Előfizetés

Orbán: Trócsányi segített megvédeni az országot, ezért akarják megbuktatni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.27. 10:21
Orbán Viktor Tusnádfürdőn
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Miféle összeférhetetlenség? Inkább migráció! A miniszterelnök a Kossuth rádióban mesélt a bevándorláspárti és bevándorlásellenes erők harcáról, melyben Trócsányi László is áldozatnak tűnik.
Trócsányi László kiváló ember, segített megvédeni Magyarországot a migrációtól, és most ezt „dörgölik az orra alá” – idézi az MTI Orbán Viktor pénteki nyilatkozatát. A miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában mondta ezt, miután előző nap az Európai Parlament jogi bizottsága összeférhetetlenséget állapított meg Trócsányi László bővítési biztosi pozíciója, valamint a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda tevékenysége között.  
A rádióriporter az első kérdésében még emlékeztetett is rá, hogy a Trócsányi résztulajdonában lévő iroda állami megrendeléseket kapott Trócsányi László minisztersége idején. Az ügyvédi iroda a Miniszterelnökséggel kötött 236 milliós szerződést, hogy Paks II ügyében képviselje az országot Brüsszellel és Ausztriával szemben - 
a megállapodás pedig kikötötte, hogy a Trócsányi résztulajdonában álló jogi képviseletnek szorosan együtt kell működnie a Trócsányi vezette igazságügyi minisztériummal.

A nyilvánvaló problémán elegánsan felülkerekedve arról kezdett beszélni, hogy Trócsányit sunyi oldalvágással támadták meg, bűnének pedig azt tartják ellenfelei, hogy az ő segítségével alkották a jogszabályokat ahhoz, hogy senki se érkezhessen okmányok nélkül, szabálytalanul Magyarország területére 
Orbán Viktor azt is hangsúlyozta, hogy csütörtökön beszélt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság megválasztott elnökével, és abban maradt vele, hogy megvárják, amíg írásba adják a jogi bizottság véleményét. Ezt a helyzetet megoldjuk, megoldom, van a zsebemben második, harmadik és negyedik megoldás is – tette hozzá a miniszterelnök, majd a tőle megszokott módon focis hasonlatokkal kezdett beszélni a bevándorláspártiak és a bevándorlásellenesek gigászi csatájáról. „Egy éles harc zajlik, és a következő években is zajlik majd az európai bevándorlásellenes és bevándorláspárti erők között, amit úgy is mondhatunk régi nyelven, hogy a jobboldal és baloldal között, és hát a baloldal az álnok és könyörtelen, kitartó, tehát nincs elveszett labda, ez a fajta középpályás a baloldal, addig mennek, amíg az ellenfél mozog, amíg egy újabb kiskaput nem találnak, ha kell, akkor a partvonalon kívülről hoznak segítséget, megbeszélik a bíróval, szóval mindent kitalálnak, ez egy nagy, nagy csata, amikor a baloldallal kell az embernek szembefordulnia, de hát mi se most jöttünk le a falvédőről, majd menni fog ez” – fejtegette reggeli rádiós előadásában a kormányfő. Trócsányi biztosi pozíciója valóban nem teljesen elérhetetlen vágyálom: hétfőn ismét tárgyal a román és magyar jelölt helyzetéről az Európai Parlament jogi bizottsága, mivel a szakbizottság az EP elnökéhez eljuttatott írásos véleménye nem felel meg a követelményeknek, nem tisztázza a képviselők aggályait, és nem fogalmazza meg világosan a javaslataikat.

„Az olasz határszakasz bármely részét át tudjuk venni megőrzésre”

A miniszterelnök az olasz belpolitikáról is beszélt. Közölte, hogy választás nélkül alakították át a kormányt, és sok olasz úgy érzi, azt az embert, Matteo Salvini addigi belügyminisztert, távolították el a kabinetből, aki a biztonság garanciája volt Olaszországban, hiszen lezárta a kikötőket a migránsok előtt. Giuseppe Conte olasz miniszterelnöknek a magyar kormánnyal szembeni bírálataira Orbán Viktor úgy reagált: van, amiben Magyarország tud segíteni és van amiben nem és nem is akar. „Abban nem segítünk (...), hogy megnyissák a kikötőket, migránsokat szállítsanak be, és hogy szétosszák ezeket az embereket Európában” – jelentette ki. Ugyanakkor a határvédelemben – például rendőrök odaküldésével – tud segíteni Magyarország Olaszországnak, és „ha kell, az olasz határszakasz bármely részét át tudjuk venni megőrzésre, állunk rendelkezésre” – közölte. Hozzátette: szétosztási kvótáról szó sem lehet, de „kiszállítási” kvótát támogat, Magyarország szívesen vállal ebben feladatot, még akkor is, ha nem az ő területén vannak a migránsok. Ez a segítség azonban láthatóan nem kell – jegyezte meg –, mert a baloldal azért hozza be a migránsokat, hogy később állampolgárságot adjon nekik, ők pedig mindig a baloldalt fogják támogatni. A hétvégi osztrák választásról azt mondta: reméli, hétfőn már eggyel többen lesznek az európai porondon, akik ellenzik a bevándorlást. A Fidesz vasárnapi tisztújító kongresszusával kapcsolatban pedig közölte: „tudatában kell lenni annak, hogy nagy feladat és nagy tény, hogy még talpon vagyunk”. Az interjúban az októberi önkormányzati választás is szóba került, azon belül az a – Karácsony Gergely szerint manipulált, akár titkosszolgálati eszközökkel rögzített – kiszivárgott hangfelvétel, amelyen az ellenzéki főpolgármester-jelölt, zuglói polgármester MSZP-s fenyegetésről is beszél. Orbán Viktor erre úgy reagált: Karácsony Gergely „csetlik-botlik, lassan megsajnálom, olyan lehetetlen helyzetekbe sodorja magát”. De reméli, az emberek Budapesten és máshol is alkalmas jelölteket választanak majd.

„Komoly kétségek merülnek fel” – Négy pontban fogalmazták meg a Trócsányival kapcsolatos fenntartásokat, de még nincs vége

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.09.27. 10:02

Fotó: Népszava
Súlyosabb esetekben a bizottság arra a következtetésre juthat, hogy a biztosjelölt nem képes ellátni feladatát. Hétfőn újra napirendre tűzik összeférhetetlenségének ügyét.
„A Jogi Bizottság úgy ítéli meg, hogy ebben a szakaszban és amíg az összeférhetetlenség nem szűnik meg, komoly kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a biztosjelölt gyakorolni tudja-e a szomszédságpolitikával és a bővítéssel kapcsolatos biztosi feladatait”. Ez áll abban a levélben, amit Lucy Netsingha, az Európai Parlament jogi bizottságának (JURI) elnöke írt Trócsányi Lászlóról a testület csütörtöki ülése után David Sassoli EP-elnöknek. Mint beszámoltunk róla, a JURI úgy döntött, hogy nem ad zöld utat a magyar biztosjelölt meghallgatásához, mert tevékenységét összeférhetetlennek tartja leendő munkájával. A szakbizottság erről hivatalos levélben tájékoztatta az EP elnökét, amely lapunk birtokába került. Sassoli azonban úgy ítélte meg, hogy a JURI véleménye nem egyértelmű, nem fogalmaz világosan, ezért arra kérte a tagjait, hogy hétfőn ismét üljenek össze és döntsék el, hogy pontosan mit akarnak. Az eljárási szabályzat szerint a jogi bizottság ajánlásai „magukban foglalhatják a szóban forgó pénzügyi érdekeltségekről való lemondást vagy a biztosjelölt tárcájának a Bizottság elnöke általi módosítását”. Súlyosabb esetekben a bizottság „arra a következtetésre juthat, hogy a biztosjelölt nem képes ellátni feladatát a Szerződések és a magatartási kódex értelmében”. A hivatalos levél négy pontban fogalmazza meg a JURI Trócsányival kapcsolatos fenntartásait. Eszerint aggodalomra ad okot:
  • a biztosjelölt többszörös és egyértelmű részvétele a Nagy és Trócsànyi ügyvédi iroda tevékenységében;
  • Oroszországhoz fűződő kapcsolata, különös tekintettel igazságügyi miniszterként betöltött szerepére orosz gyanúsítottak Oroszországnak történő kiadatásában, akiket utólag ott szabadon engedtek az USA előzetes kiadatási kérelme ellenére;
  • igazságügyi miniszterként vállalt szerepe abban, hogy a Nagy és Trócsànyi ügyvédi irodáé lehetett a Paks II. atomerőművel kapcsolatos 2018. évi (a Miniszterelnökséggel kötött — a szerk.) szerződés, az összeférhetetlenségi záradék ellenére;
  • a Nagy és Trócsànyi ügyvédi iroda társtulajdonosának kinevezése az igazságügyi miniszter személyi tanácsadójának abban az idõben, amikor a biztosjelölt továbbra is a cég 12,6% -át birtokolta.
Mindezek alapján a David Sassoli EP-elnöknek írott levelükben a jogi bizottság tagjai „kétségeiknek adnak hangot azzal kapcsolatban, hogy a szomszédságpolitikával és bővítéssel megbízott biztosjelölt képes lesz-e ellátni a feladatait.” Egy magasrangú parlamenti forrás szerint azonban a JURI adós maradt az ajánlásokkal, amelyeket a parlamenti szabályok szerint le kellett volna fektetnie a levélben. Ezért David Sassoli felkérte a szakbizottságot, hogy hétfőn ismét üljön össze és fogalmazza újra a levelet. Tegyen világos javaslatokat, amelyeket a parlament elnöke majd továbbíthat Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság megválasztott elnökének, aki a következő lépésekről dönthet. Az előírásoknak megfelelően a JURI-nak vagy kezdeményeznie kell, hogy a szűrőjén fennakadt politikus mondjon le a szóban forgó pénzügyi érdekeltségéről, vagy indítványoznia a tárcája módosítását. Súlyosabb esetekben arra a következtetésre juthat, hogy a biztosjelölt nem képes ellátni a feladatát, és mennie kell. David Sassoli szerint a jogi bizottság leveléből nem derül ki, hogy a képviselők valójában mit is akarnak. Mint forrásunk fogalmazott, a JURI úgy is dönthet, hogy újra szavazásra bocsátja a Trócsányi László összeférhetetlenségéről szóló indítványt. De amennyiben a csütörtöki szavazás eredménye egyértelmű volt, akkor elég, ha pusztán írásba foglalja az ajánlását. A szélsőbaloldali Manon Aubry, a jogi bizottság egyik francia tagja felháborodottan utasította vissza, hogy az EP-elnök nyomást gyakoroljon a testületre az ítélet megváltoztatása érdekében. Közleményében a politikus azt állította, hogy a JURI a magyar Trócsányi László – és a román Rovana Plumb esetében – világosan leszögezte: „az összeférhetetlenséget nem lehet megszüntetni, a két politikus alkalmatlan a feladat ellátására.” David Sassoli csütörtökön telefonon egyeztetett Ursula von der Leyennel, aki Orbán Viktor miniszterelnökkel is megbeszélést folytatott a kialakult helyzetről.

Van másik!

Trócsányi László segített megvédeni Magyarországot a migrációtól, és most ezt „dörgölik az orra alá”, de nem szemből támadnak, hanem egy „sunyi oldalvágást” tettek, és nem a szakmai, hanem a jogi bizottságban szavaztak ellene, pártalapon – így reagált szokásos pénteki rádiónyilatkozatában Orbán Viktor miniszterelnök közrádióba. "Van a zsebemben második, harmadik és negyedik megoldás" is – tette hozzá arra a kérdésre, hogy kell-e gondolkodni egy újabb jelöltön.

A gyűlölet gyümölcse: leköpték Will Smith egyik kísérőjét a Bazilikánál (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.27. 09:00
A gyanútlanul álldogáló célpont és a köpésre készülő idős nő
Fotó: Facebook/George Black Cell
Célba ért a migránsozós kampány, a gyanútlanul álldogáló férfit egy idős nő köpte le.
Döbbenetes videót osztott meg csütörtökön Facebook-oldalán George Black Cell: a nigériai dj lefilmezte, ahogy egy idős „gyűlölettel teli” nő váratlanul odalép a Szent István téren álldogáló, fiatal fekete férfihez, leköpi, majd tovább siet. A felvételt először a 24.hu találta meg.
A dj szerint a leköpött férfi Will Smith koncertjén lépett fel, ám az biztos, hogy a világhírű színész és zenész stábjához tartozott, hiszen a rendezvényhez tartozó nyakba akasztót viselt. „Valaki talán azt mondaná, hogy a nő őrült volt, de szerintem undorító rasszista” - írta George Black Cell, aki a felvétel megosztására kérte követőit, hogy minél előbb megtalálják és bocsánatkérésre bírják a köpködőt.
A magyar hozzászólók közül többen is jelezték, elítélik a történteket, és hogy ez a magyar kormány gyűlöletpolitikájának, xenofób migránsozós propaganda eredménye. A helyzet hideglelős abszurditását jelzi, hogy miközben a stáb egy tagját bőrszíne miatt megalázták, a 168 Óra felvétele alapján a migránsozós kampányokért is felelős propagandaminiszter felesége, Rogán Cecília és Tiborcz István is ott bulizott Will Smith koncertjén.