A macskák is kötődnek az emberhez

Publikálás dátuma
2019.09.25. 12:24

Fotó: Natalia Seliverstova/Sputnik / AFP
A macskák is kialakítanak gazdáikkal olyan kötődést, amely hasonló a gyerekek és a kutyák által gondozóikkal kialakított kapcsolathoz - derítették ki az Oregoni Állami Egyetem OSU) kutatói.
Ez az első alkalom, hogy kutatók tapasztalatok alapján kimutatták, hogy a babákhoz és a kutyákhoz hasonlóan a macskák is kimutatnak kötődést - monda Kristyn Vitale, az OSU kutatója, a Current Biology című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője.
"Mind a kutyák, mind a macskák esetében az emberekhez való kötődés a csemete és gondozója kapcsolatának adaptálását mutathatja. A kötődés egy biológiailag fontos magatartás. Tanulmányunk azt jelzi, hogy amikor a macska függőségben él az embertől, a kötődő magatartás rugalmas és a macskák az embert jóléti forrásként használják" - magyarázta Vitale.
Az amerikai kutatók tanulmányukban egy biztos bázis tesztnek vetettek alá macskákat, hasonlóan ahhoz a teszthez, amelyek a gyermekek és a kutyák kötődését vizsgálják. A teszt idején a macskák két percet töltöttek egy új szobában gondozójukkal, majd két percet egyedül, majd újabb két percet ismét együtt. Amikor a gondozójuk a kétperces távollét után visszatér, a biztosan kötődő macskák kevésbé stresszesek és figyelmüket megosztják a ember és a környezet között. A kutatók elvégezték a tesztet kölyökmacskákkal és felnőtt állatokkal. Magatartási szakértők értékelték a tesztet és a gyermekekkel és kutyákkal végzett hasonló tesztek feltételrendszere alapján értékelték a macskák magatartását. Az értékelhető 70 kölyökmacska közül 64,3 százalékot ítéltek biztos kötődőnek, 35,7 százalékot gyenge kötődőnek.
A kutatók kíváncsiak voltak arra is, hogy egy szocializációs tréning megváltoztatja-e ezeket az arányokat. Egy hathetes tréning után azt találták, hogy nincs jelentős különbség. "Ha kialakult egy kötődési stílus a macska és gondozója között, idővel relatívan stabil marad, még egy tréning vagy szocializációs beavatkozás nyomán is" - mondta Vitele. A macskák a legtöbb háziasított állathoz hasonlóan számos kölyökkori jellemvonást megtartanak felnőttkorban is, és függenek az embertől gondozásban - tette hozzá.  A kutatók ezért tesztelték az egyéves vagy idősebb macskákat is, az arány a biztos és a gyenge kötődés között szinte tükrözte a kölykökét - 65,8 százalék volt biztos, 34,2 százalék gyenge kötődő.
 Vitale szerint meglepő volt az, hogy a biztos és a gyenge kötődés aránya a kölyök és a felnőtt macskáknál szinte megegyezett az emberek esetében a gyermek és gondozója közötti kötődési aránnyal. Embereknél, a gyermekek 65 százaléka kötődik biztosan gondozójához.
Szerző
Témák
Macskák macska

Végre kiderült: nem az akaraterő hiánya okozza az elhízást

Publikálás dátuma
2019.09.25. 11:52

Fotó: BURGER/Phanie / AFP
Brit pszichológusok - végre - kimondták: az elhízást nem lehet egyszerűen az akaraterő hiányára fogni.
A Brit Pszichológiai Társaság kutatása alapján Nagy-Britanniában 2005 és 2017 között 18 százalékkal nőtt az elhízottak aránya, négy brit felnőttből egy elhízott, majdnem kétharmaduk pedig túlsúlyos vagy elhízott. Ezt a növekedést azonban nem magyarázza a motiváció hirtelen elvesztése, a válasz ennél sokkal bonyolultabb, 
"nem lehet egyszerűen az egyén akaraterejének a hiányára fogni"

- idézte be a BBC hírportálja a kutatást.

"Azoknál a legvalószínűbb az egészségtelen testsúly, akiknél nagy az elhízás genetikai kockázata, valamint akik olyan társadalmi, iskolai és munkakörnyezetben élnek, amely elősegíti a túlevést és a mozgásszegény életmódot" - írták a kutatók.
Az elhízás kialakulásában nagy szerepet játszanak a gyerekkori traumák: a túlsúlyuk miatt specialistát felkeresők majdnem fele számolt be nehéz gyerekévekről. A kutatók felhívták arra is a figyelmet, hogy ha a kampányok és az egészségügyi szakemberek megszégyenítik az embert a testsúlya miatt, az gyakran még több evéshez és hízáshoz vezet. A BBC James Corden angol komikus színészt is idézte, aki a Twitteren azt írta:
"Ha a csúfolás bárkit rávenne, hogy lefogyjon, nem lennének kövér gyerekek az iskolákban".

 "A pszichológusok segíthetnek az egészségügyi szakembereknek az elhízásról való hatékonyabb kommunikáció megtanulásában. Ha az elhízást könnyű lenne gyógyítani, mi nem volnánk itt és nem írtuk volna meg ezt a tanulmányt. Akármekkora az akaraterő, ha az ember nem jut a megfelelő élelemhez, az életkezdés kedvező feltételeihez, akkor nehéz lesz" - mondta Angel Chater, a tanulmány szerzője, a Bedfordshire-i Egyetem egészségpszichológusa.
A tudósok szerint úgy kell megközelíteni a kérdést, ahogy a dohányzásét. "A kormány évtizedeken át minden szinten folytatta a kampányt az egyes dohányosoknak nyújtott segítségtől a politikai döntésekig. Mára látható, hogy jelentősen csökkent a dohányosok és a dohányzás miatti megbetegedések aránya is" - magyarázta Sarb Bajwa, a Brit Pszichológiai Társaság igazgatója. A pszichológusok rendelkeznek a tudással és a tapasztalattal, hogy segítsenek az ellátórendszernek az elhízás hasonlóan hatékony gyógyításában - tette hozzá.
A kutatók nem támogatják, hogy az elhízást betegségnek minősítsék, mert ezzel "elterelnék a figyelmet arról, hogy a viselkedésen sikerrel lehet változtatni".
Szerző

3400 éves szarkofágokat restaurálnak Egyiptomban

Publikálás dátuma
2019.09.24. 12:12

Fotó: MOHAMED EL-SHAHED / AFP
Az egyiptomi régészeti miniszter jelenlétében nyitottak fel a hétvégén két 3400 éves egyiptomi szarkofágot. A restaurálás után az ország ókori műkincseit őrző új múzeumban helyezik el őket.
A szarkofágokban Szennedzsem és felesége múmiája fekszik. Szennedzsem az ókori Egyiptom Újbirodalmának a XIX. dinasztiája idején, I. Széthi és II. Ramszesz fáraók uralkodása alatt kézművesként dolgozott Királyok völgye sírjain, és Dejr el-Medinában, a Nílus nyugati partján, Thébával szemben élt.
Az Egyiptomi Civilizáció Nemzeti Múzeumának (NMEC) felügyeletével megbízott Ahmed al-Serbini elmondta, hogy a két múmiát festett fa szarkofágban helyezték el. A testek kitűnő állapotban maradtak fenn, a halottak feltehetően a fáraóknak járó mumifikációs eljáráson estek át. A szarkofágok felnyitása után a múmiákat átszállítják a restauráló laborba, ahol sterilizációs kapszulába kerülnek több mint húsz napra, megvizsgálják és megtisztítják őket.
A Szennedzsem-múmiákat egy 1886-ban feltárt sírban találta Gaston Maspero francia régész 20 további múmiával együtt a Nílus nyugati partján. Szennedzsem az Igazság helyének szolgálója néven szerepel a sírban, ez a cím illette meg a királysírokon dolgozó kézműveseket.
A szarkofágok az Egyiptomi Múzeumból kerültek az NMEC gyűjteményébe, amely 2017 februárjában nyílt meg részlegesen. Az új múzeum hivatalos megnyitóját december elején rendezik meg. A múmiacsarnokban 17 királyi múmiát tekinthetnek majd meg a látogatók. A kairói óvárosban álló, több mint 23 ezer négyzetméteres kulturális intézményben, amely Egyiptom második legnagyobb múzeuma, mintegy 50 ezer műkincset állítanak ki, amelyek az őskortól napjainkig kísérik végig az egyiptomi civilizáció történetét.
Szerző