Előfizetés

Elutasították a szlovák kormányfő ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.17. 16:02

Fotó: MICHAL CIZEK / AFP
A kormány tagjai közül csak a miniszterelnök volt jelen a voksoláson.
A várakozásoknak megfelelően elutasította a pozsonyi törvényhozás kedden a Peter Pellegrini szlovák kormányfő ellen benyújtott ellenzéki bizalmatlansági indítványt. Az indítványt – melynek szavazását korábban kétszer is elnapolták – arra hivatkozva terjesztette elő ellenzéki képviselők egy csoportja, hogy Pellegrini nem menesztette az igazságügyi tárca államtitkárát, Monika Jankovskát. Az időközben önszántából távozó államtitkár sajtóközlések szerint a múltban több SMS-t váltott a nagyvállalkozó Marián Kocnerral, aki a rendőrség gyanúja szerint Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és menyasszonya tavalyi meggyilkolását megrendelte. A bizalmatlansági indítvány 62 támogató voksot kapott 66 ellenszavazattal szemben a 150 fős pozsonyi parlamentben. A mostani már a sokadik olyan indítvány volt a jelenlegi választási ciklusban, amikor az ellenzék a kormányfő vagy valamelyik minisztere leváltásával próbálkozott. Ezek a próbálkozások kivétel nélkül sikertelenek maradtak. A parlamenti erőviszonyokat tekintve a mostani eredmény is borítékolható volt. Ezt jelezte az is, hogy a kormány tagjai közül csak a miniszterelnök volt jelen a voksoláson. A szavazás eredménye nem számít meglepetésnek, annak ellenére sem, hogy a szlovák kormánykoalíció képviselőinek száma a napokban 74-re csökkent, és ezzel gyakorlatilag kisebbségbe kerültek a 150 fős pozsonyi törvényhozásban. Ez a helyzet azután állt elő, hogy a koalíció legkisebb pártja, a Bugár Béla vezette Most-Híd szlovák-magyar párt frakciójából ketten is kiléptek. A két képviselő távozása egybehangzó elemzői vélemények szerint leginkább a februárra kitűzött parlamenti választások közeledésével függ össze, illetve azzal, hogy a Most-Híd pártot már több hónapja a parlamentbe való bejutáshoz szükséges 5 százalék alatt mérik a közvélemény-kutatások. Az így előállt helyzet – elemzők szerint – egyelőre nem okoz gondot a koalíciónak, mivel frakción kívüli képviselők egy csoportja már huzamosabb ideje a koalíciót támogatja a szavazásokon.

További rekordokat döntött az idei nyár

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.17. 15:44

Fotó: Christoph Soeder/dpa Picture-Alliance / AFP
Az északi félteke legmelegebb nyarát jegyezték fel 2019-ben, az óceánok felszínének globális átlaghőmérséklete pedig minden idők legmelegebbje volt.
Az északi félteke legmelegebb nyarát jegyezték fel 2019-ben, az egész bolygót illetően a június-augusztusi időszak a második legmelegebb volt az elmúlt 140 évben, csakúgy mint az augusztus hónap – közölte az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal hétfőn.
Augusztusban a föld- és az óceánfelszíni átlaghőmérséklet elérte a 16,52 Celsius-fokot, ami 0,92 Celsius-fokkal volt több, mint a 20. századi 15,6 Celsius-fokos átlaghőmérséklet – olvasható a hivatal honlapján közzétett globális klímajelentésben.
A NOAA kutatói felhívták a figyelmet arra, hogy a feljegyzések 1880-as kezdete óta globálisan az öt legmelegebb augusztust az elmúlt öt évben mérték. Az év nyolcadik hónapja csupán 2016-ban volt melegebb, 0,06 Celsius-fokkal.
Az északi féltekén idén a legmelegebb nyarat jegyezték fel, ugyanolyan meleg volt, mint az eddigi rekordot tartó 2016 nyarán.
A jelentésből kiderül, hogy az északi-sarki tengeri jég kiterjedése 30,1 százalékkal volt kisebb az 1981-2011 közötti átlagnál, és 2012 óta a legkisebb kiterjedést mérték. A déli-sarki tengeri jég kiterjedése 1,8 százalékkal volt kisebb az átlagnál, és idén mérték a térségben az ötödik legkisebb tengeri jég kiterjedést augusztusban.
Az óceánok felszínének globális átlaghőmérséklete minden idők legmelegebbje volt.

Öngyilkos merénylő robbantott az afgán elnök választási gyűlése közelében, 24 ember meghalt

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.17. 15:29

Fotó: ABDUL SHAHMIM TANHA / AFP
Rendőrségi források szerint robbanás történt a fővárosban is, az első jelentések hat halálos áldozatról szólnak.
Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a közép-afganisztáni Parvan tartományban kedden, Asraf Gáni afgán elnök kampányrendezvényének közelében, a detonációban huszonnégyen meghaltak, és 45-en megsebesültek. A merénylet Parvan tartományi fővárosában, Csarikarban történt. Naszrat Rahimi belügyi szóvivő szerint sem az elnöknek, sem a kampánystáb tagjainak nem esett bajuk, és a rendezvényt nem szakították félbe. Abdul-Kászim Szangin, a helyi kórház igazgatója közölte: az áldozatok nagy része nő és gyerek. Rendőrségi források szerint robbanás történt a fővárosban is, az első jelentések hat halálos áldozatról szólnak. Firdausz Faramarz, a kabuli rendőrség szóvivője az EFE spanyol hírügynökségnek azt mondta, a robbanás az Egyesült Államok nagykövetsége mellett történt. Zabihullah Mudzsahid, a tálibok szóvivője a Twitteren bejelentette, hogy ők követték el a robbantást. Mudzsahid közleménye szerint a lázadók célpontjai a biztonsági erők voltak. Afganisztánban eredetileg áprilisban tartottak volna elnökválasztást, de biztonsági okokból kétszer is elhalasztották, végül pedig szeptember 28-ra tűzték ki. A kormány ellen harcoló tálibok az elnökválasztást már korábban szégyenletesnek és az emberek becsapásának nevezték, és fogadkoztak, hogy mindent megtesznek a voksolás megakadályozása érdekében.
Elemzők szerint a választások nagy esélyese Gáni, akinek győzelem esetén ez lenne a második ötéves elnöki ciklusa. A lázadók – akik több merénylet elkövetését vállalták magukra az elmúlt hónapokban – többször hangoztatták, hogy szerintük az elnökválasztás helyett az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásokra kellene összpontosítani, amitől azt várják, hogy Washington kötelezi magát csapatainak kivonására, cserébe a tálibok ígéretéért, hogy az országot nem használják fel terrorista összeesküvésekre. Washington e tárgyalásokat azonban szeptember elején felfüggesztette, mert a lázadók megsokszorozták támadásaik számát. Az ázsiai országban a tálibok mellett az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei is jelen vannak, akik szintén több, halálos áldozatokat is követelő merényletet hajtottak végre az idén.