Előfizetés

Trócsányi megbukott az Európai Parlament jogi bizottsága előtt

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.09.26. 13:27
Trócsányi László az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A volt minisztere, a bővítési és szomszédságpolitikai biztosi poszt várományosának pénzügyi érdekeltségeit vizsgálták és összeférhetetlenséget találtak.
Trócsányi László magyar biztosjelölt elbukott az első vizsgán: az Európai Parlament jogi bizottsága (JURI) nem hagyta jóvá a pénzügyi érdekeltségeiről szóló nyilatkozatát. A bizottság megállapítása szerint  összeférhetetlenség van Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint az Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda állami megrendelései miatt, így a tervezett időpontban, október 1-jén nem kerülhet sor szakbizottsági meghallgatására. Az ilyen esetekben követett eljárásnak megfelelően a JURI úgy döntött, hogy levelet ír Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek, amelyben összegzi a fenntartásait. Ezt követően von der Leyen határoz arról, hogy ragaszkodik-e Trócsányi László személyéhez, vagy új jelöltre kér javaslatot Orbán Viktor miniszterelnöktől. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy milyen érvek és ellenérvek hangzottak el az EP jogi bizottságának zárt ülésén. A JURI korábbi ülésein a képviselők a Tócsányi által alapított jogi irodához fűződő kapcsolatát firtatták. A meghallgatás előtt kiosztott írásos nyilatkozatában a magyar biztosjelölt hangsúlyozta: 2007-ben felfüggesztette tevékenységét az ügyvédi irodában. Állítása szerint 2014-2018 között a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda minden kormányzati megrendelést elhárított. Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője azonban a Twitteren közzétett bejegyzésében emlékeztetett: a Miniszterelnökség 2018-ban megbízta Trócsányi irodáját, hogy képviselje a Magyar Köztársaságot az Osztrák Köztársaság kontra Európai Bizottság ügyben. Az ülésteremből kijövet Trócsányi annyit mondott a várakozó újságíróknak, hogy minden kérdésre válaszolt és nyugodt szemmel néz a tükörbe. 

Strasbourg nem segít Hernádin

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.26. 13:18

Fotó: Németh András Péter
Elutasították Horvátország ellen benyújtott keresetét.
A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elutasította Hernádi Zsolt keresetét, amelyet Horvátország ellen nyújtott be, szabad mozgásának korlátozása miatt - írja az MTI. Az Európa Tanács felügyelete alatt működő EJEB döntése szerint Hernádi Zsolt nem merítette ki a helyi jogorvoslati lehetőségeket Horvátországban, ezért keresetét a strasbourgi bíróság nem tudja befogadni. A Mol elnök-vezérigazgatója az Emberi Jogok Európai Egyezményében lefektetett mozgás szabadságának elvére hivatkozva nyújtott be panaszt emberi jogainak megsértése miatt Horvátország ellen 2015 júniusában, azt hangsúlyozva, hogy a horvát hatóságok által kiadott európai elfogatóparancs és fogva tartási végzések ténylegesen megakadályozzák abban, hogy elhagyja Magyarországot. Mivel Hernádi nagy valószínűséggel nem fog horvát bírósághoz fordulni, hiszen korábban több horvátországi per tárgyalásán idézés ellenére nem jelent meg, az EJEB később sem fog dönteni a Mol-vezér ügyében. A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) 2013-ban emelt vádat Hernádi ellen. Az USKOK szerint a Mol-vezér 2008-09-ben 10 millió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader akkori horvát miniszterelnöknek, hogy a Mol megszerezhesse az INA horvát olajipari cég irányítási jogait. A Mol és Hernádi Zsolt visszautasították a vádakat, a horvát alkotmánybíróság pedig 2015 júliusában hatályon kívül helyezte az Ivo Sanader ügyében hozott ítéletet. Magyar bíróságon is járt Hernádi ügye. 2013-ban a bíróság megtagadta a Hernádi ügyében a horvát ügyészség által kibocsátott európai elfogatóparancs végrehajtását, mondván: az elfogatóparancsot ugyanabban az ügyben adták ki, amely miatt korábban már a magyar ügyészség is vizsgálódott, és bűncselekmény hiányában az eljárást megszüntette.

Gulyásnak a trollcsónakról is Gyurcsány jutott eszébe

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.26. 12:42
Gulyás Gergely 2019. szeptember 26-án, a 143. kormányinfón
Fotó: Soós Lajos / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Aluljárókat zárnak télen a hajléktalanok elől, Ahmed H. -t Ciprusra küldik- jelentette be csütörtökön a kancelláriaminiszter. Gulyás Gergely Hende szombathelyi közönséghergeléséről is beszélt - a klímavédő Greta Thunberget pedig kihasznált, beteg gyereknek nevezte.
Kormányülés zajlott szerdán, ennek eredményeiről Gulyás Gergely csütörtökön számolt be a 143. kormányinfón. A kancelláriaminiszter nem meglepő módon a bevándorlás témájával kezdett – mint mondta, a most felálló baloldali olasz kormány megnyitotta kikötőit a menekültek előtt, ami szerinte meghívót jelent a több százezres, Afrikából érkező tömegek számára. Ezzel párhuzamosan erőltetik a kvóta szerinti menekültelosztást is, úgy hogy az Európai Bizottság nem utalja nekünk a határőrizetre szánt pénzt – folytatta Gulyás. Mint mondta, a magyar kormány a befogadásban nem kíván részt venni, legfeljebb a bevándorlók visszaszállításában. Ennek jegyében haza is küldik Ciprusra a röszkei zavargások után terrorcselekmény (valójában három-négy kő eldobása - a szerk.) miatt elítélt Ahmed H-t is.

Megkezdődik a kiszorítósdi

A kormányülésen szó volt az oktatás helyzetéről és a hajléktalanellátásról is: Gulyás szerint az új Nemzeti Alaptantervet már most el kellene fogadni ahhoz, hogy jövőre alkalmazható legyen -ingyenes tankönyvekre pedig 14 milliárd forintot szánna jövőre a kormány. A miniszter megerősítette a hvg.hu korábbi értesülését, is, miszerint a tél folyamán kilenc budapesti aluljárót zárnának le az éjszakai órákra – ezzel kiszorítva onnan a hajléktalanokat – viszont több mint 2 milliárdot költenének 85 hajléktalanszálló meghosszabbított nyilvántartására, és 135 új férőhelyet is létesítenének, ellensúlyozva a szigorítást.

Motorcsónak? A rohamrendőrök keményebbek voltak

Gulyásnak a kérdésekre válaszolva volt néhány erősebb mondata: amikor arról kérdezték, hogy Karácsony Gergely programját trollok zavarták meg letakart lajstromszámú motorcsónakról, a kancelláriaminiszter kifejtette: ennél sokkal rosszabb volt, hogy Gyurcsány Ferenc idejében azonosító nélküli rendőrök voltak az utcán. A csípőből érkező gyurcsányozás után azért hozzátette, hogy az esetet személy szerint nem vizsgálta, de a rendőrség foglalkozik vele, és az kiválóan végzi munkáját.

Azt nem is Hende mondta (hanem a közönsége)

A politikusnak kész válasza volt a trollkodásnál is ijesztőbb esetre, amikor Hende Csaba hazaárulózásra biztatta hallgatóságát Szombathelyen, így becsmérelve a helyi ellenzéki polgármester-jelöltet, Nemény András. Gulyás erre azt mondta, hogy Hende nem használta a kifejezést (valóban nem, hiszen a közönséggel mondatta ki – a szerk.), ellenben az ellenzéki jelölt igen. Van azonban némi különbség a között, hogy Nemény a kormány gazdasági hazaárulásáról beszél 2016-ban, és hogy a volt honvédelmi miniszter egy teltházas közönséget uszít Nemény ellen. 

Putyin a rendszeres kapcsolattartás miatt jön októberben

Gulyás az októberi Putyin-látogatásról szólva azt mondta, hogy törekednek az évi rendszeres kapcsolattartásra, hiszen Oroszország fontos gazdasági partner. Kérdésre válaszolva kitért Mengyi Roland négyéves börtönbüntetésére is – hangsúlyozta, hogy Mengyi már nem párttag, ők pedig tiszteletben tartják a bíróság döntését. Az el nem ítélt, de vád alá helyezett Simonka György kapcsán viszont arra emlékeztetett, hogy az ítélet kimondásáig mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. 

Greta Thunberg csak egy beteg kisgyerek?

Gulyásnak a civil klímavédelemről is megvan a véleménye: a Fridays for Future globális mozgalmat visszataszítónak nevezte, péntekre tervezett budapesti klímasztrájukról pedig azt mondta, hogy pár tucat aktivistán kívül ez senkit sem érdekel. A miniszter azt elismerte, hogy a kormánynak komoly felelőssége van klímaügyekben - a klímavédelem legismertebb arcát, a 16 éves Greta Thunberget viszont kihasznált, beteg kisgyerekként emlegette, Tunberg Asperger-szindrómájára utalva.