Fél Budapestet lezárják a hétvégén

Publikálás dátuma
2019.09.28. 08:25
Illusztráció
Fotó: Népszava
Bryan Adams Koncert lesz a Hősök terén, futóverseny pedig szombat reggeltől vasárnap estig mindenfelé.
Szombat reggeltől vasárnap estig forgalomkorlátozásra kell számítani Budapestszerte, közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Számos tömegközlekedési járat útvonala is módosul, részletes információk a www.bkk.hu oldalon olvashatók.

Futóverseny

A főváros több részén a Budapest Maraton miatt lesznek lezárások. A futóversenyt szombaton előbb a budai és a pesti rakpartok, aztán délután négy és öt óra között a Lánchíd és a Szabadság híd és környéke forgalmának korlátozásával rendezik meg. Vasárnap reggel, délelőtt és kora délután a budai és pesti rakpartokat, a Lánchidat, a Szabadság hidat és a Szentendrei út belső sávját zárják majd le.
A lezárt útszakaszokon a korlátozásokat a futók elhaladása után fokozatosan oldják fel. A BKK kéri, hogy aki teheti, válassza a kötöttpályás közlekedési eszközöket, elsősorban a metróvonalakat.

Koncert

Szombat estétől vasárnap hajnali 4:30-ig Bryan Adams koncertje miatt változik a közlekedés a Hősök tere környékén. A forgalomkorlátozásokra az Andrássy út Hősök teréhez közel eső részén és a Dózsa György úton, a Városligeti fasor és a Podmaniczky utca között kell számítani. Változik a 20E, a 30-as buszcsalád, a 105-ös és a 979-es busz, valamint a 75-ös troli útvonala.
Az M1-es metró ma este a megszokottnál sűrűbben közlekedik, de ha a koncert miatt túl sok utas használná, lezárják a Hősök tere állomást - biztonsági intézkedésként.

Látványtisztújítás és erődemonstráció a Fideszben

Publikálás dátuma
2019.09.28. 07:20

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Minden előre le van játszva a vasárnapi kongresszusra.
Egy fideszes forrásunk szerint egy saját szavazóiknak szóló erődemonstráció lehet a párt vasárnapi tisztújító kongresszusa, meglepetés nem várható, mindent "előre lejátszottak" a színfalak mögött. Forrásunk szerint a miniszterelnöki beszédben a nyilvánosságra került Karácsony-felvétel miatt alighanem szó esik a Tarlós István kihívójának "alkalmatlanságáról" és valószínűleg ezúttal sem marad el az „európai kitekintés”, hiszen az EP-választások óta Orbán Viktor több alkalommal „elemezte” az új politikai konstellációt nagy nyilvánosság előtt, például Tusnádfürdőn. Ehhez kiindulópont lehet az, hogy saját narratívája szerint magyarázza meg Trócsányi László biztosjelölt bukását az Európai Parlament jogi bizottságában. A kongresszus „tisztújító”, de valójában semmi meglepetés nem várható, Orbánnak ezúttal sincs kihívója. Miután az ATV kérdésére Gulyás Gergely a legutóbbi Kormányinfón elmondta, hogy Novák Katalin, Németh Szilárd és Kubatov Gábort is ismét alelnöknek jelölik, már csak egy kérdés maradt. Az, hogy ki veszi át a miniszteri posztja miatt az alelnöki tisztségétől megváló Gulyás Gergely helyét. A legtöbben Kósa Lajost emlegetik, forrásunk szerint biztos, hogy egyetlen jelölt lesz csak a helyre, mert „a Fideszben az ilyeneket előre letárgyalják a háttérben”. Az egy hét múlva sorra kerülő helyhatósági választás meghatározó témája lesz a kongresszusnak, forrásunk ezzel kapcsolatban azt mondta: mivel most úgy látják, Budapesten és az összes fontos vidéki településen is jó esélyük van a sikeres szereplésre, az esemény egyfajta „előzetes győztes seregszemle” lesz a saját választóiknak demonstrálva, hogy a Fidesz erős, egységes, érdemes rá szavazni.

Rejtélyes EKG-vizsgálatokat rendel évek óta Vári Attila

Publikálás dátuma
2019.09.28. 06:40
Vári Attila
Fotó: Sóki Tamás / MTI
A Fidesz pécsi polgármesterjelöltje az önkormányzati sportcég vezérigazgatójaként hat éve szerződik egy furcsa céggel különös feladatra.
Kevéssé bizalomébresztő az EKG Telemetrik Kft. honlapja. Ott ugyanis látni például tengeri teknőst, napelemet, meg egy utalást, hogy a jövőt szolgálják, de az már nem derül ki, hogy mivel. Az oldalon látni latin vakszöveget, de telefonszámot nem. Így is akadt azért, aki látott fantáziát a cégben: a kormánypártok pécsi polgármester-jelöltje, Vári Attila, aki a városi önkormányzati sportcég, a Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt. vezérigazgatójaként 2013 óta szerződik ezzel a társasággal. Ahhoz, hogy mégis miként kerülhetett az évek alatt mintegy 60 millió forint közpénzhez jutó EKG Telemetrik Kft. a PSN Zrt. látókörébe, a cégbírósági papírok nyújtanak támpontot. Vári Attilának – ahogy arról a Pécsi Stop már korábban írt – közös cége van Bauer Zsolttal, aki a kormánypárt baranyai erős embere, Bánki Erik féltestvére. A céget Cardio Complexnek hívják. Ebben résztulajdonos egy Gelencsér Tibor nevű férfi – az ő cége az EKG Telemetrik Kft.
A PSN Zrt. 2013-tól kezdődően minden évben – tao-forrásból finanszírozott – közbeszerzési pályázatot írt ki a kézilabda, a vízilabda és a labdarúgó szakosztályok különböző korosztályú tagjai EKG-szűrésére, az így nyert adatok digitális tárolására, automatikus elemzésére. Azt, hogy ez mit jelent pontosan, és milyen munkát végzett a cég, a Társaság a Közérdekű Adatokért 2019 (TAKA) nevű, ügyvédekből álló szervezet próbálta kikérni PSN-től. Váriék azonban 5 millió forintot kértek az információkért, így a TAKA más nyilvános forrásokból dolgozott. Azt tudták meg, hogy a rendszer elviekben legalábbis segít megvédeni a fiatal sportolókat a hirtelen szívhaláltól. Az EKG Telemetrik Kft. évről-évre jó szerepelt a PSN pályázatain. 2013-ban 8, 2014-ben 5,1, 2015-ben 4,4, 2016-ban 17,5, 2017-ben 25 milliós megbízást kaptak. (A hazai közbeszerzéseket 2011 óta taglaló hivatalos honlap szerint egyetlen más tendert sem nyert el az EKG Telemetrik Kft.) Az összeggel együtt a vizsgált sportolók száma is nőtt: 2015-ben még csak 88 embert „monitoroztak”, 2017-ben már 674 sportoló adatait foglalták rendszerbe. A TAKA szerint a kft. minden évben igazolta a feladatok elvégzését, és a megbízási díjat is megkapta, erre enged következtetni, hogy a megrendelő PSN elszámolt az önrészt biztosító önkormányzat, illetve a tao-támogatást folyósító szakszövetség felé. Csakhogy a sok-sok edzővel és sportolóval beszélgető TAKA arra jutott, hogy ilyen tömeges EKG-mérés 2018-ig, azaz öt éven keresztül érdemben nem történt. Vagy ha mégis, akkor annak céljáról és eredményéről az edzők, a sportolók és a szülők sem tudnak, tudtak. A PSN egyik neve elhallgatását kérő edzője is azt mondta, hogy ha voltak is mérések – bár erről kevesen hallottak a szakosztályoknál –, adatokat soha nem látott, ahogy bármilyen a fiatal sportolók életét óvó rendszerrel sem találkozott. Az ügyben kerestük Vári Attilát, de hívásainkra nem reagált. Nem az az egyetlen furcsa ügy Vári körül. Két napja írtuk meg, számos egyezés mutat arra, hogy a Pécsen szépen kereső Vári Attila magának hagyott jóvá egy érdemi summát annál a Mohácsi Torna Egyletnél, ahol az elnök ugyanaz a Bauer Zsolt, akivel a Cardio Complexben üzlettársak. 
Szerző
Témák
Pécs