Másodszor is Zugló fogadja be az ARC plakátkiállítást

Publikálás dátuma
2019.09.17. 19:45
A kép a tavalyi, zuglói ARC kiállításon készült
Fotó: ARC - UNFAKE!
Az önkormányzat illetékes bizottsága meghozta a döntést, a kiállításnak idén is lesz helye Budapesten.
A zuglói önkormányzat illetékes bizottsága kedd délután hozzájárult, hogy ugyanott lehessen a 19. ARC kiállítás, mint ahol hosszú keresés után végül tavaly is helyet kapott a rendezvény - írja közösségi oldalán az ARC. A tárlat szeptember 27-től október 13-ig az Örs vezér úton lesz látható, pár száz méterre az Örs vezér terétől.
"Klíma. Katasztrófa? Globális akasztófa, amin együtt fogunk lógni? Vagy nem kell a paláver, más az, ami alá ver az emberiségnek?"

- olvasható a 19. ARC közérzeti plakátkiállítás szervezőinek a művészek felé intézett fiatalos felhívásában. Most a "KLÍMARIADÓ!" témára várnak pályamunkákat, a tavalyi, 18. ARC az "UNFAKE" témával futott.
Szerző

Klímaügyi kérdésekről konzultáltak civil szervezetekkel az ellenzéki pártok

Publikálás dátuma
2019.09.17. 18:54
Illusztráció
Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP
A találkozó egy rendszeres tanácskozás első lépése lehet.
Klímaügyi kérdésekről konzultáltak ellenzéki pártok civil szervezetekkel kedden Budapesten. A találkozón – amely egy rendszeres tanácskozás első lépése lehet – egy zárónyilatkozatot is elfogadtak a résztvevők a legfontosabb klímavédelmi teendőkről. A Szél Bernadett független képviselő által kezdeményezett tanácskozáson az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP, a Párbeszéd és a Liberálisok politikusai, valamint független képviselők vettek részt. Mellettük jelen volt a Levegő Munkacsoport, az Energiaklub és a Magyar Energiahatékonysági Intézet, valamint az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének képviselője. A tanácskozást követő közös sajtótájékoztatón
  • Tüttő Kata (MSZP) az önkormányzatok cselekvési lehetőségeire hívta fel a figyelmet, arra: nem mindegy, hogy a következő öt évben hány épület korszerűsödik vagy hány fát ültetnek el Budapesten.
  • Nunkovics Tibor (Jobbik) reményét fejezte ki, hogy a jövőben a kormánypártok politikusai is részt vesznek a találkozón.
  • Arató Gergely (DK) kijelentette: pártja bízik abban, hogy van megoldás a klímaváltozásra, ehhez azonban szerinte nemzetközi együttműködés és az unió vezető szerepe szükséges.
  • Schmuck Erzsébet, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke széles körű társadalmi összefogást sürgetett.
  • Tordai Bence (Párbeszéd) közölte, az ellenzéki pártokra eddig is számítani lehetett a klímaváltozás elleni harcban.
  • Szél Bernadett nemzeti és globális ügynek is nevezte a klímaváltozás kérdését. Elmondta: a fideszes Kocsis Mátét és Harrach Pétert (KDNP) is meghívta a kormánypártok részéről, valamint kapott meghívót Áder János államfő is.
Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke közölte: olyan mértékű forrásátcsoportosítást tart szükségesnek, mint egy háborús helyzetben, a fosszilis energiahordozók használatán ugyanis hatalmas a támogatás, amelyet inkább épületkorszerűsítésre kellene fordítani.
Szerző
Témák
klímavédelem

Még mindig a civilek kapják a több pénzt az egy százalékokból

Publikálás dátuma
2019.09.17. 18:48

Fotó: Molnár Ádám
A civileknek 8,7 milliárd, az egyházaknak pedig 7,7 milliárd forint jut az idén az adóbevallások egy százalékos felajánlásaiból – derül ki NAV által most nyilvánosságra hozott adataiból.
Az egyházak számára 1,49 millióan adakoztak, míg a civileknek 1,68 millió felajánlás érkezett. Az egyházaknál érdekes eredmény született, ugyanis a legtöbb pénzt – szokás szerint – a katolikusok kapták 3,2 milliárd forintot, ám a második legtöbb felajánlás 1,48 milliárd forint értében a Nemzeti Tehetség Program javára érkezett. Egymilliárd forinton felüli felajánlást kaptak még a reformátusok – és ezzel véget is ért a milliárdos egyházak listája. A civil szervezeteknél erősebb a verseny, de a legtöbb felajánlást, ahogy tavaly, idén is a Heim Pál Gyermekkórház kapta – 165 millió forint értékben mintegy 29 ezer adófizetőtől. A második legtöbb felajánlást a Bátor Tábor Alapítvány gyűjtötte össze, míg a dobogó harmadik fokára az Országos Mentőszolgálat alapítványa került – bár az elgondolkodtató, hogy a háromból két alapítvány mögött is állami költségvetési szerv áll. Az mindenesetre jól látszik, hogy az egészségügyre szívesen adakoznak az emberek, többek közt ennek köszönhető, hogy a negyedik helyen az a Daganatos.hu „alapítvány” található, a maga 80 milliós adományával, amellyel például azzal keltett feltűnést, hogy jógaközpontot építtetett. A civilek tízes listáján szerepel még két állatmentő szervezet is, a Rex kutyaotthon és a Rákosmenti Noé Bárkája Állatotthon is. A közéleti alapítványok közül előkelő (Top 30-as) helyen szerepel a felajánlások gyűjtésben az Szabad Sávért, a Átlátszónet és a TASZ alapítványa is, ezzel szemben a Civil Összefogás Fóruma az 580. helyen szerepel 275 adományozóval.  
Szerző