Előfizetés

Trócsányinak magyarázkodnia kell

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.09.25. 15:16

Fotó: Népszava
A magyar biztosjelölt még mindig nem kapott zöld utat szakbizottsági meghallgatásához az Európai Parlament jogi bizottságától (JURI), amely a következő Európai Bizottság tagjainak a pénzügyi érdekeltségeit vizsgálja.
A JURI szerdai ülésén úgy döntött, hogy csütörtök délelőtt kikérdezi a volt igazságügyi minisztert az általa alapított ügyvédi irodához fűződő kapcsolatairól és az irodának juttatott kormányzati megrendelésekről. Ahogy már beszámoltunk róla, a téma napirendre került a jogi bizottság előző ülésén is, amelyen a tagok felkérték a testület titkárságát, hogy vizsgálja meg a jogi praxis felfüggesztésével kapcsolatos magyar törvényeket. Az európai biztosok parlamenti jóváhagyásának első állomása, hogy a leendő tagoknak be kell nyújtaniuk a pénzügyi érdekeltségeikről szóló nyilatkozatukat az EP jogi bizottságának. A testület tagjai megvizsgálják, hogy a dokumentumok tartalma pontos-e, teljes-e és felmerülhet-e az összeférhetetlenség. Ha a JURI összeférhetetlenséget állapít meg, akkor ajánlásokat tehet az összeférhetetlenség megszüntetésére, súlyosabb esetekben javasolhatja a biztosjelölt tárcájának módosítását, vagy akár arra a következtetésre is juthat, hogy nem képes ellátni a feladatát. Csak az a biztosjelölt vehet részt a feladatkörében illetékes szakbizottság meghallgatásán, aki a jogi bizottságtól zöld utat kapott. Az eredeti tervek szerint a bővítési és szomszédságpolitikai portfólióra javasolt Trócsányi Lászlót október elsején hallgatná meg az EP külügyi bizottsága. Értesüléseink szerint a JURI szerdai ülésén a Zöldek képviselői nem elégedtek meg a titkársági beszámolóval és ismét vitát nyitottak a magyar biztosjelölt pénzügyi érdekeltségeiről. A bizottság tagjai végül szavazással úgy döntöttek, hogy csütörtöki ülésükre meghívják Trócsányi Lászlót, hogy válaszoljon a kérdéseikre. Csak ezután fognak határozni az esetleges összeférhetetlenségről. A JURI összesen négy – a magyaron kívül a lengyel, az osztrák és a román – biztosjelölt ügyét nem zárta le, a többiek előtt szabad az út a jövő héten kezdődő parlamenti meghallgatásokhoz. Trócsányi Lászlóhoz hasonlóan a román Rovana Plumbnak is szóban kell válaszolnia a jogi bizottság kérdéseire csütörtök délelőtt. A lengyel Janusz Wojciechowskitól további írásos magyarázatokat kérnek, az osztrák Johannes Hahntól pedig azt, hogy adja el részvényeit bizonyos vállalatokban. 

Hajdúsámsoni szalmonellafertőzés: több mint 40 gyereket már hazaengedtek a kórházból

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.25. 14:56
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az egészségügyi ellátás alatt állók közül senki sincs súlyos, életveszélyes állapotban.
A szalmonellafertőzésben megbetegedett hajdúsámsoni iskolások közül egyre többen hagyhatják el a debreceni gyermekklinikát és a Kenézy egyetemi kórházat – közölte a Debreceni Egyetem (DE) sajtófőnöke szerdán az MTI-vel. M. Tóth Ildikó tájékoztatása szerint a baktérium okozta tünetek miatt az elmúlt hat napban több mint 80 beteg érkezett a két intézménybe. Hétfő óta több mint negyvenen térhettek haza és csökkenő tendenciát mutat az új betegek száma is: hétfőn hat, kedden pedig négy gyermeket vettek fel. A kórházi ellátás alatt állók közül senki sincs súlyos, életveszélyes állapotban – jelezte a sajtófőnök. Ahogy korábban a Népszava is megírta, a klinikai központba annyi beteg gyerek érkezett, hogy megteltek az illetékes osztályok, ezért a további fertőzötteket a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház fogadta.      Korábbi sajtóértesülések szerint a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai lettek tömegesen rosszul. A hajdú-bihari kormányhivatal azonnal étel- és tisztasági, illetve járványügyi diagnosztikai vizsgálatokat rendelt el az ügyben. Az iskola épületét fertőtlenítették. A tömeges megbetegedés miatt nem rendeltek el iskolaszünetet, a konyha is működik – jelezte korábban a sajtónak Bujdosó Tibor iskolaigazgató.

Riasztották a magyar gripeneket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.25. 14:43
Illusztráció
Fotó: Népszava
A kajmán-szigeteki felségjelű, Abu-Dhabi-London útvonalon közlekedő repülő nem vette fel a kapcsolatot a légi irányítással.
Nem létesített rádiókapcsolatot a magyar polgári légiforgalmi irányítással az a kajmán-szigeteki felségjelű, Abu-Dhabi-London útvonalon közlekedő repülőgép, amely szerdán, a délelőtti órákban lépett az ország légterébe. Ezért a NATO Integrált Légivezetési Központ riasztotta a Magyar Honvédség légtérrendészeti készenléti szolgálatát – tudatta a Honvédelmi Minisztérium. Közleményük szerint a szolgálat éppen gyakorló repülést végző Gripen-állománya rövid időn belül azonosította a repülőgépet, majd a kapcsolat felvétele után Szlovákia irányába kikísérte az országból.