Előfizetés

Földrengés rázta meg Albániát, félszáz ember megsérült

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.21. 20:37

Fotó: GENT SHKULLAKU / AFP
Sokan pánikba esve az utcákra és a parkokba menekültek.
Földrengés rázta meg szombaton Durres albániai kikötővárost és Tiranát, a fővárost, mintegy félszázan könnyebben megsérültek, anyagi károk keletkeztek, és sokan pánikba esve az utcákra és a parkokba menekültek. A lökések ereje elérte az 5,6 fokot, a védelmi minisztérium közlése szerint ez volt a legsúlyosabb földrengés Albániában az elmúlt 30 évben. Helyi médiajelentések szerint a földrengés 49 sérültjét ápolják Tirana fő kórházában. Durresben egy ember eltörte a lábát, amikor kirohant az utcára, vidéken többeket lehulló téglák és vakolatdarabok sebesítettek meg. Az amerikai Földtani Intézet (U.S. Geological Survey) 5,6 fokozatúnak mérte a földrengést, míg az Albán Földtani Intézet szerint az első rengés 5,8, a 11 perccel később bekövetkező második pedig 5,3 fokú volt.

Vasrúdra könnygáz: folytatódnak az összecsapások Hongkongban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.21. 20:07
Hongkongi rendőrök lőnek könnygázt a kormányellenes tüntetők felé 2019. szeptember 21-én
Fotó: Nicolas Asofuri / AFP or licensors
Már a 15. hete tart a zajló tüntetéssorozat, a tiltakozók demokráciát és társaik elengedését követelik.
A rendőrség könnygázt vetett be szombaton Hongkongban a kormányellenes tüntetők ellen, akik a 15. hete folyó tiltakozások során a különleges közigazgatású város Tuen Mun negyedében gyújtópalackokkal támadtak rájuk – írja az MTI. 
Néhány tüntető kínai zászlókat gyújtott fel, mások barikádokat emeltek. Sok üzlet bezárt, redőnyeiket a tulajdonosok leengedték. A rendőrség több tüntetőt őrizetbe vett. Rendőrségi állítás szerint szélsőséges tüntetők vasrudakkal, parittyával és lézerrel voltak felfegyverkezve. A hatóságok lezárták a városnegyed és egy szomszédos kerület metrómegállóját. A hongkongi helyérdekű vasút egyes szakaszait is lezárták.
Hongkongban immár 15. hete tömegtüntetések zajlanak, melyeket eredetileg egy, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki. Lehetővé tették volna, hogy Hongkong gyanúsítottakat adjon ki Kínának. Ugyan a beadványt Carrie Lam hongkongi kormányzó szeptember 3-án visszavonta, a kedélyeket ezzel nem tudta lecsillapítani.   A demonstrálók további négy követelés teljesítéséhez ragaszkodnak: a rendőrségi akciók független kivizsgálása, a tüntetések során őrizetbe vettek szabadon engedése, a velük szemben felhozott "lázadás" vádjának ejtése, valamint demokratikus választások megrendezése. 

Lövöldözés egy dél-karolinai bárban, ketten meghaltak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.21. 18:35
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A támadó vagy támadók a szórakozó tömegben nyitottak tüzet, aztán elmenekültek. Négy embert válságos állapotban szállítottak kórházba a helyszínről.
Ketten meghaltak, kilencen  megsérültek, amikor valaki tüzet nyitott egy bárban a dél-karolinai Lancasterben, helyi idő szerint szombat hajnalban, írja az Index, a The New York Times-ra hivatkozva.
A hatóságok szerint a lövöldözés péntekről szombatra virradó éjszaka, nem sokkal hajnali három előtt történt a Old Skool Sports Bar & Grill nevű night klubban, ami épp  telt házzal üzemelt a vérontás idején. Az elkövetőt - vagy elkövetőket - még keresik.
Négy sebesültet mentőhelikopter vitt kórházba a helyszínről, másik négy pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. Egy ember  akkor sérült meg, amikor megpróbált elmenekülni a helyszínről, de elesett. 
Az Egyesült Államokban egymást érik a halálos áldozatokkal járó lövöldözések: augusztusban 24 óra leforgása alatt közel 30 ember halt meg egy Texas és egy Ohio állambeli mészárlásban - előbbiben egy rasszista támadó mészárolt le civileket egy Walmart áruházban, aki kimondottan mexikóiakat akart ölni. Július végén egy kisfiút egy kislányt és egy fiatal férfit lőttek agyon a kaliforniai Gilroy fokhagymafesztiválján, júniusban pedig tizenegy embert végzett ki válogatás nélkül egy városi alkalmazott  az egyesült államokbeli Virginia Beachben.  A vérontásokat a fegyvertartási szabályok szigorításával lehetne visszafogni, de Trump-kormányzat éppen ellentétes állásponton van, és a tüzet tűzzel - elv alapján, minél szélesebb körben akarja felfegyverezni a polgárokat, hogy védekezni tudjanak az ámokfutók ellen.