Előfizetés

Végleg elkaszálta az EP jogi bizottsága Trócsányi Lászlót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.30. 11:47

Fotó: Népszava
A biztosjelölt nem képes ellátni feladatát a Szerződésekkel és a magatartási kódexszel összhangban - állapították meg. Trócsányi "nagyon megdöbbent" és bíróságot emleget.
Újra napirendre vette az Európai Parlament  jogi bizottsága Trócsányi László és a román biztosjelölt összeférhetetlenségének kérdést, miután át (JURI), hogy tárgyalja újra a magyar – és a román – biztosjelölt összeférhetetlenségéről hozott ajánlását. A megismételt ülésen sem változtattak múlt csütörtökön hozott határozatukon. A bizottság hétfő délelőtti ülésén titkos szavazással, információink szerint 12-9 arányban kimondta: "a biztosjelölt (Trócsányi László) nem képes ellátni feladatát a Szerződésekkel és a magatartási kódexszel összhangban."
A bizottság csütörtöki ülésén négy pontban fogalmazta meg kétségeit Trócsányival kapcsolatban. Eszerint aggodalomra ad okot:   
  • a biztosjelölt többszörös és egyértelmű részvétele a Nagy és Trócsànyi ügyvédi iroda tevékenységében;
  • Oroszországhoz fűződő kapcsolata, különös tekintettel igazságügyi miniszterként betöltött szerepére orosz gyanúsítottak Oroszországnak történő kiadatásában, akiket utólag ott szabadon engedtek az USA előzetes kiadatási kérelme ellenére;
  • igazságügyi miniszterként vállalt szerepe abban, hogy a Nagy és Trócsànyi ügyvédi irodáé lehetett a Paks II. atomerőművel kapcsolatos 2018. évi (a Miniszterelnökséggel kötött — a szerk.) szerződés, az összeférhetetlenségi záradék ellenére;
  • a Nagy és Trócsànyi ügyvédi iroda társtulajdonosának kinevezése az igazságügyi miniszter személyi tanácsadójának abban az idõben, amikor a biztosjelölt továbbra is a cég 12,6 százalékát birtokolta.
Az ülés után David Sassoli, az EP elnöke, arra kérte a jogi bizottságot, hogy tárgyalják újra a magyar és a román biztosjelölt összeférhetetlenségéről hozott ajánlását, mert a szakbizottságnak a két politikusról született és az EP elnökéhez eljuttatott írásos véleménye nem felel meg a követelményeknek, mert nem tisztázza a képviselők aggályait, és nem fogalmazza meg világosan a javaslataikat. 
David Sassoli találkozója Trócsányi Lászlóval szeptember 24-én
Fotó: DAINA LE LARDIC / Európai Parlament

Trócsányi nagyon megdöbbent

Nagy megdöbbenéssel értesültem az Európai Parlament Jogi Ügyekért felelős Bizottságának a mai napon meghozott döntéséről - reagált a döntésre Trócsányi László. A nyilvánvaló igazságtalanság, az átláthatóság teljes hiánya, a Szerződések szellemének és az Európai Parlament Eljárási Szabályzatának egyértelmű és szándékos megsértése, valamint a demokrácia alapvető elveinek és értékeinek be nem tartása azokra az időkre emlékeztet, amelyekről azt hittem, hogy többé már nem térnek vissza - írta közleményében. Mindez nem csak a jogászt és a gondolkodót sérti rendkívül durván, hanem az egyént, magát az embert is. A hivatkozott döntés valójában hazugságok, kontextusukból helytelenül kiemelt és tendenciózusan tálalt tények összetákolt gyűjteménye. Amikor a jogászt sérelem éri, nincs más választása, mint hogy megfontolja, hogy az igazát az illetékes bíróság előtt védje meg - zárja a közleményt.

Mi lesz most?

A Népszavának nyilatkozó fideszesek szerint Orbán Viktor tesz még egy kísérletet Ursula von der Leyennél Orbán Viktor azért, hogy Trócsányi Lászlóból uniós biztos legyen, de ha azt látja, hogy ezen múlhat az egész Bizottság sorsa, akkor visszalépteti a magyar jelöltet és jön a B-terv. Von der Leyen egyébként a bizottság döntése ellenére is beterjesztheti az Európai Parlament elé Trócsányit, a 28 biztosjelöltről azonban egyben szavaznak, így a bizottság elnöke valószínűleg nem kockáztatja meg, mert még az is előfordulhat, hogy az összes jelöltjét leszavazzák. Információink szerint ezt Orbán Viktor sem akarja, így valószínűleg új jelöltet ajánl majd Ursula von der Leyennek. Fideszes forrásaink két esélyest emlegetnek: Győri Enikőt, illetve Járóka Líviát. 
Kapcsolódó
Győri Enikő vagy Járóka Lívia lehet Orbán Viktor B-terve

20 ezer cseh háztartást hagyott áram nélkül a Magyarországra tartó szélvihar: itthon öt megyében másodfokú a riasztás

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.30. 11:08

Fotó: Shutterstock
Sok helyen pedig elsőfokú a riasztás. Kedden is viharos széllökések lesznek.
Több északi, északkeleti járásra másodfokú riasztásokat adott ki a viharos szél veszélye miatt hétfő délelőtt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Hétfőn másodfokú riasztás van érvényben a viharos szél miatt:
  • Budapesten,
  • Pest,
  • Borsod-Abaúj-Zemplén,
  • Heves,
  • Komárom-Esztergom és
  • Nógrád megyékben.
Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.
Emellett Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a zivatarveszély miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.
Napközben egy hidegfront halad át az országon észak felől, ennek hatására a délnyugati, déli területek kivételével többfelé viharossá fokozódik az északnyugati szél. Az északi megyékben helyenként óránkénti 70-90 kilométeres széllökések is lehetnek. Előreláthatólag a déli, kora délutáni órákban egy-egy 90-110 kilométer/órás széllökésre is van esély, nagyobb valószínűséggel a magasabban fekvő részeken. Az esti órákban csillapodik a légmozgás.
Kedden majd északnyugaton, Sopron környékén, kora délután lehet erős, időnként viharos a szél - tették hozzá.

Több mint 20 ezer cseh háztartás maradt áram nélkül

Több mint 20 ezer háztartás maradt áram nélkül hétfő reggel a rendkívül erős, viharos szél következtében Csehországban - közölte Sona Holingerová, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) szóvivője a CTK hírügynökséggel. A legtöbb problémát Közép-Csehországban és Nyugat-Csehországban tapasztalták. A viharos széllökések számos fát téptek ki, amelyek a villanyvezetékekre dőltek, azok sok helyen elszakadtak. Prágában és környékén több mint kéttucatnyi helyen rongálódott meg a magasfeszültségű áramvezeték, és több mint tízezer háztartásban nincs villany. Nyugat-Csehországban az áram nélkül maradt háztartások száma mintegy hétezer - közölte a szóvivő.
A másik nagy cseh áramszolgáltató, az E.ON csak néhány vezetékszakadást jelzett, jórészt Dél-Csehországban és Dél-Morvaországban.

 A Cseh Vasutak közölte, hogy a megrongálódott vezetékek miatt mintegy kéttucatnyi regionális vonalon szünetel a forgalom.

A legerősebb, 157 km/órás szelet a cseh-lengyel határon fekvő Óriás-hegységben (Krkonose) mérték. Prágában és környékén a szélsebesség 80-90 kilométer volt óránként. 

Ürülékkel rongálták meg az ellenzéki kampányirodát az I. kerületben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.30. 10:57

Fotó: Tölcsér Borbála Facebook oldala
Több helyen is összekente az ablakokat egy ismeretlen.
Ürüléket kent valaki a budapesti I. kerületi ellenzéki kampányiroda kirakatára - írja közösségi oldalán Tölcsér Borbála momentumos jelölt. A képek alapján az ismeretlen kifejezetten a jelöltek arcképeit vette célba, az azok előtt lévő ablakfelületen hagyott nyomot. V. Naszály Márta ellenzéki polgármester-jelöltre külön gondot fordított, az őt ábrázoló plakátot egy második ablakon is megrongálta.
Korábban hasonló történt Bicskén; ott a szintén momentumos Molnár Dániel polgármester-jelölt aktivistájának autóját kenték össze fekáliával, a kilincs mögötti részen. Molnárék feljelentést is tettek.