Előfizetés

„Komoly kétségek merülnek fel” – Négy pontban fogalmazták meg a Trócsányival kapcsolatos fenntartásokat, de még nincs vége

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.09.27. 10:02

Fotó: Népszava
Súlyosabb esetekben a bizottság arra a következtetésre juthat, hogy a biztosjelölt nem képes ellátni feladatát. Hétfőn újra napirendre tűzik összeférhetetlenségének ügyét.
„A Jogi Bizottság úgy ítéli meg, hogy ebben a szakaszban és amíg az összeférhetetlenség nem szűnik meg, komoly kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a biztosjelölt gyakorolni tudja-e a szomszédságpolitikával és a bővítéssel kapcsolatos biztosi feladatait”. Ez áll abban a levélben, amit Lucy Netsingha, az Európai Parlament jogi bizottságának (JURI) elnöke írt Trócsányi Lászlóról a testület csütörtöki ülése után David Sassoli EP-elnöknek. Mint beszámoltunk róla, a JURI úgy döntött, hogy nem ad zöld utat a magyar biztosjelölt meghallgatásához, mert tevékenységét összeférhetetlennek tartja leendő munkájával. A szakbizottság erről hivatalos levélben tájékoztatta az EP elnökét, amely lapunk birtokába került. Sassoli azonban úgy ítélte meg, hogy a JURI véleménye nem egyértelmű, nem fogalmaz világosan, ezért arra kérte a tagjait, hogy hétfőn ismét üljenek össze és döntsék el, hogy pontosan mit akarnak. Az eljárási szabályzat szerint a jogi bizottság ajánlásai „magukban foglalhatják a szóban forgó pénzügyi érdekeltségekről való lemondást vagy a biztosjelölt tárcájának a Bizottság elnöke általi módosítását”. Súlyosabb esetekben a bizottság „arra a következtetésre juthat, hogy a biztosjelölt nem képes ellátni feladatát a Szerződések és a magatartási kódex értelmében”. A hivatalos levél négy pontban fogalmazza meg a JURI Trócsányival kapcsolatos fenntartásait. Eszerint aggodalomra ad okot:
  • a biztosjelölt többszörös és egyértelmű részvétele a Nagy és Trócsànyi ügyvédi iroda tevékenységében;
  • Oroszországhoz fűződő kapcsolata, különös tekintettel igazságügyi miniszterként betöltött szerepére orosz gyanúsítottak Oroszországnak történő kiadatásában, akiket utólag ott szabadon engedtek az USA előzetes kiadatási kérelme ellenére;
  • igazságügyi miniszterként vállalt szerepe abban, hogy a Nagy és Trócsànyi ügyvédi irodáé lehetett a Paks II. atomerőművel kapcsolatos 2018. évi (a Miniszterelnökséggel kötött — a szerk.) szerződés, az összeférhetetlenségi záradék ellenére;
  • a Nagy és Trócsànyi ügyvédi iroda társtulajdonosának kinevezése az igazságügyi miniszter személyi tanácsadójának abban az idõben, amikor a biztosjelölt továbbra is a cég 12,6% -át birtokolta.
Mindezek alapján a David Sassoli EP-elnöknek írott levelükben a jogi bizottság tagjai „kétségeiknek adnak hangot azzal kapcsolatban, hogy a szomszédságpolitikával és bővítéssel megbízott biztosjelölt képes lesz-e ellátni a feladatait.” Egy magasrangú parlamenti forrás szerint azonban a JURI adós maradt az ajánlásokkal, amelyeket a parlamenti szabályok szerint le kellett volna fektetnie a levélben. Ezért David Sassoli felkérte a szakbizottságot, hogy hétfőn ismét üljön össze és fogalmazza újra a levelet. Tegyen világos javaslatokat, amelyeket a parlament elnöke majd továbbíthat Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság megválasztott elnökének, aki a következő lépésekről dönthet. Az előírásoknak megfelelően a JURI-nak vagy kezdeményeznie kell, hogy a szűrőjén fennakadt politikus mondjon le a szóban forgó pénzügyi érdekeltségéről, vagy indítványoznia a tárcája módosítását. Súlyosabb esetekben arra a következtetésre juthat, hogy a biztosjelölt nem képes ellátni a feladatát, és mennie kell. David Sassoli szerint a jogi bizottság leveléből nem derül ki, hogy a képviselők valójában mit is akarnak. Mint forrásunk fogalmazott, a JURI úgy is dönthet, hogy újra szavazásra bocsátja a Trócsányi László összeférhetetlenségéről szóló indítványt. De amennyiben a csütörtöki szavazás eredménye egyértelmű volt, akkor elég, ha pusztán írásba foglalja az ajánlását. A szélsőbaloldali Manon Aubry, a jogi bizottság egyik francia tagja felháborodottan utasította vissza, hogy az EP-elnök nyomást gyakoroljon a testületre az ítélet megváltoztatása érdekében. Közleményében a politikus azt állította, hogy a JURI a magyar Trócsányi László – és a román Rovana Plumb esetében – világosan leszögezte: „az összeférhetetlenséget nem lehet megszüntetni, a két politikus alkalmatlan a feladat ellátására.” David Sassoli csütörtökön telefonon egyeztetett Ursula von der Leyennel, aki Orbán Viktor miniszterelnökkel is megbeszélést folytatott a kialakult helyzetről.

Van másik!

Trócsányi László segített megvédeni Magyarországot a migrációtól, és most ezt „dörgölik az orra alá”, de nem szemből támadnak, hanem egy „sunyi oldalvágást” tettek, és nem a szakmai, hanem a jogi bizottságban szavaztak ellene, pártalapon – így reagált szokásos pénteki rádiónyilatkozatában Orbán Viktor miniszterelnök közrádióba. "Van a zsebemben második, harmadik és negyedik megoldás" is – tette hozzá arra a kérdésre, hogy kell-e gondolkodni egy újabb jelöltön.

A gyűlölet gyümölcse: leköpték Will Smith egyik kísérőjét a Bazilikánál (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.27. 09:00
A gyanútlanul álldogáló célpont és a köpésre készülő idős nő
Fotó: Facebook/George Black Cell
Célba ért a migránsozós kampány, a gyanútlanul álldogáló férfit egy idős nő köpte le.
Döbbenetes videót osztott meg csütörtökön Facebook-oldalán George Black Cell: a nigériai dj lefilmezte, ahogy egy idős „gyűlölettel teli” nő váratlanul odalép a Szent István téren álldogáló, fiatal fekete férfihez, leköpi, majd tovább siet. A felvételt először a 24.hu találta meg.
A dj szerint a leköpött férfi Will Smith koncertjén lépett fel, ám az biztos, hogy a világhírű színész és zenész stábjához tartozott, hiszen a rendezvényhez tartozó nyakba akasztót viselt. „Valaki talán azt mondaná, hogy a nő őrült volt, de szerintem undorító rasszista” - írta George Black Cell, aki a felvétel megosztására kérte követőit, hogy minél előbb megtalálják és bocsánatkérésre bírják a köpködőt.
A magyar hozzászólók közül többen is jelezték, elítélik a történteket, és hogy ez a magyar kormány gyűlöletpolitikájának, xenofób migránsozós propaganda eredménye. A helyzet hideglelős abszurditását jelzi, hogy miközben a stáb egy tagját bőrszíne miatt megalázták, a 168 Óra felvétele alapján a migránsozós kampányokért is felelős propagandaminiszter felesége, Rogán Cecília és Tiborcz István is ott bulizott Will Smith koncertjén. 

A klímasztrájk odavág Budapest közlekedésének is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.27. 08:02
Klímavédő tüntetők egy augusztus 24-i , Kossuth téri megmozduláson
Fotó: Facebbok/Fridays for Future
A Lánchídon és a Bajcsy-Zsilinszky úton is lezárásokra számíthatnak péntek délelőttől az autósok.
Demonstráció miatt több forgalmas útszakaszon, köztük a Lánchídon forgalomkorlátozásra kell készülni pénteken Budapesten – írja a 24.hu, Budapesti Közlekedési Központ közleményét idézve. A közlemény szerint pénteken várhatóan 10.30 és 13 óra között szakaszosan és időszakosan lezárják a Clark Ádám teret, a Lánchidat, a Széchenyi István teret, valamint a József Attila utca-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca-Honvéd utca-Szalay utca-Kossuth Lajos tér útvonalat. A lezárt útszakaszon a keresztirányú forgalomban is rövidebb-hosszabb korlátozások várhatók.
A forgalomkorlátozások miatt változik a 2-es villamos, a 9-es, a 16-os, a 105-ös autóbusz, a 70-es, a 72-es, a 73-as és a 78-as trolibusz útvonala – írták. Szeptember 27-én tartják a harmadik globális klímasztrájkot, amelynek budapesti résztvevői a Clark Ádám téren gyülekeznek, majd átvonulnak a Kossuth térre. Az esemény Facebook-oldalán több mint négyezren jelezték, hogy részt vesznek a megmozduláson, 17 ezer embert pedig érdekel a demonstráció.