Még hónapokig marad a bádogterminál Ferihegyen

Publikálás dátuma
2019.09.26. 16:24

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Jövő év nyarától üzemelhet teljes kapacitással a Ferihegyen épülő új szárny- tudta meg lapunk a Wizz Airtől.
A tervek szerint a jövőben sokkal kevesebbet kell majd sétálni a kapuktól a repülőgépekig, mert a gépek közvetlenül a kijáratok előtt fognak állni. Mint arról a Magyar Nemzet nyomán beszámoltunk a Budapest Airport (BA) nemrégiben a kettes terminálhoz új szárnyat kezdett építeni, a munkával pedig a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Zrt.-t bízták meg. A Wizz Air értesülései szerint az új szárny bizonyos járatokat már januártól fogad, illetve indít, ám jövő év nyarától kezd teljes kapacitással üzemelni, mikor teljes egészében átveszi a jelenleg használt ideiglenes bádogterminál szerepét. Mint írtuk, korábban komoly kormányzati támadások érték a BA-t, a repülőtéren kialakult áldatlan állapotok – elsősorban a bádogterminál – miatt, ám mint azóta kiderült, tényleges kormányzati szándék volt a korábban privatizált BA visszaszerzésére, ám ez meghiúsult. Ugyanakkor Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter még áprilisban kijelentette, hogy év végéig adnak haladékot a BA-nak, hogy bontsa le a bádogterminált, különben, a kormány rendeleti úton tiltja be a használatát. Bár a BA korábban beharangozott fejlesztési terveiben későbbre tervezték az új terminál kialakítását, a jelek szerint felgyorsították a fejlesztésnek ezt a részét. Az új szárny a jelenlegi „bádogterminálhoz” hasonlóan könnyűszerkezetes épület lesz, de sokkal magasabb színvonalú kiszolgálást tesz majd lehetővé, így a Wizz Air szerint több ülőhely lesz benne, és lesznek benne kereskedelmi egységek is. Ezeket azok is meglátogathatják majd, akiknek máshonnan indul a gépük, mivel az új szárny egybeépül a meglévő, 2B-es terminállal. A Wizz Air szerint a repülőtéri használati díjak ugyanakkor nem változnak, ezért az új szárny használata a repülőjegyek árára sem lesz hatással.

Megkülönböztetés miatt ítélt a magyar hatóságok ellen az uniós bíróság

Publikálás dátuma
2019.09.26. 14:49

Fotó: Shutterstock
Súlyosabban büntették a külföldi cégeket, mint a magyarokat.
Egy romániai székhelyű fuvarozási vállalkozás egyik kamionját a magyar hatóságok a menetíró korongra vonatkozó szabályok be nem tartása miatt bírságolták meg. A cég fellebbezett: azon az alapon kérte a bírság csökkentését, hogy a magyar jog szerint a kis- és középvállalkozások (KKV-k) által első alkalommal elkövetett jogsértés esetén velük szemben csak figyelmeztetést kell alkalmazni. A magyar hatóságok azonban
arra hivatkozva utasították el a román cég kérelmét, hogy a magyar jog által biztosított kedvezményből csak a magyarországi székhelyű kis- és középvállalkozások részesülhetnek.

A határozatot megtámadta a cég a Szombathelyi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság előtt, ami aztán az Európai Bírósághoz fordult. A luxemburgi bíróság csütörtökön hozott döntést az ügyben (amit találóan C-600/18. sz. UTEP 2006. ügyként neveztek el), mint az közleményükből kiderül. Az pedig - mivel a szankcióknak megkülönböztetéstől mentesnek kell lenniük - megállapította, hogy a magyar gyakorlat ellentétes a vonatkozó uniós rendelettel.
Szerző
Frissítve: 2019.09.26. 15:16

334,18 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.09.26. 08:15

Fotó: Shutterstock
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon csütörtök reggel: az euróhoz képest kissé gyengült, míg a dollárral, a svájci frankkal és a japán jennel szemben erősödött.
Az euró 334,18 forinton forgott hét órakor, 6 fillérrel emelkedett árfolyama a szerda esti 334,12 forinthoz képest.
A dollár árfolyama 305,30 forintról 304,93 forintra, a svájci franké pedig 308,01 forintról 307,63 forintra gyengült.
A jent 2,8317 forinton jegyezték, szemben a szerda esti 2,8319 forinttal.
Az euró 1,0960 dolláron forgott csütörtök reggel, 0,17 százalékkal erősödött az előző napi záráshoz képest.
A svájci frankhoz képest 0,12 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz, 1,0863 frankon jegyezték.
Egy dollárért 0,9911 frankot kértek, 0,06 százalékkal gyengült a dollár. A jenhez képest 0,09 százalékkal gyengült a dollár, csütörtök reggel 107,67 jent ért.
Szerző
Témák
forint euró deviza