Felmondott a Magyar Nemzeti Filmalap vezetője - az MTI kozmetikázta a hírt

Publikálás dátuma
2019.09.27. 07:30
Havas Ágnes volt Andy Vajna jobbkeze. Sikerült elnyernie a filmszakma bizalmát is
Fotó: Népszava
Felállt a székéből Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója. A miniszterelnök februárban még a bizalmáról biztosította.
Nyolc és fél év után a Filmalap vezérigazgatója, a Filmszakmai Döntőbizottság elnöke, Havas Ágnes felmondta a munkaviszonyát – adta hírül honlapján a Magyar Nemzeti Filmalap, idézve a felettes szerv, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. közleményét. Ami furcsa mód az MNV Zrt. honlapján csütörtöki lapzártánkig nem volt olvasható. „Most átadom a helyemet azoknak, akik új tervekkel, új elképzelésekkel dolgoznak majd a magyar film hírének öregbítése érdekében és minden bizonnyal tovább segítik az alkotói kreativitás szárnyalását. Biztos vagyok abban, hogy Káel Csaba kormánybiztos úr továbbfejleszti mindazt, amit nyolc és fél év alatt felépítettünk” – mondta többek között Havas Ágnes a közleményben.

Az MTI beszámolójából mindenesetre nem derült ki, hogy Havas Ágnes felmondott az MNV Zrt.-nél, az állami hírügynökség a „távozik” kifejezéssel „finomította” a vezérigazgató döntését. Havas Ágnes távozásával a Filmszakmai Döntőbizottság is vezető nélkül maradt. A Filmalap honlapja szerint utoljára augusztus 29-én ült össze a grémium, korábban havonta kétszer döntött filmszakmai támogatásokról – a forgatókönyv-fejlesztésektől a filmek gyártásáig.
 
Több kormányközeli médium múlt év nyara fáradozott az azóta elhunyt filmügyi kormánybiztos, Andy Vajna, valamint Havas Ágnes lejáratásán. A jól bevált recept szerint ezúttal is egy frissen létrehozott internetes napló állításaira hivatkozva indították cikksorozatukat. Az Andy Vajna kommunistái című, azóta megszüntetett blog állításaira hivatkozva a Pesti Srácok múlt év szeptemberében, majd novemberben is kommunistázott egy vaskosat.

Január 20-án meghalt Andy Vajna. A Népszava már akkor megírta, hogy helyére Káel Csaba, a Müpa vezetője kerül, ám értesülésünknek látszólag ellentmondott a HVG februári információja. A lap akkor azt írta: „Orbán Viktor magához hívatta Havas Ágnest, a Filmalap vezérigazgatóját, és személyesen biztosította őt a bizalmáról, illetve rákérdezett, hogy szükségesnek látja-e, hogy Vajna után a miniszterelnök új filmügyi kormánybiztost nevezzen ki. Havas pedig nemmel válaszolt.” A Filmszakmai Döntőbizottságot márciusban – Andy Vajna halála miatt is – átalakították, miközben Szász János kiszállt a Hunyadi-filmből.
 
Augusztus végén aztán kinevezték a Müpa vezérigazgatóját, Káel Csabát filmügyi kormánybiztosnak, aki elképzeléseiről pár napja úgy nyilatkozott az Inforádiónak: miután a sorozatok hódítanak világszerte, szerinte Magyarországon is ez lesz a fő csapásirány. „Nem filmben, hanem mozgóképiparban és mozgóképkultúrában kell gondolkozni” – mondta Káel Csaba.

Még kilencmilliárd forint kell az Eiffel Műhelyháznak

Publikálás dátuma
2019.09.26. 18:07

Fotó: Népszava
Tovább csúszik az Opera és az Eiffel Műhelyház felújítása – hangzott el a Magyar Állami Operaház csütörtöki évadnyitó társulati ülésén az Erkel Színházban.
Jelenlegi információk szerint az Andrássy úti Ybl-palota 2021 őszén nyílhat meg. Ez már jelentős, több mint tíz hónapos csúszást és költségnövekedést jelent. Úgy tudjuk, hogy törölni kellett a korábban már próbaüzemben működő Eiffel Műhelyház következő félévre tervezett előadásainak egy részét. A kivitelezőkkel szerződéseket kell módosítani, vonatkozik ez többek között a színháztechnikára, de a beruházásért felelős Sághi Attila azt mondta: 2020 februárjára átadhatják az Eiffel Műhelyházat. Arról is szó esett, hogy a műhelyház megépítésének a költségei is nőnek, erre a kormány már áldását is adta, mintegy kilencmilliárd forintot bocsát rendelkezésre erre a célra.
Ókovács Szilveszter főigazgató pedig arról beszélt, bár nehéz helyzetben van az intézmény a felújítás miatti bevétel kiesésből következően, de ha kell, akkor az állami források átcsoportosításával januártól emeli az alkalmazottak bérét, mivel nem kockáztathatja meg a sztrájk lehetőségét.

Az is elhangzott, hogy az Opera megegyezett a Magyar Táncművészeti Egyetemmel: a növendékeik a jövőben részt vehetnek az intézmény produkcióiban.
Szerző

Távozik a Filmalap éléről Havas Ágnes, "új elképzeléseknek" adja át a teret

Publikálás dátuma
2019.09.26. 15:07
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Nyolc évig volt a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója.
Távozik posztjáról Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója, a Filmszakmai Döntőbizottság elnöke - közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. csütörtökön. A közlés szerint a vezető "teret kívánva adni új elképzeléseknek", nyolc és fél év után távozik.
"A filmalapnál eltöltött időszak szakmai pályafutásom legnagyobb kihívása volt. Szerettem ezt a munkát. Ezalatt az időszak alatt a magyar filmtámogatás rendszere megújult" - idézi a közlemény a Filmalap eredményeit bőségesen méltató Havas Ágnest. A távozó vezető arról is beszélt, hogy átadja helyét "azoknak, akik új tervekkel, új elképzelésekkel dolgoznak majd a magyar film hírének öregbítése érdekében és minden bizonnyal tovább segítik az alkotói kreativitás szárnyalását". Hozzátette: "biztos vagyok abban, hogy Káel Csaba kormánybiztos úr továbbfejleszti mindazt, amit nyolc és fél év alatt felépítettünk. Köszönettel tartozom Andy Vajnának, filmalapos kollégáimnak és a magyar filmeseknek".
Az MNV közleménye kitér arra is, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap zökkenőmentes működése továbbra is biztosított.
Frissítve: 2019.09.26. 22:30