontos dátum nála október 7., amikor megműtik. Ebből a szereplésből pedig erőt kell meríteni, egy jó felkészüléssel még jó eredményekre lesz képes."
Szerző
Témák
atlétika

Prága a Holdon

Publikálás dátuma
2019.10.01. 12:30

Fotó: Alex Nicodim / AFP/NurPhoto
Magyar csapatok számára csupán álom a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének elérése, Csehországban kevés légióssal is képesek erre.
Amikor eljön a BL-kedd és -szerda, a magyar ember úgy érzi magát, mintha 1965-ben vagy 1969-ben lenne. Már az a magyar ember, aki se nem agitátor, se nem dől be a hivatalos propagandának. Elvégre a labdarúgó Bajnokok Ligája olyan misztikum minékünk, amilyen Alekszej Leonov űrsétája vagy Neil Armstrong Holdra szállása volt. Azzal a különbséggel, hogy Leonovra és Armstrongra valamennyien büszkén tekintettünk – noha egyikük sem tartozott honfitársaink közé, az emberiség kivételes alakját tiszteltük a távolból mindkettőben –, a miatt ellenben lesütött szemmel járunk, hogy a BL-nek a közelébe sem kerülünk, azaz magyar csapat talán csak a NASA segítségével tudna eljutni az első számú európai klubtorna hallatlan messzeségben lévő csoportkörébe.
Ha egyáltalán.
A szolgálattevők és követőik szerint ez teljességgel rendben van, hiszen a dekadens Nyugaton dől a lé, nálunk ahhoz képest csupán morzsákat lehet felszedni, ráadásul az UEFA csak növeli a differenciát, még inkább felemeli a nagyokat, és lehúzza a kicsiket. Azt az ellentmondást persze fel kellene oldani, hogy miként hanyatlik a Nyugat, ha ott mind patakzóbb a pénzzuhatag, de ezt most hagyjuk. Arra sem térek ki ezúttal, milyen megvetéssel tekintek a nemzetközi és az európai labdarúgó-szövetségre, mivel ez is, az is az amoralitás szinonimája lehetne. Maradjunk tehát csak a differencia csökkentésének úgynevezett képtelenségénél. 
E tétel két okból is elgondolkodtató: 1. Magyarországon államilag dotálják az állítólagos labdarúgást, két klubot különösen teletömnek, s ezek egyike jelenleg az Európa-ligában van (tizenöt év után), a másik kiesett a liechtensteini Vaduzzal szemben; 2. közvetlen környezetünkben mintha mégsem volna elrendeltetés a kudarc, a zágrábi Dinamo például nemcsak az FTC-vel játszadozott, mint apuka gyermekével, hanem a BL-csoportkör első fordulójában „ferencvárosi” eredményt (4-0) produkált az Atalanta ellen is.
Vagy itt van a Slavia. A prágai együttes az utóbbi három évadban kétszer fordult meg az Európa-liga csoportkörében, most pedig a BL-ben szerepel. Mi az, hogy megfordult az El-ben! Az előző szezonban – miután csoportjában tíz pontot szerzett – a legjobb nyolc közé került, méghozzá úgy, hogy a spanyolországi 2-2-t odahaza 4-3-mal fejelte meg az Európa-liga-specialista Sevillával szemben. (Ez a Sevilla a selejtezőben 7-1-es összesítéssel – 4-0, 3-1 – lépett át az Újpesten.) Aztán a negyeddöntőben 1-0-ra és 4-3-ra kapott ki a trófeát végül elhódító Chelsea-től. Azaz a Slavia játszott 4-3-at és 3-4-et is a legnagyobb favoritokkal; mindkét eredmény olyan, hogy a kimeneteltől függetlenül kalapot kell emelni elérője előtt.
Ahogyan ezúttal is. A cseh csapat 1-1-gyel kezdte a Bajnokok Ligája csoportmérkőzéseit úgy, hogy az Internazionale a 92. percben egyenlített a San Siróban. A milánói játékoskeret értékét a Slavia-garnitúra tizenháromszorosára becsülik. A különbség mégis mintha eltűnt volna... Pedig a prágai klub nem vásárolt be, mint minálunk az átláthatatlan „kirakatcsapatok”. Itáliában négy légiós – az elefántcsontparti Ibrahim Traoré, a román Stanciu, a nigériai Olayinka, valamint csereként a bahreini Jusuf – lépett pályára, a többiek (Kolař kapus, valamint Coufal, Kudela, Hovorka, Bořil, Masopust, Souček, Zeleny, Husbauer, Provod) cseh futballisták voltak. Vajon miként sikerül hazai anyagból ilyen minőséget előállítani, az itt a kérdés. Ráadásul Jindrich Trpisovsky edző nem „rotál”. A Mlada Boleslav ellen a múlt szombaton csak Traoré hiányzott a milánói kezdő tizenegyből. Ennek ellenére az együttes megint nyert (1-0), és veretlenül, kilenc győzelemmel, valamint két döntetlennel, 23-2-es gólkülönbséggel áll a bajnoki táblázat élén. Úgy látszik, Prágában jobb a klíma, arrafelé kevésbé fáradnak a játékosok, mint a futballégövileg fullasztó Pesten...
A kellemesebb légköri viszonyokat kihasználva a Slavia most ott tart, hogy jön hozzá holnap a Dortmund, majd utána a Barcelona. A legolcsóbb jegyeket 116, a legdrágábbakat több mint 400 euróért kínálták, és már elfogyott valamennyi; igaz, a Mlada Boleslav vendégjátéka alkalmával is elkelt 18 079 belépő. A Ruhr Nachrichten pedig arra intett a Borussia prágai fellépése előtt: „A Bajnokok Ligája F csoportjában a Slavia névlegesen outsider a Barcelona, Dortmund és az Internazionale között, de már az első mérkőzéséhez felkiáltójelet tett.”
Akármi lesz a folytatásban, az a látszat keletkezett, hogy innen nézve Prága is a Holdon van.
Témák
labdarúgás

Londoni rangadó vár a Bayernre

Publikálás dátuma
2019.10.01. 11:00

Fotó: IAN KINGTON / AFP
A labdarúgó Bajnokok Ligája 2. fordulójának keddi programjából a legutóbbi szezonban döntős Tottenham Hotspur és a Bayern München londoni összecsapása emelkedik ki.
A nyitó körben az angol együttes hiába vezetett 2-0-ra az Olimpiakosz vendégeként, végül be kellett érnie egy ponttal. A csoport másik favoritja viszont érvényesített a papírformát, otthon 3-0-ra verte a szerb Crvena zvezdát.
A B jelű négyesben a 13-szoros BL-győztes Real Madrid saját közönsége előtt a belga Bruges ellen javíthat: Zinedine Zidane együttese a nyitókörben simán, 3-0-ra kapott ki a PSG otthonában, egy esetleges újabb vereség pedig egy 1981 óta nem látott hármas negatív sorozatot jelentene a klub történetében.
A C csoportban a Manchester City és a selejtezőben az FTC-t búcsúztató Dinamo Zagreb is fölényes győzelemmel kezdett, most a két gárda a szigetországban találkozik egymással. Az Atalanta felett aratott sikere ellenére óriási meglepetés lenne, ha a horvát csapat akár egyetlen pontot is szerezne az Etihad Stadionban.
A D jelű kvartett két favoritja, az Atlético Madrid és a Juventus azt követően, hogy Spanyolországban egy látványos mérkőzésen 2-2-s döntetlent játszott egymással, most esélyesként lép pályára, előbbi a Lokomotiv Moszkva vendégeként, utóbbi pedig otthon a Bayer Leverkusen ellen.

A keddi program

A csoport Real Madrid–FC Bruges 18.55 (tv: Spíler2) Galatasaray–PSG 21.00 (tv: Spíler1) B csoport Tottenham–Bayern München 21.00 (tv: M4 Sport) Crvena zvezda–Olimpiakosz 21.00 C csoport Atalanta–Sahtar Donyeck 18.55 (tv: Spíler1) Manchester City–Dinamo Zagreb 21.00 D csoport Juventus–Bayer Leverkusen 21.00 (tv: Spíler2) Lokomotiv Moszkva–Atlético Madrid 21.00

Szerző