Előfizetés

Az ellenzék szerint a világörökségi ingatlanokat is át akarják játszani „a NER-oligarchia kezébe”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.23. 14:15

Felszólították Tarlós István főpolgármestert, hogy nyilatkozzon arról, tudott-e a tervről és mit akar tenni az ügyben.
Az ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy ki akarja lakoltatni a világörökségi helyszíneken fekvő és a műemléki védelem alatt álló állami lakások bérlőit – írja az MTI. Öt ellenzéki polgármesterjelölt hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón a HVG online kiadásában megjelent, azóta a kormányzat részéről cáfolt cikkre hivatkozott. Gy. Németh Erzsébet XVII. kerületi polgármesterjelölt azt mondta, a kormány arra készül, hogy az elvett ingatlanokat felújíttatja és szállodaként, illetve egyéb turisztikai célokra használja. A DK fővárosi képviselője kijelentette: ezeket az ingatlanokat valóban fel kell újítani, de továbbra is bérlakásként kell hasznosítani. Felszólította Tarlós István főpolgármestert, nyilatkozzon arról, tudott-e a tervről és mit akar tenni az ügyben. V. Naszályi Márta I. kerületi polgármesterjelölt leszögezte, hogy a budapesti műemlékek a köz tulajdonai, azokat mindenkinek joga van használni, ahogy arra is mindenki joga van, hogy továbbra abban a lakásban lakjon, ami már évek óta az otthona. Úgy fogalmazott, a budai Vár műemléképületeiben már most is sorban készülnek a „fideszes mulatók”. Úgy tűnik, a magyar állam csak olyan lakásokra és műemléképületekre hajlandó költeni, ahová aztán a „fideszes kegyencek beköltözhetnek” – tette hozzá. Soproni Tamás VI. kerületi polgármesterjelölt egyértelműnek nevezte, hogy az Andrássy úton fekvő műemléki és világörökségi ingatlanokat is „át akarják játszani a NER-oligarchia kezébe”. A politikus szerint a jelenlegi lakók a kiköltözéskor a piacinál rosszabb árat kapnának kárpótlásként. Niedermüller Péter VII. kerületi polgármesterjelölt hangsúlyozta, hogy a fővárosban lakhatási válság van és Erzsébetvárosban is ezrével élnek méltatlan körülmények között emberek. A kormány, ami eddig nem segített rajtuk, most az állami bérlakásokat is saját magának akarja – mondta, hozzátéve, ez az intézkedéstervezet nem egyszerűen rossz, hanem morálisan elfogadhatatlan. Leszögezte, ha kell a légvégsőkig, a polgári engedetlenségig is elmennek az ügyben. Pikó András VIII. kerületi polgármesterjelölt azt mondta, az állam olyan lakásokat akar megszerezni a józsefvárosi Palotanegyedben, amelyekben jellemzően idős emberek élnek. Amennyiben nekik ki kell költözniük, akkor nem biztos, hogy meg tudják oldani a további lakhatásukat – vélte. Emellett bejelentette, hogy ha megválasztják, minden jogi és anyagi segítséget megad az érintetteknek.

„Véletlenül” csak a választások után plakátozhatna a szekszárdi ellenzék

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.23. 13:59
Bomba Gábor, az ellenzék szekszárdi polgármester-jelöltje
Fotó: Facebook/ Bomba Gábor Szekszárd
Hogy-hogy nem, rossz helyre továbbították kérelmüket, majd további pontosításokat vártak tőlük.
A hivatali packázás eredményeként valószínűleg már csak az október 13-án esedékes választások után kaphat engedélyt plakátolásra a szekszárdi ellenzék, aminek meglévő hirdetéseit is szorgalmasan leszedeti a fideszes önkormányzat – tudta meg a Magyar Hang.

A kérelem rossz helyre megy, a válasz heteket késik

Az ellenzéki polgármesterjelölt, Bomba Gábor a lapnak nyilatkozva elmondta, Az Éljen Szekszárd Egyesület augusztus 29-én adta be hozzájárulási kérelmét a plakátok kihelyezésére, amit a jegyző „véletlenül” a Polgármesteri Hivatal egy olyan igazgatóságának (Városfejlesztési és Üzemeltetési Igazgatóság) adott át, ami nem volt illetékes az ügyben. 
Csak két héttel később, szeptember 12-én kapott a szervezet – postai úton – értesítést arról, hogy ők nem illetékesek az ügyben, ezért
nyújtsuk be kérelmünket újra az általuk megnevezett osztálynak, ami egyébként az igazgatóság irányítása alatt áll – vázolta az abszurd helyzetet Bomba.

Pontosan melyik villanyoszlopon kampányolnának?

A polgármesterjelölt szerint szeptember 20-án, azaz múlt pénteken újabb levelet küldött nekik az igazgatóság, amelyben már az írják, ügyüket ugyan továbbították az illetékes osztálynak, ám mégis nyújtsanak be új kérelmet, amelyben pontosan megnevezik, a város mely villanyoszlopaira szeretnének  plakátokat helyezni. Bomba szerint a kérés teljesíthetetlen, hacsak nem GPS-koordinátákat ad meg, ráadásul ha új kérelmet nyújt be, az önkormányzat újraindítja az ügyintézési határidőt, ami az itt szokásos 30-60 nappal számolva jócskán az október 13-i választások után bírálnának el. Az Éljen Szekszárdnak most is vannak hirdetései a városban, ám egyre kevsebb. A Helyi Választási Bizottság ugyanis első fokon plakátok eltávolítására kötelezte a szervezetet. Bár a döntés nem jogerős –az ÉSZ fellebbezett – az önkormányzat emberei megkezdték a plakátok eltávolítását. Bomba Gábor leszögezte: most az a helyzet Szekszárdon, hogy az Éljen Szekszárdnak nincs hozzájárulása plakát kihelyezésére, miközben a kormánypárt a fizetett hirdetésekkel lepte el a várost. Érdekes módon a másik induló, a MI Hazánk „ellenzéki” párt plakátjai pedig nem zavarják sem az önkormányzatot, sem a Helyi Választási Bizottságot (ők az egyedüliek, akik nem álltak be Bomba mögé.)   Bomba Gábor szerint ebből országos probléma lehet, ugyanis egy új jogszabály-módosítás miatt a választási plakátok a kampány kezdetétől ugyan korlátozás nélkül ingyen kihelyezhetők, de ehhez előzetes hozzájárulás kell annak a tárgynak a tulajdonosától, amelyre ki akarják függeszteni a plakátot. A kormánypárti indulóknak nincs szüksége ilyen hozzájárulásra, hiszen ők pénzért az óriásplakátokon, hirdető oszlopokon, villanyoszlopok fizetett reklámfelületein is meg tudnak jelenni. Az ellenük indulóknak azonban marad a villanyoszlop, táblák, lámpák.  

Már a neve miatt is bepanaszolták

Fogást jelentett rövid ideig a polgármester-jelöltön saját vezetékneve is: a Helyi Választási Bizottsághoz panaszt nyújtottak is, ami azt sérelmezte, hogy Bomba neve és plakátja túlságosan hasonlít egy energiaitalra és annak külső megjelenési formájára.  A 444.hu  azt ia kiderítette, hogy az a személy, aki az energiaital gyártójának is levelet küldött Bomba szerinte jogsértő kampányáról, nem volt más, mint Móra Viktória, a korábbi szekszárdi polgármesternek, jelenleg a térség fideszes országgyűlési képviselőjének, Horváth Istvánnak a kabinetfőnöke. A névhasználat ügyében egyébként a választási bizottság Bomba Gábornak adott igazat, aki továbbra is használhatja nevét és az abból gyártott logót.     

Már nyomtatják a szavazólapokat az önkormányzati választásokra

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.23. 13:11

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Október 4-éig állnak készen arra, hogy a jelöltek visszalépését figyelembe vegyék – ezt követően az érintetteket a helyi választási irodákban kell majd „lehúzni” a szavazólapról.
Már nyomtatják az október 13-ai önkormányzati és nemzetiségi választás szavazólapjait a budapesti ANY Biztonsági Nyomdában, amelynek géptermeiben és csomagolócsarnokaiban hétfőn sajtóbejáráson mutatták be, milyen szigorú biztonsági intézkedések mellett készülnek a választási dokumentumok. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a nyomda október 4-éig készen áll arra, hogy a jelöltek visszalépését figyelembe vegye, azaz a visszalépőket leveszik a szavazólapról és új szavazólapot nyomtatnak. Az ezt követően visszalépőket a helyi választási irodákban kell majd „lehúzni” a szavazólapról – tette hozzá. Pálffy Ilona elmondta, hogy
  • jelölt hiányában elmarad a polgármester-választás Balatonszepezden és Lakhegyen, három településen – Lakhegyen, Apátvarasdon és Rábaszentandráson – pedig az egyéni listás választás marad el jelöltek hiányában.
  • a legtöbb polgármesterjelölt, kilenc a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hermánszegen indul.
  • nyolc jelölt van öt településen (Zalatárnok, Őrtilos, Egyházasrádóc, Görcsöny, Királyegyháza).
  • a legtöbb egyéni listás jelölt Kunágotán indul, 49. Egyeken 48, Hodászon és Alsószentmártonban 46, Halmajugrán 42, Tiszalúcon 40 az egyéni listás jelöltek száma. A jelöltek nem abc-sorrendben szerepelnek a szavazólapon, hanem a választási bizottság által kisorsolt sorrendben.
  • a legtöbb jelölt – 38 547 – függetlenként indul. A jelölőszervezetek közül (jelölthányaddal számolva, vagyis a közös jelölteket arányosan elosztva a jelölőszervezetek között) a legtöbb jelöltje a Fidesznek és a KNDP-nek van. Őket a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Mi Hazánk Mozgalom, az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Momentum Mozgalom, a Lehet Más A Politik, a Magyar Munkáspárt, a Párbeszéd Magyarországért Párt, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, valamint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt követi.
  • 2192 nemzetiségi települési választás tartható meg, 523 elmarad. A legtöbb nemzetiségi választópolgár Nyírbátor 1-es szavazókörében lesz, 648, ők a roma nemzetiséghez tartoznak.
  • Budapest XI. kerületében mind a 13 nemzetiség tarthat települési választást, 12 települési nemzetiségi választás lesz a II., a III. és a XIV. kerületben, 11 pedig a IV., a VII., a VIII., a X., a XIII. és a XVIII. kerületben, valamint Pécsen és Szegeden.
Az NVI elnöke hangsúlyozta: öt évvel ezelőtt a nemzetiségi választópolgárok külön szavazókörben adhatták le voksukat a nemzetiségi választáson, ám ezt a szabályozást a nemzetiségi vezetők kérésére megváltoztatta a jogalkotó, így október 13-án már a lakóhely szerinti szavazókörben lehet voksolni a nemzetiségi választáson is.
Közölte, hogy emiatt előfordulhatnak sorban állások, és az is elképzelhető, hogy ahol sok a nemzetiségi szavazó, ott nem tudnak a szavazókörök este 7 órakor bezárni. Hozzátette: félő, hogy a nemzetiségi szavazók összekeverhetik az önkormányzati választás és a nemzetiségi választás szavazólapjait, ezért az utóbbiak zöld színűek lesznek, ezeket zöld színű borítékba kell helyezniük és le kell zárniuk a szavazóknak. A nemzetiségi szavazólapokat ugyanis nem a szavazatszámláló bizottság számolja össze, hanem a helyi választási bizottság. Pálffy Ilona elmondta: az NVI azt javasolja a választási irodáknak, hogy előbb a fehér színű, „normál” szavazólapokat adják át a választóknak, ezek kitöltése és urnába helyezése után adják át a nemzetiségi zöld szavazólapokat. Emellett felhívták a helyi választási irodák figyelmét arra is, hogy ahol sok nemzetiségi szavazó van, ott alkalmazzanak még egy jegyzőkönyvvezetőt és nyissanak több fülkét a szavazás gyorsítása érdekében. Az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. a főpolgármesteri szavazólapból készíti a legtöbbet, több mint 1,4 milliót. A 19 megyei közgyűlés szavazólapjaiból több mint 5 millió, a polgármesteri szavazólapokból mintegy 8 millió darab készül. A nyomda 25 millió szavazólapot fog készíteni. A legnagyobb 420x635 milliméter (több mint négyszerese az A4-es lapnak), a legkisebb A4-es. Ahol 25-nél több jelölt indul, ott két hasábban szerepelnek a jelöltek. A szavazólapokat és a szavazási kellékeket október 2-án kezdik kiszállítani, előbb a megyeszékhelyekre és az országgyűlési egyéni választókerületi központokba, onnan viszik tovább a szavazókörökbe. A szavazólapokat zárt tehergépkocsikban, fegyveres őrök kíséretében viszik a szavazókörökbe, hasonló biztonsági intézkedések mellett, mint ahogyan a pénzszállításokat végzik. Pálffy Ilona tájékoztatása szerint a szavazatszámláló bizottságok kapnak 165 ezer golyóstollat, a tagok ugyanis csak a hivatalos íróeszközt használhatják. A fülkékben is elhelyeznek egyet-egyet a voksoláshoz, de a választók a sajátjukat is használhatják. A mintegy 40 ezer elsőválasztó mobiltelefon hátuljára ragasztható tartót kap ajándékba. Zsámboki Gábor, az ANY Biztonsági Nyomda vezérigazgatója elmondta, hogy a szavazólapok nyomtatása jelenleg is tart,400 tonna anyagot használtak el a kellékek legyártására.