Emberre is veszélyes szúnyogok terjednek Budapesten

Publikálás dátuma
2019.09.26. 11:36
Illusztráció
Fotó: SCIEPRO/SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
A háziállatokra és az emberekre is veszélyes csípőszúnyogok terjesztenek betegséget Budapesten.
A parazita már járványszerűen terjed az állatok körében – mondta Kapiller Zoltán állatorvos a Blikknek, hozzátéve, hogy hamarosan jelentős számban számítani kell az emberi megbetegedések megjelenésére is.
"A bőrféregfertőzés állatról emberre terjedő betegség. Óriási kockázatot jelent egy érintett állattal egy lakásban élni, akár az egész család is megbetegedhet a szúnyogok közvetítésével. Ilyenkor a szúnyog a kutya vérében keringő féreglárvákat a csípés során felszívja, a következő csípéssel pedig bejuttathatja az ember szervezetébe”

– mondta a szakember.

Miután bekerülnek a véráramba, a test egy pontján befészkelik magukat a bőr alá, majd 6-9 hónap alatt kifejlődnek. A nőknél általában a szemhéj alatt tanyáznak, míg a férfiaknál a herezacskóba húzódnak és okozhatnak problémát. A parazitára az erős viszketés, valamint a változó, kellemetlen dudor hívhatja fel a figyelmet. 
2025-ig akár minden tizedik magyart érintheti ez a bőrféregfertőzés.
Szerző

Budapest is szerepel a legbarátságosabb városok listáján

Publikálás dátuma
2019.09.26. 11:17

Fotó: Murat Oner Tas/Anadolu Agency / AFP
A magyar fővárost a 31. helyre került a nemzetközi, internetes megkérdezés alapján összeállított 50-es rangsorban.
Másfél millió követőjét kérdezte meg közösségi médiafelületein a Big 7 Travel, hogy a világ melyik városát tartják a legbarátságosabbnak. Az utazási magazin azt kérte az olvasóktól, a választásnál azt is vegyék figyelembe, az adott városban milyen könnyen lehet tájékozódni, mennyire segítőkészek a helyi lakosok.
Az 50-es rangsorban Budapest a 31. helyet szerezte meg, megelőzve többek között Rómát, Berlint, New Yorkot, Madridot és Londont is – írta az Airportal.
A válaszadók a legbarátságosabb városnak a kanadai Vancouvert tartják, a második helyre Malajzia fővárosát, Kuala Lumpurt, a harmadikra pedig a belga Bruges-t tették. A top 10-be került többek között Tajpej, Hamburg, Dublin és Glasgow is.
Szerző

Tizennyolcmilliárdért épít sportcsarnokot Tatabányán a Mészáros-gyerekek cége

Publikálás dátuma
2019.09.26. 11:10
Képünk illusztráció
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
A közbeszerzési pályázatot meg se hirdették, a Fejér-B.Á.L régi partnerével, az Épkarral dolgozhat a beruházáson.
Bár a népligeti kézicsarnokról lecsúsztak, így sem kell szomorkodnia Mészáros Lőrinc gyermekeinek. Építőipari vállalkozásuk, a Fejér B.Á.L. 18,5 milliárd forintért készítheti el a Tatabánya új sportcsarnokát, konzorciumban a régi üzlettárs, Szeivolt István érdekeltségébe tartozó Épkar Zrt.-vel – derül ki a csütörtöki uniós közbeszerzési értesítőből.
A munkát az állami Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) rendelte meg, a nyertesek pedig szeptember 9-én megkötött szerződés keretében vállalták, hogy 2021 október végéig egy 6043 férőhelyes, multifunkciós, „kézilabda nemzetközi- és világversenyek megtartására alkalmas” sportcsarnokot építenek Tatabányán.
A tervezett komplexum 12, 5 méter magas lesz, több szintjén összesen 19 ezer négyzetméternyi hasznos alapterületet alakítanak ki Mészárosék. Mint a pályázati dokumentáció felsorolja, a csarnokban 453 VIP-helyről lehet majd nézni a meccseket, az épületet pedig díszkivilágítással látják el, de füvesített terület, parkolózóna is épül a csarnok körül.
A csarnokberuházásról nem sokan tudhattak, hiszen a pályázatot a BMSK Zrt. meg sem hirdette az uniós lapban. Hogy miért nem, arra briliáns magyarázatot adtak:
„az ajánlatkérő számára előre nem látható események által kiváltott rendkívüli sürgősség” indokolta, hogy a pályázat ne kapjon különösebb hírverést.

 A pályázati dokumentáció ettől függetlenül megtalálható a neten (az anyagok itt elérhetőek), és több szempontból is tanulságos. Kiderül például belőle, hogy
az ügy tényleg nagyon sürgős lehetett az állami beruházónak, hiszen a felhívást május 9-én publikálták, és bár az ajánlattételi határidő hivatalosan május 24. volt, a tendert már május 19-én elvitte a Fejér BÁL- Épkar alkotta tandem.

A felhívásra a későbbi győzteseken kívül még két cég jelentkezett (Horváth Építőmester Építőipari Zrt., Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt.), de az eljárás május 23-án publikált eredményhirdetése nem részletezi, hogy mennyiért vállalták volna a munkát – a BMSK pedig valamiért eleve nem adott meg becsült értéket a csarnokberuházáshoz.
Szerző