Visszalépett a hétpróbától a magyar éremesélyes

Publikálás dátuma
2019.09.30. 16:21
Krizsán Xénia a belgrádi fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon
Fotó: ANDREJ ISAKOVIC / AFP
Combhajlítóizom-problémái miatt visszalépett a hétpróbától Krizsán Xénia a dohai atlétikai világbajnokságon.
Krizsán Xénia idei legjobb eredményével (6619 pont) - ami egyben egyéni rekordja és országos csúcs is - a negyedik helyen állt a világranglistán a világbajnokság rajtja előtt, ezért a magyar szakvezetés szinte biztosra vette, hogy a sportolónő oda tud érni a pontszerző helyekre (ehhez az első nyolc között kell végezni), de még az éremszerzés sem tűnt elérhetetlennek. Egészen hétfő délelőttig, amikor eldőlt, hogy Krizsán visszalép a vb-től. 
Az MTK sportolónője két-három héttel a vb rajtja előtt panaszkodott a combhajlítójára, de a vizsgálatok nem mutattak ki semmilyen sérülést. Hétfőn ismét előjöttek a panaszok, ezért Krizsánt megint megvizsgálta a válogatott orvosa, ami után a magyar szövetséggel is egyeztetett, majd a visszalépés mellett döntött a szakvezetés. A döntést az MTI érdeklődésére a szövetség azzal indokolta, hogy nem lett volna szerencsés kockáztatni egy komolyabb sérülést, ami esetleg veszélyeztetné Krizsán indulását jövőre a tokiói nyári olimpián.  
A magyar válogatott szereplését eddig nem kísérte szerencse a vb-n, a kalapácsvető Gyurátz Réka és a diszkoszvető Huszák János kiesett a selejtezőben, Wagner-Gyürkés Viktória bukott a 3000 m akadály előfutamában és búcsúzott, 50 kilométeres gyaloglásban Helebrandt Máté kimerült és elvesztette az eszméletét, Venyercsán Bence a 26. helyen ért célba, Madarász Viktória pedig 39. lett 20 kilométeres gyaloglásban.

Bemutatkozott a vegyes váltó

Első alkalommal szerepelt a világbajnokság programjában a 4x400 méteres vegyes váltó, a négyeseket két-két női és férfi futó alkotta. A kvartettek első és negyedik embere volt férfi, a második és harmadik helyen futottak a nők. Kivéve a lengyeleket, akik megcserélték a harmadik és negyedik embert, így az utolsó váltás előtt az élen álltak, ám női befutó emberüket négy férfi is megelőzte, így végül ötödikek lettek. A győzelmet 3:09.34 perces világcsúccsal az Egyesült Államok szerezte meg. A váltó tagja volt tíz hónappal a szülése után Allyson Felix is, aki a hat olimpiai aranyérme mellé megszerezte tizenkettedik világbajnoki címét. A nők 100 méteres síkfutását a jamaicai Shelly-Ann Fraser-Pryce nyerte a világ idei legjobb idejével, 10.71 mp-cel. Nagyon magas színvonalú versenyt hozott a férfi hármasugrók vetélkedése, a győzelmet az elmúlt két olimpia és a legutóbbi világbajnokság aranyérmese, az amerikai Christian Taylor szerezte meg 17,92 méterrel, megelőzve honfitársát, Will Claye-t (17,74 m) és a burundi Hugues Fabrice Zangót (17,66 m). 

Témák
atlétika

A dobogó is beszakadt az új ötmilliárdos kaposvári uszodában

Publikálás dátuma
2019.09.30. 14:41
A kaposvári versenyuszoda az átadás napján
Fotó: Varga György / MTI
Beszakadt a medence melletti játékvezetői dobogó a hétvégi Kaposvár-BVSC OB I.-es vízilabda-mérkőzésen az egyik játékvezető alatt, aki ugyan sántikálva végigfújta a mérkőzést, de utóbb kiderült, két helyen is eltört a lába.
A kaposvári vízilabdások először játszottak a május végén átadott, a város szülöttéről, Csík Ferenc olimpiai bajnok úszóról elnevezett, tízpályás, nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas létesítményben, melyről már a Népszava is többször írt. Néhány héttel az átadás előtt derült ki ugyanis, hogy félmilliárd forinttal drágul az építkezés, mivel olyan – az indoklás szerint „előre nem látható” – változtatásokra volt szükség, mint például a beléptető-rendszer összehangolása az informatikai hálózattal, tároló-bővítés, füst-és hőelvezetés, vagy éppen a megfelelő fűtés és szellőzés biztosítása. Az pedig csak az átadás után derült ki az ötmilliárd forintba került uszodáról – melyet a kormányfő vejével, Tiborcz Istvánnal jó kapcsolatokat ápoló, s így a közbeszerzéseken komoly sikereket felmutatni tudó Paár Attilához köthető cégek, a FÉSZ és a Magyar Építő konzorciuma épített –, hogy beázik a teteje, s szivárog a medencéje.
Úgy tudjuk, a játékvezetői dobogót is az építtető cég szállíttatta az uszodába, a múlt héten érkezett meg, s a mérkőzés előtt szerelték össze.
Szerző
Témák
Kaposvár uszoda
Frissítve: 2019.09.30. 17:41

Meghalt Tóth Róbert ifjúsági Európa-bajnok kajakozó

Publikálás dátuma
2019.09.30. 10:54

Fotó: kolonicsalapitvany.hu
Az U23-as Európa-bajnok sportoló 29 évet élt.
Tóth Róbert halálhírét felesége, Reményi Diána a Facebookon vasárnap este az alábbi szavakkal tudatta: „Két héttel ezelőtt ezekben a percekben még néztem, ahogy kajakozol. Most pedig már nem élsz. Leírhatatlan mindaz, amin az elmúlt majdnem két hétben átmentünk. A folyamatos kontroll alatt töltött hónapok után, minden különösebb előjel nélkül, egy felfoghatatlan és őrült végső háború kezdődött.”
A korábban U23-as Európa-bajnok kajakozó egy ritka, agresszív fajtájú, az úgynevezett Adenoid Cystic Carcinoma nevű rákkal küzdött, egy darabig úgy tűnt, sikeresen. Felesége úgy fogalmazott, harcosnak hívta mindenki, még az ápolók és az orvosok is. A Délmagyar szeptember eleji cikk szerint a fél éve tartó, adományokból finanszírozott amerikai gyógykezelésnek köszönhetően, bár egy influenzaszerű megbetegedésből lassan épült fel, stabilizálódott az állapota, a csongrádi sportoló sokat erősödött, párja azonban megemlítette, az orvosok aggódtak, mert a szem mögötti tumor és az áttétek mellett egy új foltot is találtak a szervezetében. 
Tóth Róbert 29 éves volt.
Szerző
Témák
gyász
Frissítve: 2019.09.30. 10:59