A Roszatom egyik középvezetője kenőpénzért szereltetett be engedély nélküli szellőzőt egy épülő atomerőműbe

Publikálás dátuma
2019.10.01. 14:07
AFP fotó
Az erőmű nagyjából ugyanaz a típus, mint amit Paksra készül építeni a Roszatom.
A fehérorosz KGB áprilisban előállította a Roszatom exportvállalátának egyik munkatársát - írja a 444.hu. Oleg Zinovjevet tetten érték, amikor éppen kenőpénzt vett át egy orosz és egy fehérorosz vállalat munkatársaitól. Zinovjev a kenőpénzért cserébe eltekintett a szükséges biztonsági ellenőrzésektől, és így megfelelő engedélyek hiányában engedte beépíteni az őt lefizető cégek szellőztetőberendezését. A technikát azóta kicserélték, és minden érintettet kirúgtak. Az erőművet 2013-ban kezdték építeni, és a terv szerint már idén novemberben beindítanák. A lap emlékeztet: az erőmű nagyjából ugyanaz a típus - VVER-1200 -, mint amit Paksra készül építeni a Roszatom. A különbség az lenne, hogy a paksi változatnak az EU-s előírásoknak is meg kell felelnie. Oleg Zinovjev az Atomsztrojexport munkatársa volt, vagyis ugyanannak a cégnek dolgozott a fehéroroszországi beruházáson, amely Paks 2 építését is elnyerte. A cég a Roszatom leányvállalata, száz százalékban a Roszatom tulajdona. A Roszatom közleményben reagált, ebben az áll, hogy a sajtóban megjelent tényeket a Roszatom leányvállalata, az Atomesztrojekszport Mérnöki Vállalat illetékes műszaki felügyeleti és minőség-ellenőrzési osztálya derítette ki. Leszerelték az ellenőrzés elmulasztásával és a minőséget igazoló gyártási dokumentáció nélkül szállított szellőztető berendezést. A belső vizsgálat alapján „korrigálták a minőségirányítási rendszer dokumentumait, és megtiltották, hogy a berendezések és anyagok a beszerelés helyszínére az érkeztetési ellenőrzés jóváhagyása nélkül bejussanak”. Azt írják még, hogy az elkövetők már nem dolgoznak az építkezésen, illetve az atomerőmű portáján és az ellenőrző pont helyiségeiben felszerelt légkondicionáló berendezések a tervezési dokumentációnak megfelelően a megadott létesítményeken belül teljesen autonóm módon működnek, és nem kapcsolódnak az atomerőmű semmilyen létfontosságú rendszeréhez, ezért semmilyen hatással nincsenek a blokkok biztonságos működésére.
Szerző
Frissítve: 2019.10.02. 10:02

A hongkongi tüntetések erőszakba torkolltak, a rendőrség mellkason lőtt egy tüntetőt - videó

Publikálás dátuma
2019.10.01. 12:12

Fotó: ISAAC LAWRENCE / AFP
A rendfenntartók éles lőfegyverrel, a tüntetők Molotov-koktélokkal támadnak.
 Miközben a Kínai Népköztársaság katonai puccparádéval ünnepli megalakulásának évfordulóját, addig Hongkongban eszkalálódik a tüntetők és a kínai rendfenntartók közti konfliktus. A hónapok óta tartó tüntetéseken a rendőrség eddig vízágyút, könnygázt és gumilövedéket vetett be, de ma előkerültek az éles lőfegyverek is, a tüntetők pedig Molotov-koktélokat dobálnak, rengeteg az összecsapás.
Több ezer fekete ruhába öltözött tüntető vonult utcákra kedden Hongkong központjában, azt követelve a Kínai Kommunista Párttól (KKP), hogy "adja vissza a hatalmat a népnek". A demonstrálók a rendőri tilalom ellenére gyűltek össze ismét, hogy tüntessenek a demokráciáért és az emberi jogokért. Az egyik aktivista az évfordulós ünnepségekre utalva azt mondta az MTI szerint, hogy azt akarják a KKP tudomására hozni, hogy a hongkongi embereknek nincs semmi ünnepelnivalójuk, sőt ellenkezőleg, "gyászolnak amiatt, hogy a kommunista párt 70 éves uralma alatt lábbal tiporták az emberek demokratikus jogait Kínában és Hongkongban". A nemzetközi hírportálok tudósításai szerint lőfegyverekkel figyelmeztetőlövéseket adnak le a rendőrök, ezekről több videó is készült. Az alábbin tisztán hallatszanak a lövések, és a lövések után pisztolyukat a tüntetőkre fogó rendőrök is jól látszanak.
Szinte minden hírportál beszámolt arról is, hogy egy tüntetőt éles lőszerrel mellkason lőttek. A helyi kórházi hatóság szerint eddig 15 ember sérült meg a mai összecsapásokban, közülük egy ember kritikus állapotban van. A South China Morning Post (SCMP) szerint a kritikus állapotban lévő sérült a mellkason lőtt tüntető.
A lap jelentése szerint a korábban lelőtt tiltakozó ötödik osztályos diák volt, ami azt sugallja, hogy 18 évesnél fiatalabb.

Az AFP szerint a hongkongi rendőrség elismerte, hogy mellkason lőttek egy tüntetőt. Hozzátették: a sebesült tüntető elsősegélyt kapott a rendőröktől, mielőtt a mentők megérkeztek, és kórházba vitték. Az South China Morning Post közlése szerint a rendőrök legalább öt lövést adtak le, miután a tüntetők rájuk támadtak. Az alábbi videó készült a lövésről. Figyelem, csak erős idegzetűeknek ajánlott tartalom!
A Radio Television Hong Kong (RTHK) egyik újságíróját azonosítatlan lövedék találta fejbe a tiltakozások egyik helyszínén, de nem éles lőszer volt, inkább gumilövedék lehetett. Az újságírót kórházba szállították, az RTHK szerkesztősége pedig úgy döntött, hogy visszahívja tudósítóit az utcákról.
A hongkongi rendőrség a menekülő tüntetőket sem kíméli. Egy hídon állva borsszóróval lőtték és könnygázgránáttal dobálták meg az alattuk átrohanókat. Videó is készült az esetről:
A helyi rendőrség vezetője nyilatkozott a mellkason lőtt tüntető kapcsán. Azt mondta, a sebesült férfi 18 éves, akit azért lőtt meg a rendfenntartó, "mert az élete súlyos veszélyben volt". A vezető így interpretálta a történteket: a rendőröket megtámadta a fegyveres tüntetők egy nagyobb csoportja, és a rendőri figyelmeztetések után sem hagyták abba a támadást. Eközben egy tiszt úgy érezte, hogy életét súlyos veszély fenyegeti, és azért lőtt a támadóra, hogy megmentse saját és kollégáinak életét. A meglőtt tüntetőt a bal vállánál érte a lövés, tudatában volt, amikor kórházba vitték. A rendőri vezető hozzátette: "A rendőrség nem akarta, hogy bárki megsérüljön, ezért nagyon szomorúak vagyunk. Azonban figyelmeztetjük a tüntetőket, hogy azonnal hagyják abba a törvénysértéseket, ugyanis szigorúan lépünk fel a jogsértések ellen."
Az RTHK-nak nyilatkozott egy helyi jogvédőiroda vezetője, aki azt mondta a lapnak, hogy az éles lőfegyver használata túlzó és elkerülhető volt. Ezt az esetről nyilvánosságra került újabb videóra alapozva mondta a lapnak. Hozzátette: a lövés egyáltalán nem állt arányban a tüntetők támadásával.

Az újabb videót is megmutatjuk. Figyelem, ismét csak erős idegzetűeknek ajánlott tartalom!
Időközben Hongkongban már beesteledett, de az összecsapások tovább folytatódnak. A kórházi hatóság szerint a sérültek száma 31-re emelkedett, beleértve két kritikus és egy súlyos állapotú férfit. A 18 éves, mellkason lőtt tüntetőt közben átszállították egy másik kórházba, ahol életmentő műtétet végeznek rajta, a szülei is vele vannak.
A lassan négy hónapja tartó hongkongi tüntetéshullámot eredetileg a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltotta ki, mely alapján Hongkong bűnügyi eljárás esetén gyanúsítottakat adhatott volna ki Kínának. Carrie Lam hongkongi kormányzó szeptember elején visszavonta ugyan a tervezetet, de a megmozdulások addigra már általánosabb Kína-ellenes és demokráciapárti demonstrációkká váltak.
Szerző
Frissítve: 2019.10.03. 13:36

Elképesztő katonai parádéval ünnepelték a Kínai Népköztársaság 70. születésnapját

Publikálás dátuma
2019.10.01. 12:00

Fotó: Lan Hongguang / Xinhua/AFP
A parádén 160 katonai repülőgépet és 580 hadi felszerelést vonultattak fel. A legnagyobb szenzációt a Dongfeng 41-típusú, interkontinentális ballisztikus rakéta jelentette, amely egyes szakértői vélemények szerint szinte az Egyesült Államok bármely pontját képes elérni.
A Kínai Népköztársaság megalakulásának 70. évfordulóján nagyszabású katonai parádét tartottak kedden a kínai főváros, Peking szívében található Tienanmen téren. Az eseményen részt vett Hszi Csin-ping kínai elnök, aki a kormányzat több magas rangú tagjával, valamint Csiang Zö-min és Hu Csin-tao korábbi elnökökkel együtt vonult be az egykori császári palota Mennyei Béke Kapujának (Tienanmen) nevezett bejárata fölött húzódó mellvédre, ahol 1949. október 1-én Mao Ce-tung, az ország egykori vezetője kikiáltotta a Kínai Népköztársaságot. A kapuval szemben, amely fölött ma is Mao portréja látható, a több mint 440 ezer négyzetméteres Tienanmen tér fekszik. A térre vezető Csang'an sugárúton csaknem 15 ezer katona és több száz hadi jármű sorakozott fel.
Hszi Csin-ping ünnepi beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a népköztársaság születéséhez, és az elmúlt hetven évben megvalósított fejlődésének. A kínai elnök azt mondta: Kína a békés fejlődés útján marad, folytatja a kölcsönös előnyöket biztosító együttműködések stratégiáját, és további nyitást fog végrehajtani. "Folytatjuk a munkát a világ minden népével annak érdekében, hogy az emberiség közös jövőjét biztosító közösséget alakíthassunk ki" - hangsúlyozta. A kínai Népi Felszabadító Hadsereg elkötelezett az ország szuverenitásának, biztonságának, a fejlődéséhez kapcsolódó érdekeinek védelme, valamint a világ békéjének fenntartása mellett - fogalmazott Hszi. Szót ejtett Hongkongról is, ahol hónapok óta tömegtüntetések zajlanak: "az előttünk álló úton ragaszkodnunk kell a békés újraegyesülés, valamint az "egy ország, két rendszer", elveihez, és fenn kell tartanunk Hongkong és Makaó hosszú távú virágzását és stabilitását."
Ezután a kínai haderő különböző csapatai vonultak fel. A sort a hadsereg legidősebb és legnagyobb létszámú ágának számító, 1927-ben megalakított szárazföldi erő katonái indították, de elmasíroztak a Mennyei Béke Kapuja előtt egyebek mellett a most bemutatkozó, a stratégiai támogatás biztosítására életre hívott szakasz katonái, akárcsak a félkatonai, fegyveres rendőrség, a kínai ENSZ-békefenntartók, valamint a hadsereg különböző osztagaiban szolgáló katonanők és a női milícia is.
A parádén 160 katonai repülőgépet és 580 hadi felszerelést vonultattak fel. Számos fegyvert első alkalommal mutattak be: a légierők legújabb, Z-20-as típusú helikoptere, a H-6N típusú, hazai gyártású stratégiai bombázó repülőgép, valamint a H-6K típusú, szintén kínai fejlesztésű közepes és hosszú hatótávolságú bombázó is kedden debütált. A legnagyobb szenzációt azonban a Dongfeng 41-típusú, interkontinentális ballisztikus rakéta jelentette, amely egyes szakértői vélemények szerint szinte az Egyesült Államok bármely pontját képes elérni.
A katonai bemutató után mintegy százezer ember, köztük diákok, élmunkások, az 56 nemzetiség képviselői, valamint Kínában élő külföldiek vonultak fel.
Szerző
Frissítve: 2019.10.01. 14:41