Szemvizsgálattal előre jelezhető a 2-es típusú cukorbetegség

Publikálás dátuma
2019.09.19. 09:30

Fotó: MICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LI / AFP
A szemlencse vizsgálatával előre jelezhető a 2-es típusú diabétesz és az azt megelőző prediabétesz egy új, úttörő tanulmány szerint.
Az Exeteri Egyetem tudósai az Európai Diabétesz Társaság (EASD) Barcelonában jelenleg is zajló éves gyűlésén mutatták be tanulmányuk eredményeit. A kis létszámú kutatás, amelyet Mitra Tavakoli vezetett, a szemlencsét egy újonnan kifejlesztett biomikroszkóppal vizsgálta meg. A műszer beavatkozás nélkül méri meg az úgynevezett késői glikációs végtermékek (advanced glycation end-products, AGEs) koncentrációját a szervezetben – olvasható a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.
Ha az AGEs mennyisége nő, az sokféle betegség, köztük a cukorbetegség egyik szövődményének, a szemidegkárosodásnak a kialakulásában játszik szerepet. Az úttörő jellegű kutatásban húsz beteg vett részt, akik 2-es típusú diabéteszben szenvedtek, valamint egy húszfős csoport, amely egészséges, az első csoporttal egyező korú emberekből állt. Átfogó egészségügyi vizsgálatokon estek át, amelyek magukban foglalták a biomikroszkópos szemlencsevizsgálatot is. Ennek során a szemlencsére egy kék fénynyalábot irányítottak, majd megmérték a visszavert zöld fényben az úgynevezett autofloreszcenciát, ami jelezte az AGEs koncentrációját.
Az autofluoreszcencia a szövet vagy a sejt saját molekuláiból származó háttérfluoreszkálás, ami leggyakrabban a vizsgált szövet bizonyos fehérjéiből származik. A diabéteszes résztvevők szervezetében lényegesen magasabb volt az AGEs szintje, valamint azoknál is, akiknél a cukorbetegség előjelének tartott prediabéteszt állapítottak meg.

Prediabétesz

A cukorbetegség előtti állapot, amikor a vércukor magasabb a normálisnál, de még nem éri el a diabéteszesnek számító szintet.  Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy akár tíz év is eltelhet a prediabétesz diagnózisa és a 2-es típusú cukorbetegség jelentkezése között, ezért a korai felismeréssel és kezeléssel megakadályozható a diabétesz kialakulása.

 „Ugyan szükség van még nagyobb léptékű és hosszabb távú klinikai vizsgálatokra is, hogy az első eredményeket megerősítsük, az új eszköz a korai felismerés és a kezelések nyomon követésének jó eszköze lehet” – mondta a kutatás vezetője.
Szerző

A Napnál is nehezebb, gyorsan forgó neutroncsillagot fedeztek fel

Publikálás dátuma
2019.09.18. 09:59

Fotó: MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRA / AFP
Az eddig hivatalosan elismert legnagyobb tömegű, a Napnál mintegy 2,17-szer nehezebb pulzárt fedeztek fel az amerikai Nyugat-Virginiai Egyetem csillagászai.
A J0740+6620 jelű neutroncsillag, amelynek tömegét az őt kísérő fehér törpe révén számolták ki a kutatók, 4600 fényévnyire található a Földtől és átmérője nagyjából 25 kilométer. Mérete és tömege alapján ez a neutroncsillag eléri azt az elméleti határt, amekkora tömegűvé és tömörségűvé válhat egy objektum anélkül, hogy összeroppanna saját gravitációs nyomásának erejétől, és fekete lyukká válna.
A csillagászok a Nyugat-Virginia államban lévő Green Bank rádióteleszkóp segítségével fedezték fel a J0740+6620 nevű objektumot, amely egy gyorsan forgó neutroncsillag, úgynevezett pulzár. A Nature Astronomy című folyóiratban publikált eredmények szerint a J0740+6620 a milliszekundumos pulzárok osztályába tartozik, amelyek másodpercenként több száz fordulatot tesznek.
A neutroncsillagok nagy mennyiségű szabad neutront tartalmazó maradványcsillagok, amelyek 10-30 naptömeg közötti csillagok halálából maradtak vissza. Apró méretük ellenére - átmérőjük mintegy 20 kilométer - a neutroncsillagoknak nagyobb tömegük van, mint a Napnak, tehát különösen sűrűek. Egy mindössze kockacukorméretű neutroncsillag-anyag 100 millió tonnát nyomna a Földön.
Szerző
Témák
neutroncsillag

Mégsem csalás, lehet 122 évig élni

Publikálás dátuma
2019.09.17. 12:07

Fotó: GEORGES GOBET / AFP
Bár van "anomália" a korát illetően, élhetett 122 évig és 164 napig a több mint két évtizede elhunyt francia asszony, akit a világ eddig ismert leghosszabb életű embereként tartanak nyilván.
Dokumentumok és matematikai modellek is megerősítik: valóban élhetett 122 évig és 164 napig Jeanne Calment, a több mint két évtizede elhunyt francia asszony, akit a világ eddig ismert leghosszabb életű embereként tartanak nyilván - állítja egy nagyszabású kutatás.
A rekordot orosz kutatók vonták kétségbe, akik tavaly azzal álltak elő a ResearchGate portálon publikált tanulmányukban, hogy a Guinness által is nyilvántartott életkori világcsúcs valójában átverés, Jeanne Calment lánya, Yvonne még 1934-ben felvette mellhártyagyulladásban elhunyt édesanyja személyazonosságát, hogy elkerülje ilyen módon a hagyatéki adó megfizetését.
A Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) illetékes szakkollégiuma már az év elején megvizsgálta az orosz kutatók érveit, és úgy találta, nincs semmiféle bizonyíték arra, hogy az asszony lánya, Yvonne felvette volna 1875. február 21-én született anyja identitását, és valójában ő halt volna meg 1997-ben 99 évesen. 
A francia szakértői testület mindazonáltal további vizsgálatra érdemesnek tartotta a szkeptikusok érveinek "bizonyos elemeit", és egy svájci-francia kutatócsoport a nulláról indulva újra alaposan átvizsgálta az üggyel kapcsolatos összes történelmi, demográfiai és egészségügyi adatait, és egy matematikai modell segítségével bizonyította, hogy az emberek valóban elérhetik a 120 év fölötti életkort.
A svájci Genfi Egyetem és a három klinikát tömörítő Genfi Egyetemi Kórházak (HUG) kutatói rekonstruálták az összes, 1875-ben - Jeanne Calment születése évében - Franciaországban született ember élettartamát, és ugyanezt elvégezték azok esetében is, akik 1903-ban születtek, vagyis azon utolsó korosztályét, amelynek már egyetlen tagja sincs az élők sorában. Ezen adatokból kiindulva számították ki, mennyi a valószínűsége annak, hogy valaki megéri a 100, 101, 102, stb. éves kort.
A valószínűségi arányok alapján kiszámították a leghosszabb élettartam mértékét, és arra az eredményre jutottak, hogy maximálisan 119-123 évig élhet egy ember. Tízmillió 100 éven felüli ember közül egyetlen egynek van esélye 123 évig élni. A valószínűség tehát nagyon csekély, de statisztikailag egyáltalán nem lehetetlen - összegezte a Journal of Gerontology című folyóiratban hétfőn publikált kutatás eredményét Francois Herrmann, a kutatócsoport vezetője.
A genfi szakértő is elismerte ugyanakkor, hogy Calment halálakor 10 évvel volt fiatalabb az akkori második legidősebb ember, vagyis túl nagy volt köztük a korkülönbség, ami valóban "anomáliává" teszi Jeanne Calment esetét. Az eltelt időben viszont egy személy már elérte a 119 évet, öt másik pedig a 117-et, vagyis "a rés szűkülőben van". Hermann szerint a francia asszony "egyszerűen megelőzte korát".
A kutatócsoport szerint Jeanne Calment kivételes életkora örökletes tényezők és szerencse keverékének tulajdonítható. Az asszony egyébként még életében feltűnést keltett azzal, hogy az évek szemlátomást nyomtalanul múltak el felette.
Az orosz kutatókban - Nyikolaj Szak matematikus és Valerij Novoszelov gerontológus - is a messze 100 éven felüliek élettartamának matematikai modellje után kutatva merültek fel kételyek Calment asszony rekordjának valódiságát illetően.
Szerző