„A NER eljelentéktelenítette az ombudsmani hivatalt is”

Publikálás dátuma
2019.09.25. 19:03

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Száz-kétszáz ember vett részt az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Szolidaritás Mozgalom és az Idetartozunk Egyesület szerda esti, budapesti megmozdulásán, amelyet „a kifogásolható módon jelölt és megválasztott ombudsman” hivatalba lépése idejére időzítették „az autonómiák és a demokrácia védelméért.”
A tüntetés szervezői többek között arra hívták fel a figyelmet: az alapvető jogok biztosát, Kozma Ákost az ENSZ követelményeit mellőzve, az érintett szakmai és civil szervezetek bevonása, társadalmi vita nélkül, titkos eljárásban jelölték. Annak ellenére is, hogy – mint emlékeztettek – harmincöt civil szervezet és két volt ombudsman még május 22-én felhívta a jelölésre jogosult köztársasági elnök figyelmét arra: az alapvető jogok biztosának kiválasztását az ENSZ közgyűlése által elfogadott Párizsi Alapelveknek megfelelően nyilvános és plurális eljárásban folytassa le.
A beszédekben elhangzott: Orbán Viktor rendszere, a NER eljelentéktelenítette mára az ombudsmani hivatalt, amely korábban a jog és igazságosság egyik bástyája volt, emiatt pedig kiszolgáltatott csoport maradtak védtelenül.
Szerző

Polt szerint még mindig nyomoznak a 2018-as kamupártok miatt

Publikálás dátuma
2019.09.25. 18:18
Polt Péter
Fotó: Népszava
A legfőbb ügyészt Kocsis-Cake Olivio faggatta arról, hogy miért alkalmaznak kettős mércét, amikor amikor választással kapcsolatos bűncselekményekről van szó.
"Miért alkalmaznak kettős mércét, amikor választással kapcsolatos bűncselekményeket kell feltárni?" - kérdezte Polt Péter legfőbb ügyésztől és Pintér Sándor belügyminisztertől is parlamenti írásbeli kérdésben a párbeszédes Kocsis-Cake Olivio. A képviselő arra volt kíváncsi: ha Pikó András józsefvárosi ellenzéki polgármester-jelölt esetében
egyetlen félreérthető fotó elég volt ahhoz, hogy két nappal később razziázó rendőrök vigyék el Pikó stábjának laptopjait és több embert is beidézzenek, akkor a Fidesznek kényes ügyekben miért "nem történik semmi"?

Az EP-választások során egy fideszes képviselő a "Kubatov-listát" is leleplezte véletlenül, említi példaként. Zuglóban pedig a 2018-as országgyűlési választásokkor hamisított ajánlóívekkel lebukott Lévai Katalin, ajánlóívein a nevek és azok sorrendje tökéletesen egyezett a fideszes jelölt ívein szereplő nevekkel. "Több feljelentés is történt, de az ügyészség és a rendőrség szemet hunyt a bűncselekmény felett" - írja, hozzátéve: Lévait még a Partizán is lebuktatta egy dokumentumfilmben azzal, hogy "kamupárt-hálózatot üzemeltet", ám az ügy - a kamupártok által a költségvetésből lenyúlt pénzek ellenére - felderítetlen maradt. "Az említett pártok vezetői ellen szintén nem történt hatósági fellépés, a pénzt sem sikerült behajtani rajtuk" - összegzi.
Egyelőre még csak Polt válaszolt Kocsis-Cake kérdésére. Pikó ügyéről csak annyit mondott, hogy mivel a nyomozás felderítési szakaszban van, ő nem illetékes. Lévairól azt mondta, két embert ki is hallgattak gyanúsítottként, de az eljárást ellenük a nyomozó hatóság megszüntette, "mivel nem lehetett kétséget kizáróan bizonyítani azt, hogy tudomásuk volt a felhasznált ajánlóívek hamis, valótlan tartalmáról". Hozzátette, "egyben az aláírásokat hamisító, a nyomozás során ismeretlenül maradt elkövetővel szemben a nyomozóhatóság az eljárást felfüggesztette". A Gulyás Márton féle, kamupártokat felderítő nyomozásról pedig úgy válaszolt: "a dokumentumfilmjében megjelölt pártokat érintően jelenleg is több büntetőeljárás van folyamatban".
Szerző
Frissítve: 2019.09.25. 18:21

„Hazaáruló!” – Hende Csaba így skandáltatta közönségét Szombathelyen (videó)

Publikálás dátuma
2019.09.25. 16:43
Hende Csaba
Fotó: Népszava
A kampányrendezvény résztvevőinek azt is levezette, hogy az ellenzéki jelölt Afrikát csinál a városból.
„Hazaáruló, hazaáruló” – így skandáltatta Hende Csaba volt honvédelmi miniszter, az országgyűlés fideszes alelnöke Szombathelyen a közönségét, amikor Balázsy Péter kormánypárti polgármester-jelöltnek kampányolt. A hétfő esti eseményről készült felvételekből úgy tűnik:
Hende azt várta a közönségétől, hogy az ellenzéki polgármester-jelöltet, Nemény Andrást nevezzék együtt kiabálva hazaárulónak.

Ennek azzal ágyazott meg, hogy levetített egy videót, melyben egy Milánóban élő magyar Afrikának nevezi az olasz várost, azt hangoztatja, hogy Matteo Salvini szélsőjobboldali olasz belügyminiszter bukása óta kétszer annyian lettek a „vendégek”, majd pedig olyan, a radikálisok által hangoztatott közhelyeket vesz sorra, minthogy erőszakolnak, gyilkolnak, és még a katonákra is rátámadnak a menedékkérő emberek. „Ez vár Szombathelyre is”, ha Neményi nyer – állapította meg Hende. Ezt pedig Nemény egy korábbi kijelentéséből vezette le, amiben a politikus az uniós kvóta-rendszer mellett foglalt állást.
Az ellenzéki jelölt képe eközben végig terroristák fényképeinek csokrában volt látható Hende mögé kivetítve.

Hende beszédéről, illetve a „hazaárulózásról” az LMP közösségi oldalán is közzétett egy montázst, ebben kiemelik: Balázsy „némán tűrte” az eseményeket.
Nem csak jelen volt, de beszédet is mondott Hende előtt Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester. Cser-Palkovics korábban többször kiállt a tisztességes kampányolás mellett, egy alkalommal a DK fehérvári képviselőjét is védelmébe vette, akit kormánypárti közösségi oldalak testalkata miatt, személyeskedve sértegettek. Kerestük Cser-Palkovicsot, hogy megtudjuk, tervez-e most is felszólalni a tisztességes kampányolásért, de egyelőre nem sikerült elérnünk. Amint ez megtörténik, cikkünket frissítjük.
Az alábbi videón a 35. percnél hangzik el a „hazaárulók” skandálás, a 26. percnél pedig Cser-Palkovics hallható, amint mintha éppen burkoltan sorosozna: akitől szeptemberi brüsszeli meghívását kapta Nemény, az „Amerikába repül, lehet, hogy a gazdájához”, fogalmaz. Nemény egyébként többek közt azzal kapcsolatban tárgyalt, hogy közvetlen uniós pénzekből fejlesztené Szombathelyet.
Szerző
Frissítve: 2019.09.26. 12:23