Sportos gyereket szeretnének a magyar szülők

Publikálás dátuma
2019.09.25. 13:22

Fotó: Pixabay
Szinte minden magyar szülő azt szeretné, ha a gyermeke aktív és sportos lenne, ehhez azonban nem megfelelőek a sportolási lehetőségek - derült ki egy régiós felmérésből.
Magyarországon a szülő 96 százaléka azt szeretné, ha gyermeke aktív és sportos lenne, de majdnem 50 százalékuk szerint ezt akadályozza, hogy a sportegyesületi kínálat a lakóhely vagy az iskola közelében nem kielégítő - derült ki Magyarország és a régió - Ausztria, Csehország, Németország, Szlovákia - sportolási szokásait feltérképező felmérésből, amelyet a világ legnagyobb sportszer kereskedelmi cége, az Intersport készített.     
Magyarországon a gyerekek 35 százaléka tagja valamilyen sportegyesületnek, míg Szlovákiában 46,4, Ausztriában 47,9, Csehországban 49,4, Németországban 57,3 százalékos ez a mutató - mondta Horváth Csobán ügyvezető igazgató. Az eredmények szerint a gyerekeknek csak 4,5 százaléka nem sportol rendszeresen, az iskolában a mindennapos tornaóráknak köszönhetően pedig egyértelműen megnőtt a gyerekek sporttal eltöltött óráinak száma.
A mobiltelefon, a közösségi média és a sport kapcsolatát elemző kérdésre a válaszadók 77 százaléka mondta azt, hogy minél gyakoribb a digitális média használata, a gyerekek és fiatalok annál kevésbé aktívak a sportban. Ugyanakkor a válaszokból az is kiderült, hogy a digitális média ösztönözhet is a sportra. A megkérdezettek 49 százaléka szerint a közösségi média arra motiválhatja a fiatalokat, hogy (többet) sportoljanak, míg 58 százaléka gondolta úgy, hogy a közösségi média sportos példaképeket állít a fiatalok elé. A válaszadók 59 százaléka szerint a közösségi média felkelti a fiatalok érdeklődését az új sportágak iránt.
A felnőtt munkavállalókat illetően 59,1 százaléka válaszolta azt: hiába határozza el, hogy munka után sportolni fog, nincs elég motivációja a sportoláshoz. Ez az arány Csehországban (55,4) és Szlovákiában jobb (56,7), míg Ausztriában (66,8) és Németországban (60,5) rosszabb. A felmérés során az is kiderült, hogy Magyarországon a munkaadók 32 százaléka biztosít dolgozói számára térítésmentes fitnesz lehetőséget. A helyzet máshol is hasonló: Ausztriában a munkaadók 69, Csehországban 72,1, Szlovákiában 75,4, míg az éllovas Németországban 65,4 százaléka nem biztosít dolgozói számára ilyen lehetőséget.
A magyar válaszadók 51 százaléka a szabadban végzi a sporttevékenységeket, viszont 85 százaléka szívesen sportolna többet a természetben. Pályákon a sportoló férfiak 31 százaléka fordul meg, a nőknél viszont ez a szám csupán 17 százalék.
Szerző

10-ből 8 infarktust meg lehetne előzni

Publikálás dátuma
2019.09.24. 14:14

Fotó: BARRELLE/BSIP / AFP
Magyarországon tízpercenként történik egy stroke, félóránként infarktust kap valaki. A civilizációs betegségek miatt bekövetkező halálesetek túlnyomó része megelőzhető lenne.
Szívszorítóak és riasztóak a magyarországi adatok: évente 15 ezer infarktus és 40-50 ezer stroke történik, vagyis mintegy félóránként infarktust és tízpercenként stroke-ot kap valaki. Évente hétezer, naponta nagyjából 20 végtag-amputációt hajtanak végre. A halálesetek feléért a szív-, érrendszeri betegségek tehetők felelőssé. A legmegdöbbentőbb azonban az, hogy ezeknek a civilizációs betegségeknek a túlnyomó része megelőzhető lenne, mert alapvetően túlzott kényelemből és a káros szenvedélyekből fakadnak – hívta fel a figyelmet a Budai Egészségközpont a Szív világnapja alkalmából kiadott közleményében.
„Tíz infarktusból nyolc megelőzhető lenne.

A szív-és érrendszeri betegségek hátterében több civilizációs kórkép áll: magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás. Ezek alapvető oka az ülő életmód, a túlzott mértékű étkezés, valamint a testedzés hiánya. Ha ezekhez dohányzás is társul, csak idő kérdése, hogy egyéb betegség, például rosszindulatú daganat kialakuljon” – mondta Mohay Sándor, az intézmény kardiológusa, aneszteziológusa, intenzív terápiás szakorvosa.

Jelek

Infarktusra kell gyanakodni mellkasi, háti, nyaki vagy karban érzett nyomás, szorítás esetén, amelyet verítékezés, gyengeség- és ájulásérzés kísér. Stroke esetén hirtelen beszéd-és látászavar, végtaggyengeség vagy -bénulás, szédülés, fejfájás, eszméletvesztés léphet fel. Jellemző, hogy az arc aszimmetrikussá válik, a beteg nem tudja mozgatni a karjait. Az alsó végtagi érszűkület típusos tünete pedig a gyaloglás közben fellépő lábikra- vagy combgörcs – sorolta a szakorvos.

Mit tegyünk, ha valaki rosszul lesz mellettünk?

Infarktus vagy stroke esetén minden perc számít, így nagyon fontos, hogy felismerjük a tüneteket és időben megkezdjük a segítségnyújtást. Azonnal hívjunk mentőt, a gyors orvosi beavatkozás növeli a túlélés, és csökkenti a maradandó károsodás esélyét. Amíg a segítség megérkezik, próbáljuk megnyugtatni a beteget, helyezzük kényelmes ülő- vagy fekvőhelyzetbe és ne hagyjuk magára. Ha eszméletvesztés vagy légzésleállás lépne fel, kezdjük meg az újraélesztést mellkaskompresszióval és lélegeztetéssel.

Előzzük meg!

A megelőzést segíti, ha normális (testmagasság–100) a testsúlyunk. Rendszeres izommunkával és testedzéssel tegyünk a normális vérnyomás (felnőtteknél 140/90), vércukor- és koleszterinszint eléréséért és fenntartásáért. Erre alkalmas mozgásforma a gyalogolás, kerékpározás, futás és az úszás. Az ilyen, úgynevezett kardio mozgások növelik a szív teljesítőképességét, javítják a kondíciót és a túlsúly leküzdésében is segítenek. A rendszeres mozgást tegyük a mindennapjaink szerves részévé, már napi fél óra is hasznos. Fogyasszunk naponta legalább negyed kiló zöldséget, gyümölcsöt, részesítsük előnyben az olívaolajat és hetente háromszor együnk halat. A különféle növényi eredetű olajok, margarinok, valamint az olajos magvak fogyasztása jótékony hatással van a szív működésére. Kerüljük viszont a túlságosan zsíros táplálékokat, a gyorsételeket, és figyeljünk, hogy az étkezésünk általában kiegyensúlyozott, rendszeres és a szervezetünk igényeinek megfelelő legyen. Ne dohányozzunk, ne szívjunk elektromos cigarettát és a vízipipát sem, mert ezek még a hagyományos cigarettánál is károsabbak – írták a közleményben.
Szerző
Frissítve: 2019.09.24. 14:44

"Öregségi szimulátorozni" is lehet a Semmelweis Egészségnapon

Publikálás dátuma
2019.09.24. 11:51
Stresszkezelési megoldásokat is mutatnak
Személyre szabott testösszetétel vizsgálat, táplálkozási tanácsadás, időskori szimulációs gyakorlat, valamint családtervezési beszélgetések és újszülöttgondozással kapcsolatos programok várják az érdeklődőket a Semmelweis Egészségnapon október 4-én.
A budapesti rendezvénysorozat második, az Egészségtudomány a mindennapokban nevű állomásán szó lesz a helyes táplálkozásról, a mozgásszervi betegségek megelőzéséről vagy a szenvedélybetegségek elkerüléséről. Gyakorlati megoldásokat ajánlanak a stresszkezelésre, és az úgynevezett "öregségi szimulátor" segítségével a látogatók megtapasztalhatják, hogy milyen idős emberként járni, mozogni, látni, hallani, de információkat lehet kapni az időskori cukorbetegség, illetve szürkehályog okozta látásproblémák konzervatív és műtéti megoldási lehetőségeiről, valamint a gyermekkori és felnőttkori kontaktlencse-viselés helyes módjáról.
Szél Dávid, az Egészségtudományi Kar Alkalmazott Pszichológia Tanszékének tanársegédje, az Apapara című könyv és blog szerzője interaktív előadást tart az apaság 21. századi kérdéseiről, a leendő vagy újdonsült szülők gyakorlati segítséget is kaphatnak a csecsemőgondozásához, de a gyermekbalesetek megelőzése is téma lesz - írta a felsőoktatási intézmény közleményében. 
A kisiskolás korosztálynak tartásjavító tornát tartanak, és a látogatók szimulációs baba segítségével azt is kipróbálhatják, milyen beteget vizsgálni, a bátrabbak pedig elsősegélynyújtási versenyre is benevezhetnek.
Nagy Zoltán Zsolt, az Egészségtudományi Kar dékánja elmondta, a rendezvény legfőbb küldetése az egészségtudatosságra nevelés. „A vezető halálokok hátterében álló népbetegségek jelentős része megfelelő életmóddal, a tünetek korai felismerésével, a rizikófaktorok ismeretével időben kiszűrhető, megelőzhető, de legalábbis jól gyógyítható lenne” – emelte ki.
A 250. születésnapját ünneplő Semmelweis Egyetem tíz hónapon át tartó ingyenes, szűrésekkel és betegedukációs programokkal tarkított programsorozatának rendezvényein szeptember és 2020 júniusa között havonta egyszer vehetnek részt az érdeklődők. A programokon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit az intézmény honlapján lehet megtenni.