Kovács Zoltán: Magyarország vétózni fog, ha az unió összekapcsolja a támogatásokat és a jogállami normák teljesítését

Publikálás dátuma
2019.10.01. 06:50

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Ha egyes tagállamok mégis ragaszkodnak ehhez, akkor nem lesz költségvetési előirányzat.
Magyarország megvétózza az EU következő, hosszú távú költségvetését, ha az unió összekapcsolja a felzárkóztatási alapokból folyósított támogatásokat és a jogállami normák teljesítését. Ezt Kovács Zoltán jelentette be, mert szerinte itt puszta politikai zsarolásról van szó, és félreértés, amit a finn kormányfő a szervezet soros elnökeként mondott, hogy ti. minden tagállam egyetért az új feltételrendszer alkalmazásával – írja a Bloomberg. Mint emlékezetes, a kérdés napirenden szerepel Brüsszelben, amikor az új, hét évre szóló közösségi költségvetés tervezetét vitatják meg. A lap szerint azonban a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár úgy véli, az uniónak más fórumot kell találnia, ha a tagállamokat a demokratikus normák betartására kívánja ösztönözni, mivel azt külön kell választani a leendő büdzsétől. Ám ha egyes tagállamok mégis ragaszkodnak hozzá, akkor nem lesz költségvetési előirányzat, mert a magyar fél él a vétójogával.
Szerző

"Maguk fennakadnak 140 millión?"

Publikálás dátuma
2019.10.01. 06:40

Fotó: A szerző felvétele
Baja kormánypárti polgármestere nem hajlandó elárulni, milyen üzlet révén jutott 141 milliós extrahaszonhoz. Hívei így is rászavaznak, mert – mint mondják – nálunk mindenki lop.
Tíz napja derült ki, hogy az ingatlanforgalmazással foglalkozó bajai Dominfo Bt. az elmúlt három évben 184 milliós árbevétel mellett 141 milliós nyereséget kasszírozott. A cég 90 százalékának gazdája Fercsák Róbert, Baja fideszes polgármestere, ám a politikus a 2018-as év nyeresége után járó 9 millió forintnyi osztalékot nem szerepeltette a vagyonbevallásában. De nemcsak ez a gond, az is megválaszolatlan kérdés maradt, hogy miféle üzlet hozott ilyen megmagyarázhatatlanul magas nyereséget az alkalmazott nélkül gazdálkodó betéti társaságnak. Fercsákot több újság is kereste – megtettük ezt mi is -, hogy mondja el, mi az az üzlet, ami ennyire fialja a pénzt, ám a politikus senkivel nem állt szóba. Ezek után arra voltunk kíváncsiak, hogy a polgármester titkolózása miképp csapódott le Baján, a választói körében. Úgy tűnik, hogy bár számos ellenzéki lap írt már a történetről, Fercsák ügye nem központi beszédtéma a városban. A kormánypárti szavazók pedig foggal-körömmel védik polgármesterüket, aki a mostani választáson újra indul a posztjáért.
- Csak ennyit tudott kitalálni az ellenzék? Szégyellhetik magukat! Hazugsággal befeketítik a polgármestert, pedig ő sokat tett a városért – ekképp háborodott fel a 65 éves István, aki mérnökként dolgozott nyugdíjazása előtt.
Arra a felvetésre, hogy az ellenzék aligha hazudott, hiszen a polgármester cégének mérlegéből szedte ki az adatokat, és Fercsák nem cáfolta a vele szembesített számokat, István azt felelte:
- És épp kampány idején kellett megkeresniük a mérlegét? Ócska kampányfogás!
Arra a kérdésre, hogy el tud-e képzelni olyan ingatlanüzleteket, ahol 43 millió forint befektetés mellett 141 millió nyereség képződik.
- Nem tudok ilyet – sóhajtott kényszeredetten.
- Akkor miért ne lehetne megkérdezni a polgármestert, hogy mi hozott neki ennyi pénzt?
- Mert ez az ő dolga, másnak semmi köze hozzá! Egy 67 esztendős, korábban ingatlanirodát működtető asszony - bár elismerte, hogy ilyen magas hozamot ez az ágazat nem termel – ekképp fogalmazott:
- Az irigység miatt törtek rá a polgármesterre. Az emberek mindig csak beszélnek össze-vissza. Informálatlanok és találgatnak. És az újságok is csak találgatnak.
- Azért találgatunk, mert a polgármester nem árulja el, honnan a pénz.
- A nyomozást hagyják a rendőrségre!
- Rájuk hagyjuk, de ha látunk egy gyanús pénzügyet, akkor kérdeznünk kell. Vagy hallgassunk?
- Ugyan kérem, mindenki lop, maguk ezt nem tudják megállítani!
- Ha mindenki lop, akkor talán a rendőrség se nyomozzon?
- Ezt nem mondtam, de a lopás megállíthatatlan. Hasonló szóváltásunk a kormánypárti meggyőződésű bajaiakkal még tucatnyi volt. A Fercsákkal szimpatizáló szavazók elmondták az ügyet feszegető újságírókat mindennek, bajkeverőnek, aljasnak, felkészületlennek, elvtelennek, sorosistának, kommunistának, ám a valamennyi beszélgetés végén azért kivétel nélkül mindenki elfogadta, hogy jobb lenne, ha a polgármester elmondaná végre, milyen üzlet hozta neki azt a sok pénzt. Viszont többen hozzátették, hogy Fercsáknak joga van hallgatni, hiszen lehet, hogy üzleti titkait védi. A 34 éves Ádám nem így látta, a kereskedelmi vállalkozást vezető férfi így fogalmazott:
- Illene megszólalni a polgármesternek, ez erkölcsi kötelessége. Egy normális országban nem tehetné meg, hogy hallgat. Én sem értem, hogy miképp tudott ekkora haszonra szert tenni. Ezt erősítette egy 40 esztendős könyvelőnő is, mondván, ő se látott még ekkora hasznot egyetlen üzletben sem. A megszólalók bár bemutatkoztak – félve a következményektől – nem engedték leírni a teljes nevüket, sőt általában még a keresztnevüket sem.  Egy, a mezőgazdaságban tevékenykedő férfi csak legyintett:
- Nem fog megszólalni. A kutyasétáltatón sokat beszélgettünk erről az ügyről, és mindenkinek ez a véleménye. Ha ellenzéki politikus lenne, már lett volna nála házkutatás. Ám ha őt jelentené fel valaki, a rendőrség nem nyomozna. Az ügyészség nem hagyná. Nálunk így mennek a dolgok. Nekünk ez kell, ezt akarjuk, ezt szeretjük. Két középkorú hölgy a főtér egyik teraszán kávézva nevet a kérdéseimen. Egyiknek a családja fuvarozással foglalkozik, a másiknak a férje kivitelezőipari vállalkozó:
- 140 millió nem tétel – mondja utóbbi, barátnője teljes egyetértésével. – Itt milliárdok tűnnek el meg tízmilliárdok, és senkit sem izgat ez. Maguk meg fennakadnak 140 millión? Nem tétel.
Egy 45 esztendős férfi feleségével és két fiával 9 éve Írországban él, előtte ugyanennyi időt Svédországban töltött. Fát importál a balti államokból, s csak pár napra jött haza az anyjához.
- Nem hallottam erről a történetről, de nem is érdekel – rázta fejét. – Nem foglalkozom a magyarországi politikával. De azt tudom, hogy itt a korrupció hatalmas. Ha ez kell, hát legyen, engem nem izgat, már nem jövünk haza, ez a maguk országa. 

Fercsák módosította a vagyonbevallását

A kormánypárti városvezetés leváltására szövetkezett ellenzéki összefogás egyesülete, a Sikeres Bajáért képviselői kezdeményezték, hogy az önkormányzat jogi bizottsága vizsgálja meg Fercsák Róbert vagyonnyilatkozatának valódiságát. A polgármester nem várta ezt meg: szerdán módosította a vagyonbevallását. Az említett extrahaszon eredetéről Fercsák továbbra is hallgat. Azt viszont a képviselők nem vizsgálhatják. Az ügyészség megtehetné, ám Baján nem találkoztunk olyan emberrel, aki ezt elképzelhetőnek tartja.

Nem poloskamentes övezet a Képviselői Irodaház

Publikálás dátuma
2019.10.01. 06:20

Fotó: Népszava
A jelenlegi biztonsági előírások alapján könnyedén lehallgathatók a Képviselői Irodaház helyiségei.
A Párbeszéd jogászai már dolgoznak annak a feljelentésnek a szövegezésén, amelyet a párt vezetőségi ülésén titokban készített hangfelvétel miatt nyújtanak be a rendőrségnek. Szabó Tímea, a párt társelnöke lapunknak azt mondta, hogy akár már kedden is elkészülhetnek a beadvánnyal. Arra a kérdésre, hogy az ügyben megkeresik-e a parlament nemzetbiztonsági bizottságát is, a képviselőnő annyit mondott: a párt vezetősége tárgyalni fog erről a lehetőségről is. Az Index kérdésére azt válaszolta a rendőrség, hogy hivatalból nem nyomoznak.
Szabó Tímea korábban már bejelentette: az álláspontjuk szerint manipulált, torzított hanganyagot, amelyen Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt hangja is hallható, a Párbeszéd több elnökségi ülésén készítették. Jelezte: a párt és annak minden elnökségi tagja kész segíteni a hatóságok munkáját, akár elektronikus eszközeiket is átvizsgáltatnák velük, sőt hazugságvizsgálatra is hajlandók. Azt is megjegyezte, szerinte egyértelműen a Fidesz érdekeit szolgálta a hangfelvétel elkészítése és közlése.  
A Képviselői Irodaház egyébként nem tekinthető garantáltan „poloskamentesnek” - állította az egyik szakmai forrásunk, aki szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal embereinek kizárólag a nemzetbiztonsági bizottság ülései előtt kell átnézniük azt az egyetlen helyiséget, ahol a testület ülésezik. Vagyis kis túlzással gyakorlatilag bárki bármit bevihet az épületbe, főleg, hogy a képviselőknek még a beléptetésnél sem kell semmilyen ellenőrzésen átesniük. (Másoknak még a csomagját is átvizsgálják és fémkereső kapunk is át kell menni.) Ma már egy kis méretű lehallgatóberendezés beszerzése sem bonyolult, ezt ráadásul távirányítással is üzembe lehet helyezni, vagy előre időzítve aktiválni. Mivel egy adott helyiség átvizsgálása általában hőkamerával történik (minden működő elektromos berendezés hőt termel), ha éppen nincs bekapcsolva a lehallgató, még az sem biztos, hogy megtalálják. „Poloskátlanítást” egyébként piaci cégek is végeznek, ilyen szolgáltatást bárki kérhet.
Forrásaink szerint a rendőrségnek első körben magát a hangfelvételt kell majd megvizsgálnia, például azt, hogy találhatók-e rajta olyan metaadatok, amelyekből kiderül, mikor és milyen eszközzel rögzítették a beszélgetéseket. Ehhez az állami szervek is rendelkeznek megfelelő laboratóriummal, de akár magáncéget is felkérhetnek szakértőként. Ha a felvételt valóban összevágták, az abból a szempontból előnyt jelenthet, hogy több elektronikus nyom maradt. Legalább hatféle módon lehet hangfelvételt készíteni – fogalmazott egy másik biztonsági forrásunk. A legkézenfekvőbb dolog – ezt bárki könnyűszerrel beviheti az épületbe – egy telefon, vagy Iphone használata, ami könnyedén átmegy az ellenőrzésen, mert teljesen legális eszközről van szó. Lehetséges kémprogramot telepíteni valakinek a telefonjára, ekkor a telefonján keresztül lehet lehallgatni a környezetet.
Lapunk megkereste azt a kecskeméti vállalkozót, aki a hangfelvételt közzétevő Herbal Reality honlapját bejegyezte. Vereckei Attila érdeklődésünkre annyit mondott, hogy ő csak létrehozta a weboldalt, ám soha nem volt a tulajdonosa, a tartalmát nem ő kezeli, ám azt nem árulta el, hogy kik szerkesztik a honlapot. Arra sem válaszolt, hogy miért torzították el Karácsony Gergely beszélgetőtársának a hangját, valamint hogy a felvételt miért távolították el a Youtube-csatornájukról.