Családban marad: Répássy lesz az OBH elnökhelyettese

Publikálás dátuma
2019.09.26. 14:15

Fotó: Népszava
Kinevezésével Handó Tünde utódlását készítik elő.
Áder János köztársasági elnök szeptember 30-án, hétfőn az Országos Bírósági Hivatal (OBH) általános elnökhelyettesének nevezi ki Répássy Árpádot, a Miskolci Törvényszék elnökét - tudta meg lapunk. Értesülésünk szerint a kinevezéssel már Handó Tünde OBH-elnök utódlását készítik elő, akinek 2021. december 31-én lejár kilencéves mandátuma.
Mint arról beszámoltunk, Répássy Árpád volt az egyedüli aspiráns az OBH elnöke, Handó által az OBH elnökhelyettesi állására kiírt, július 30-án zárult pályázaton. A törvény szerint az OBH elnökhelyettesét az OBH elnökének javaslatára az államfő nevezi ki határozatlan időre. Vagyis Handó a pályázat után meghallgatta Répássyt és támogatta is, tehát kinevezéséről szóló előterjesztést küldött Ádernek. Úgy tudjuk, Répássy már el is köszönt kollégáitól a Miskolci Törvényszéken.
Répássy Árpád a fideszes politikus Répássy Róbert unokatestvére, aki több mint 20 éven át volt a párt parlamenti képviselője, szakterülete pedig épp az igazságügy: 2010-14 között a KIM igazságügyért felelős államtitkára, 2014-15-ben pedig az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára volt. Tavaly már nem lett képviselő, visszatért az ügyvédi munkájához. Unokatestvére, Répássy Árpád egyike a Handóhoz leginkább lojális bíróknak, elsőként támogatja az OBH-elnök elnök minden kezdeményezését, így például az Országos Bírói Tanács (OBT) tagjai elleni támadásokat. Pedig tavaly év elején maga is küldött volt az OBT-tagok megválasztásán, ám nem kapott elég szavazatot. Ám amikor ősszel az OBT póttagjait választották volna meg, Répássy visszalépett a jelöltségtől - ezzel megakadályozva a póttagok megválasztását. Amikor az OBT Handó visszahívását javasolta, öt bírósági vezetőtársával együtt tiltakozott, s közölte: egy „kisebbség veszélyezteti" azokat az eredményeket, amiket az elmúlt években elértek a bírák.
Répássy Árpád
Fotó: birosag.hu
Répássy kifejezetten erőteljes személyiség, vezetési stílusa pedig sokak szerint "diktatórikus". Ezért is tartanak az OBH-ban - ahol már elterjedt kinevezésének híre - tőle. Korábban azt írtuk, az általános elnökhelyettesi poszt eddig nem létezett az OBH-ban, de tévedtünk, Hilbert Edit 2012-ben már betöltötte ezt a posztot. Az OBH-nak jelenleg is van két elnökhelyettese: Gyarmathy Judit és Vajas Sándor, de ők nem általános helyettesek. Mindenesetre az általános elnökhelyettesi tisztség is arra utal, Répássynak komoly politikai hátszele van, s Handó kijelölt utódjaként tekintenek rá. Hiszen az OBH-elnökhöz hasonlóan nem csak a politikai, de a szűkebb "családnak" is tagja.
Szerző
Frissítve: 2019.09.26. 14:31

Kiszivárogtatott felvétel hozta kínos helyzetbe Karácsony Gergelyt

Publikálás dátuma
2019.09.26. 13:49
Karácsony Gergely, ellenzéki főpolgármester-jelölt
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A főpolgármester-jelölt zuglói lopásokról, a családját érő fenyegetésekről beszélt, és arról, hogy elásnák, ha visszamenne a kerületbe.
Súlyos állításokat tartalmazó felvétel jelent meg szerdán a Herbal Reality youtube-csatornáján, ami Karácsony Gergely és egy ismeretlen személy bizalmas beszélgetését rögzítette. Nem sokkal később a hanganyag már nem volt elérhető a videómegosztón, de több más helyen felbukkant a weben – írja a felvételt először szemléző 444.hu.
Az ellenzéki főpolgármester-jelölt a hallhatóan vágott anyagon arról beszél, hogy több szocialista képviselővel is komoly konfliktusai voltak, másokat pedig nem tart alkalmasnak: „Az a veszély nem fenyeget, hogy a XVII. kerületben Gy. Németh Erzsébet megnyeri a választást” - mondta például egy alkalommal a DK-politikusáról. Horváth Csabát nehezen mozdítható MSZP-s sziklaként jellemezte, aki viszont Zuglóban megállná helyét és megálljt tudna parancsolni a helyi MSZP-s háttérszervezkedésnek is.
„Ennek az alternatívája pedig egy sokkal jobb renoméjú, volt iskolaigazgató, akit a helyi szocik akarnak, aki két perc után nem fogja tudni, hogy hol van, és szétlopnak mögötte mindent. Csabának legalább annyi esze van, hogy tudja mi az, amiért börtönbe lehet menni. Ez nyilván kifelé nagyon ciki, meg tartalmiakban is sok szempontból ciki.”

Az egyik utolsó kérdésre felelve Karácsony azt mondja: 
„Ha én visszamegyek Zuglóba, akkor engem elásnak (...) tudnék mesélni néhány sztorit, de a szocikkal közösen nem tudunk indulni.”

A végére marad talán az egyik legsúlyosabb mondat: a kérdező Tóth Csabára, az MSZP zuglói elnökére, a kerület egyik legbefolyásosabb politikusára tereli szót, akiről Karácsony a közzétett és megvágott felvétel szerint azt mondja, hogy mindig is mérges viszonyban álltak, de ez a kapcsolat politikailag le volt dugózva. Itt hirtelen csend támad, majd az eltorzított hangú kérdező azt kérdezi:
„- Igaz, hogy megfenyegette a családodat? - Ne viccelj. Többször.”

Karácsony szerint a felvételt manipulálták, de örül a leleplezésnek

Karácsony Gergely később a 444.hu és más lapok megkeresésére is megszólalt – kérdéseinket mi is elküldtük a politikusnak. Mint magyarázatként elmondta, ő nem Tóthról beszélt a fenyegetés kapcsán, hanem egy gazdasági szereplőről, az elásást politikai értelemben értette, a felvételt pedig manipulálták. Azt is igyekezett cáfolni, hogy Zuglóban szerinte mindent szétlopnának, úgy pontosított: ezt egy rossz forgatókönyvtől való félelem mondatta vele. 
A főpolgármester-jelölt később Facebook-oldalán is kommentálta a történeteket. Ott titkosszolgálati módszerekkel történő lehallgatásról beszélt, és arról, hogy a hangfelvételt habonyi-rogáni fondorlatként hozták létre. „…. nem hangzik el semmi érdemi, amiről nem beszéltem volna korábban a nyilvánosság előtt is. Beszéltem arról, hogy gazdasági szereplők megfenyegettek – itt sem beszélek másról. Beszéltem arról, hogy sok vita volt korábban az ellenzéki oldalon. És beszéltem arról is, hogy nálam zéró tolerancia van a korrupcióval szemben. Örülök a „leleplezésnek” – immár minden budapesti tudhatja, hogy a magánbeszélgetésekben is ezt vallom” - írta bejegyzésében Karácsony Gergely. 
Szerző
Frissítve: 2019.09.26. 15:54

Trócsányi megbukott az Európai Parlament jogi bizottsága előtt

Publikálás dátuma
2019.09.26. 13:27
Trócsányi László az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A volt minisztere, a bővítési és szomszédságpolitikai biztosi poszt várományosának pénzügyi érdekeltségeit vizsgálták és összeférhetetlenséget találtak.
Trócsányi László magyar biztosjelölt elbukott az első vizsgán: az Európai Parlament jogi bizottsága (JURI) nem hagyta jóvá a pénzügyi érdekeltségeiről szóló nyilatkozatát. A bizottság megállapítása szerint  összeférhetetlenség van Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint az Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda állami megrendelései miatt, így a tervezett időpontban, október 1-jén nem kerülhet sor szakbizottsági meghallgatására. Az ilyen esetekben követett eljárásnak megfelelően a JURI úgy döntött, hogy levelet ír Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek, amelyben összegzi a fenntartásait. Ezt követően von der Leyen határoz arról, hogy ragaszkodik-e Trócsányi László személyéhez, vagy új jelöltre kér javaslatot Orbán Viktor miniszterelnöktől. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy milyen érvek és ellenérvek hangzottak el az EP jogi bizottságának zárt ülésén. A JURI korábbi ülésein a képviselők a Tócsányi által alapított jogi irodához fűződő kapcsolatát firtatták. A meghallgatás előtt kiosztott írásos nyilatkozatában a magyar biztosjelölt hangsúlyozta: 2007-ben felfüggesztette tevékenységét az ügyvédi irodában. Állítása szerint 2014-2018 között a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda minden kormányzati megrendelést elhárított. Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője azonban a Twitteren közzétett bejegyzésében emlékeztetett: a Miniszterelnökség 2018-ban megbízta Trócsányi irodáját, hogy képviselje a Magyar Köztársaságot az Osztrák Köztársaság kontra Európai Bizottság ügyben. Az ülésteremből kijövet Trócsányi annyit mondott a várakozó újságíróknak, hogy minden kérdésre válaszolt és nyugodt szemmel néz a tükörbe. 
Frissítve: 2019.09.26. 14:17