Előfizetés

Ki kell adni, milyen tanulmányokra költött 6,1 milliárd forintot a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.19. 14:34

Fotó: Népszava
Erről csütörtökön döntött a Fővárosi Ítélőtábla.
A Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki döntése alapján már nincs akadálya annak, hogy a közvélemény is megismerje, milyen anyagokat készíttetett 6,1 milliárd forintért a Miniszterelnöki Kabinetiroda a Századvéggel – közölte a TASZ. Mint írták, bár közérdekű adatokról van szó, amelyek megismerhetőségét mindenki számára biztosítani kell, Rogán Antal tárcája az igényelt adatok egy részét egyáltalán nem akarta kiadni, másik részéért pedig közel negyedmillió forint költségtérítést kért a TASZ ügyfelétől, a HVG újságírójától.
„A költségtérítés azért különösen abszurd, mert az adatokat nem küldték volna el, csak betekintési lehetőséget biztosítottak volna az újságírónak, aminek helyszínét és időpontját csak azután közölték volna vele, ha már befizette a költségtérítést”

– tették hozzá.

Az iratok megismeréséért indított perben májusban született elsőfokú ítélet: ebben a bíróság a szerződések és más anyagok költségtérítés nélküli kiadását rendelte el. A bíróság jelezte, hogy a kért adatok elektronikusan is rendelkezésre állnak, és nem látta bizonyítottnak, hogy a kigyűjtésük többletmunkát igényelne, vagy jelentős erőforrás kellene a személyes adatok kitakarásához. Az ítélet azt is kimondta, hogy mivel egy minisztériumhoz rendszeresen érkeznek közérdekű adatigénylések, ezek megválaszolását be kell építeni a munkarendbe. Csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon, jogerős ítéletében helybenhagyta az elsőfokú ítélet rendelkezéseit, ki kell adni azokat a tanulmányokat, amelyek a bruttó 6,1 milliárd forintos keretszerződés felhasználásával készültek.
„Az utóbbi években sajnos egyre több akadályt gördít az állam azok elé, akik a közügyek átláthatóságáért küzdenek. Ezt teszik akkor is, amikor állami szervek a közérdekű adatigénylések teljesítéséért nagy összegű költségtérítést követelnek, teljesen indokolatlanul. Szerencsére egyre többször dönt úgy a bíróság, hogy az adatkezelő nem kérhet költségtérítést az adatigénylés teljesítéséért. Elégedettek vagyunk a döntéssel, ami egy újabb siker a TASZ számára. Minden ilyen ítélet egy újabb lépés az átláthatóság felé”

– mondta Dojcsák Dalma, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének vezetője.

A fideszes képviselőnek sikerült kétszer is átadnia ugyanazt a földutat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.19. 13:26

Fotó: Vigh László Facebook oldala
A Milejszeg és Nagylengyel között út Vigh László szívügye lehet, hiszen duplán felavatta.
Szombaton adott hírt róla A 444.hu, hogy Vigh László, Zalaegerszeg fideszes országgyűlési képviselője jó eséllyel pályázhat "A Választási Kampány Legértelmetlenebb Avatása" címre, mivel aznap átadott egy 1,2 kilométer hosszú földutat. Ezután a képviselő nem ismert okból törölte Facebook-beszámolóját a szalagvágásról, pedig van mire büszkének lenni.  
Mint a portál észrevette,
a Milejszeg és Nagylengyel közti földút egy részét már márciusban is átadta Vigh László.

A megyei lap, a Zaol pedig mindkét eseményről hűen beszámolt. Márciusban az számított nóvumnak, hogy az összekötőút elejét jelentő Ady Endre utcát egy kilométeren aszfaltozták és mészkövezték, szeptember 16-án viszont már  a „talajstabilizált cementált remix”  helyi lefektetésének örvendezett a képviselő és a földutat megáldó plébános.

Antiszemita plakáttal támadták az ellenzéki képviselőjelöltet Erzsébetvárosban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.19. 13:19

Fotó: Borka-Szász Tamás Facebook oldala
„Ez nem egyszerűen egy plakátrongálás, ez antiszemita gyűlöletcselekmény” – mondta Niedermüller Péter. Az ügyben feljelentést tettek.
Egy akasztófára felakasztott Dávid-csillagot rajzoltak Borka-Szász Tamás erzsébetvárosi képviselőjelölt plakátjára. Erről Borka-Szász a kerületi rendőrkapitányság előtt, Niedermüller Péter ellenzéki polgármesterjelölttel tartott sajtótájékoztatóján beszélt. Niedermüller az eddigi kampány egyik legmegdöbbentőbb eseményének nevezte a történteket.
„Ilyen 2019-ben Magyarországon nem történhet meg. Ez nem egyszerűen egy plakátrongálás, ez antiszemita gyűlöletcselekmény”

– fogalmazott.

Hozzátette, hogy ez szigorúan összefügg azzal a politikával, amit a kormány folytat. A sajtótájékoztató után bementek a rendőrkapitányságra, hogy feljelentést tegyenek az ügyben.