Előfizetés

David Attenboroughról nevezték el az óriási sarkkutatóhajót

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.27. 13:00

Fotó: PETER BYRNE / AFP
A brit természettudós és több ezer ember jelenlétében avatta fel Nagy-Britannia új sarkkutatóhajóját Vilmos cambridge-i herceg és felesége a birkenheadi Cammell Laird hajóépítő üzemben – adta hírül a BBC.
A 200 millió font költségvetésből készült hajó 130 méter hosszú és 15 ezer tonnás. Az úszó tudományos laboratórium a legnagyobb kereskedelmi hajó, amelyet az elmúlt három évtizedben Nagy-Britanniában építettek.
A hajógerincet 2016-ban kezdték építeni, a tízezer tonnás elkészült hajótestet a múlt év júliusában eresztették a Mersey folyóba. A kutatóhajó szinte teljesen elkészült, külső és belső festéséhez mintegy 60 ezer liter festéket használtak, és a következő hetekben kezdik kipróbálni a hajó teljes felszerelését.
A hajó feladata lesz a klímaváltozás kutatása, az hogy a tudomány segítségével megoldjuk napjaink problémáit

– mondta az avatóünnepségen David Attenborough.

Az északi- és a déli-sarkvidék térségét kutató hajó a James Clark Ross és az Ernest Shackleton brit kutatóhajókat fogja felváltani, amelyek mintegy 50 éve szolgálják a brit sarkkutatást.

A tudatos vásárlás nem a boltban kezdődik

Barabás Júlia
Publikálás dátuma
2019.09.27. 12:12

Fotó: Pixabay
Sokan tapasztalatból tudják, sem a pénztárcának, sem az alaknak nem tesz jót, ha éhesen mennek vásárolni. Megkérdeztük a szakértőt, mire érdemes még figyelni az élelmiszerek beszerzésekor.
„Legalább a főétkezéseket tervezzük meg három-négy napra előre!”

ajánlotta Wolher Veronika dietetikus, egészségfejlesztő.

Ha tudjuk, mit szeretnénk reggelire, ebédre és vacsorára enni, könnyen készíthetünk bevásárlólistát, amelynek követésével kevésbé csábítanak el a felesleges élelmiszerek. Ez a pénztárcánkat, a környezetet is kíméli, és kordában tarthatjuk a kalóriabevitelünket. 

Jó tudni!

Az élelmiszerek nem véletlenszerűen vannak elhelyezve a polcokon, legyünk gyanakvóak és körültekintőek. Ha szemmagasságban nem találjuk, amit keresünk, nézzünk feljebb és lejjebb is! – tanácsolta a szakember.

Olvassunk címkét!

Fontos, hogy vásárlás előtt ne csak a termék lejárati idejét, hanem a címkéjén lévő táplálkozási információkat is megnézzük. Ezek között fel van például tüntetve, 100 grammra és általában az adott kiszerelésre vonatkozóan is, az energia-, a fehérje-, a szénhidrát- és zsírtartalom, valamint külön a telített zsír, a hozzáadott cukor és az élelmi rost mennyisége is.
Érdemes elolvasni az egészségre vonatkozó állításokat, ahogy az ajánlott fogyasztási mennyiséget is. Sokan nem tudják, mit jelent az INBÉ rövidítés. Az úgynevezett irányadó napi beviteli érték egy egészséges, átlagos fizikai aktivitású felnőtt 2000 kalóriás étrendjén alapul. Azt mutatja meg, hogy a termék az adott tápanyag ajánlott napi fogyasztási mennyiségéből hány százalékot biztosít. Wolher Veronika felhívta a figyelmet, hogy ez csupán tájékoztató jellegű, az egyéni szükséglet sok mindentől függ, például az életkortól, nemtől, testtömegtől, a fizikai aktivitás mértékétől is.
Sok terméknél a glikémiás indexet, a GI-értéket is feltüntetik a címkén, amely a vércukoremelő hatást mutatja meg a szőlőcukor 100-as értékéhez viszonyítva. Az egészség megőrzéséhez minél alacsonyabb glikémiás indexű nyersanyagot, élelemiszert érdemes választani – ajánlotta a dietetikus. Az élelmiszerek címkéjén már az allergéneket is kötelező feltüntetni. Ez ételallergia, illetve -intolerancia esetén jelent nagy segítséget. Az adalékanyagokat is, legyenek azok természetesek vagy mesterségesek, meg lehet találni az összetevők listájában; vagy kiírva, vagy E-számmal jelölve. 
„A cél az, hogy minél kevésbé feldolgozott termékeket vásároljunk”

– hangsúlyozta.

Nem biztos, hogy az akciós a legolcsóbb!

Tanácsos résen lenni és összevetni a termék árát a mennyiségével, ugyanis sokszor a nagyobb kiszerelésű termékkel jobban járunk, mint az akcióssal – tette hozzá a szakember.

Cukor helyett idő

Amikor még bőséges a zöldség- és gyümölcskínálat, érdemes nagyobb mennyiséget venni és betárazni a téli időszakra. Ezeket le lehet fagyasztani, vákuumcsomagolással pedig tovább megőrizhetjük az értékes tápanyagokat is – emelte ki a dietetikus. Befőzéskor hozzáadott tartósítószerre sincs szükség, ha ugyanis még forrón felfordítjuk a megtöltött és lezárt befőttes üvegeket, a hő elpusztítja az üveg szájánál, kupakjában lévő kórokozókat, így tartóssá válik a lekvár. Az édesítésének pedig az idő és nem a cukor a titka – mondta a Budai Egészségközpont dietetikusa a Népszavának. Nagyanyáink akár fél napig is főzték a gyümölcsöt, és bár nem adtak hozzá cukrot, a fruktóztól, azaz gyümölcscukortól mégis édes lett a lekvár.

Tipp

Jól jöhet télen a lecsó formájában eltett paradicsom, paprika is, amit akár cukkinivel is megbolondíthatunk. A tartósítását a lekvárhoz hasonlóan a dunsztos üveg megfordításával érhetjük el. 

A szakember megjegyezte, a tudatos vásárlást, illetve életmódot nem lehet elég korán kezdeni, aminek legegyszerűbb módja a példamutatás. A legjobb, ha a gyerekeket minél korábban bevonjuk a család étkezéseinek tervezésébe és az egészséges ételek elkészítésébe.

NASA: „keményen” landolt a Holdon az indiai szonda, de azt nem látni, hol

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.27. 11:44

Fotó: Indranil Aditya/NurPhoto / AFP
A NASA egyik műholdjának pénteken bemutatott felvételei szerint a Csandraján-1 indiai holdszonda Vikram nevű leszállóegysége úgynevezett kemény landolást hajtott végre.
A Csandraján-2 holdszonda Vikram leszállóegysége szeptember 7-én szállt volna le a Holdon, útnak indulása után egy hónappal. A terveknek megfelelően közelítette meg a Holdat, majd mintegy 2,1 kilométerrel a felszín felett megszakadt vele a kapcsolat.
A NASA új képein látható a landolási terület, de annak pontos meghatározása nem sikerült, a felvételek ugyanis szürkületben készültek. Az amerikai űrkutatási hivatal szerint az érintett terület a déli sarkponttól mintegy 600 kilométerre, egy „viszonylag ősi vidéken” található – írja a BBC.
„A Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) szeptember 17-én haladt el a landolási terület felett és egy sor nagyfelbontású képet készített a régióról. 
Egyelőre nem sikerült a leszállóegység pontos helyét meghatározni vagy az egységet lefényképezni”

– közölte az űrügynökség.

„Szürkület volt, amikor a fényképek készültek a területről, emiatt a felszín nagy részét árnyékok borítják. Lehetséges, hogy a Vikram leszállóegység egy árnyékban rejtőzik. A fények kedvezőbbek lesznek, amikor az LRO októberben ismét elhalad a terület felett és ismét megpróbálja meghatározni a leszállóegység helyzetét” – áll a közleményben.
Ha a misszió sikerült volna, akkor India lett volna a negyedik ország az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után, amely „megveti a lábát” a Holdon. Ez volt az idei harmadik landolási kísérlet a Föld kísérőjén, miután a kínai Csang'o-4 sikeresen teljesítette a tervet, az izraeli Beresit viszont végül a Holdra zuhant áprilisban. A Csandraján-1, India első Hold-missziója 2008-ban indult útnak.