Megnyílt a világ legnagyobb, tengeri csillagnak álcázott reptéri terminálja

Publikálás dátuma
2019.09.25. 13:45

Fotó: STR / AFP or licensors
A Zaha Hadid tervezte pekingi épület formájának megfelelően csillagászati összegeket emésztett fel.
450 milliárd jüan, vagyis körülbelül 19 ezer milliárd forint (Magyarország éves GDP-jének a harmada) - ennyibe került a Beijing Daxing International Airport, Peking második nemzetközi repülőtere. Az átadás alkalmából szerdán rendezett ünnepélyen Hszi Csin-ping kínai elnök is részt vett - írja az MTI. Az új légikikötő építését 2014 végén kezdték meg, a tengeri csillagot formázó terminál épületének felépítéséhez pedig 2015 szeptemberében láttak hozzá a néhai Zaha Hadid iraki származású brit építész tervei alapján. A csaknem 700 ezer négyzetméteres, egyterű terminállal rendelkező repülőtér, amely nevét arról a Peking déli részén fekvő kerületről kapta, ahol található, négy kifutópályával kezdte meg a működését. A jövőben további két kifutópálya épül a növekvő utasforgalom gördülékeny kiszolgálására, a tervek szerint a repülőtér óránként mintegy 300 le- és felszállást bonyolít majd, ha eléri teljes kapacitását. A kínai főváros meglévő nemzetközi légikikötőjének tehermentesítésére megépült repülőtér 2021-re évi 45 millió, 2025-re pedig évi 72 millió, 2040-re 100 millió utas fogadására lesz alkalmas. Ezzel beéri a világ legforgalmasabb repülőterének számító Hartsfield-Jackson Atlanta nemzetközi repülőteret az Egyesült Államokban. A repülőtér forgalmának 40 százalékát a China Southern, 30 százalékát pedig a China Eastern légitársaság járatai fogják kitenni, de további közel 50 külföldi légitársaság is legalább részben áthelyezi működését a Fővárosi Nemzetközi Repülőtérről a következő időszakban.
Szerző

Behódolt a Facebook: a politikusok következmények nélkül hazudhatnak

Publikálás dátuma
2019.09.25. 12:25
Illusztráció
Fotó: FrankHoermann / SVEN SIMON / DPA
Akkor sem szedik le a politikusok posztjait, ha azok sértik a közösségi oldal tartalmi szabályait.
Nick Clegg, a Facebook globális ügyekért és kommunikációért felelős  alelnöke a közösségi oldal blogján tette közzé azt a keddi, Washingtonban elhangzott beszédét, amiben közölte, hogy a jövőben a politikusoknak nem kell betartaniuk az oldal tartalmi irányelveit. Vagyis annyit hazudhatnak, amennyit nem szégyellnek, ugyanis Clegg szerint nem a Facebook dolga közbelépni, amikor a politikusok megszólalnak. Az alelnök összesen két esetben ígért komolyabb ellenőrzést: 1. Az olyan posztokat továbbra is el fogják távolítani, amik valódi erőszakot szíthatnak. 2. Természetesen a hirdetett bejegyzéseket veszik még komolyan, és szigorítottak is ezek szabályozásán: a politikai hirdetések közzétevőinek igazolniuk kell személyazonosságukat, és információkat kell szolgáltatniuk arról a szervezetről, amelynek nevében hirdetnek. A Facebook címkézni fogja ezeket a politikai hirdetéseket, hét éven át meg is őrzi őket, és azok adatait - beleértve azt is, hogy ki fizetett értük -mindenki számára elérhetővé teszik.
Szerző
Témák
Facebook Politika

Az UEFA 50 ezer fát ajándékoz Budapestnek az Európa-bajnokságra

Publikálás dátuma
2019.09.25. 11:09
A készülő Puskás Ferenc Stadion
Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Mind a 12 rendező város megkapja az erdőnyi ajándékot.
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) összesen 600 ezer fát ültetne a jövő nyári Európa-bajnokság 12 helyszínén. Ez városonként 50 ezer fát jelent, annyi jutna Budapestre is - jelentették be kedden, a végrehajtó bizottság ljubljanai ülésén az MTI szerint. A környezetvédelem mellett többek között ezzel az akcióval is ünnepelnék az Európa-bajnokságok 60. évfordulóját. A mérkőzéseket Budapest mellett Londonban, Bakuban, Münchenben, Rómában, Szentpéterváron, Amszterdamban, Bukarestben, Bilbaóban, Dublinban, Glasgow-ban és Koppenhágában rendezik. A 24 válogatottat felvonultató 2020-as Európa-bajnokság 51 mérkőzéses sorozata június 12-én Rómában kezdődik, az elődöntőket és a július 12-i döntőt Londonban játsszák. Budapesten három csoportmeccs és egy nyolcaddöntő lesz.  
Szerző