Beomlott támfal: nem tudta a bal kéz, hogy mit csinált a jobb

Publikálás dátuma
2019.09.17. 15:05

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A kivitelezőnek volt is engedélye, meg nem is.
Az I. kerület polgármestere ma sajtótájékoztatót tartott a hétfőn beomlott Logodi utcai támfal ügyében. Nagy Gábor Tamás itt azt mondta az MTI szerint, hogy a kivitelező kapott ugyan hozzájárulást az előzetes régészeti feltáráshoz - amit a tegnapi önkormányzati sajtóközlemény szerint az illetékes kormányhivatal adott ki -, de a feltárás megkezdéséhez szükséges területfoglalási engedélyt az önkormányzattól már nem kapta meg a kivitelező, ugyanis a polgármester szerint ilyen munkák elvégzésére a cégnek nincs engedélye, és a munkálat szükséges szakmai, statikai dokumentációját sem adták be. Ezek szerint az történt, hogy az I. kerületi kormányhivatal úgy járult hozzá az előzetes régészeti feltáráshoz, hogy a munka kivitelezőjének nem volt engedélye ilyen munkák elvégzésére. A kivitelező pedig annak ellenére kezdett bele az előzetes régészeti feltárásba, hogy az önkormányzat elutasította az ehhez szükséges területfoglalási kérelmét.
Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere és Csány Éva kerületi főépítész az előző napon beomlott támfalnál
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A Logodi utca régészeti szempontból kiemelt lelőhelyként van nyilvántartva, ezért kellenének egy esetleges építkezéshez a fenti engedélyek. Az 56-58. szám alatti, magántulajdonban lévő építési telek a világörökség része és régészetileg védett. A polgármester szerint a telek magántulajdonban lévő építési telek, de építési engedélyt mostanáig sem kértek az önkormányzattól, így azt sem tudják, mit és milyen célból szeretnének ott építeni. Amíg helyre nem állítják a leomlott támfalat, addig az utcában valószínűleg súly- és sebességkorlátozást vezetnek be.
Szerző

Ismét trágyaszag terjeng Budaörsön

Publikálás dátuma
2019.09.17. 14:45

Fotó: Shutterstock
A polgármester elmondta: hétfő este kapta az első lakossági panaszokat, és most már ugyanolyan büdös van a településen, mint augusztusban volt.
Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere kedd délután a Facebook-oldalán közölte:
„Budaörsön ismét terjeng a trágyabűz. Egyelőre minden hatóság lerázza magáról, mondván, nem az ő dolguk.”

A polgármester a hvg.hu-nak azt is elmondta, hogy hétfő este kapta az első lakossági panaszokat, és most már ugyanolyan büdös van a településen, mint augusztusban volt. Wittinghoff közölte, hogy nem ők felelősek a bűzért. Hozzátette, hogy felhívta a helyi rendőrkapitányt, aki elmondása szerint lepattant a hatóságokról.
Korábban megírtuk: augusztus elején néhány napra rendkívül büdös volt Fejér és Pest megyében, a szagfelhő egy időre beterítette a fővárost is. Az interneten elterjedt egy álhír, miszerint a Felcsút közelében lévő Óbarokon működő „Óbarok Kerti Vasút Kft.” a felelős a bűzért, mert új parkerdőt telepítettek és trágyáztak. Hamar kiderül azonban, hogy ilyen nevű kft. nincs a magyar cég adatbázisban. Ennek ellenére, amikor Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő azt kérdezte a Miniszterelnökségtől, hogy ki a felelős a bűzért, Orbán Balázs államtitkár a nem létező céget tette felelőssé. Hasonlóan kínos, hogy állította: „A bejelentéseket és a hatósági vizsgálat megkezdését követően az érintettek a kifogásolt szaghatást megszüntették”. Orbán Balázs ezután bejelentette, hogy személyi következményei lesznek annak, ha kiderül, hogy a kormányhivatal hibás tájékoztatást adott a Miniszterelnökségnek. Múlt héten az is kiderült: a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője leváltotta azt a vezető munkatársát, aki téves tájékoztatást nyújtott a trágyaszag ügyében.
Szerző

Fenyő-gyilkosság: Kunczét és Friderikuszt is meghallgatná a főügyészség

Publikálás dátuma
2019.09.17. 13:58

Fotó: Népszava
November 12-én tartja az előkészítő ülést a Fenyő-gyilkosságban felbujtással vádolt Gyárfás Tamás ügyében a Fővárosi Törvényszék – értesült a PestiSrácok.hu. (A portál egyébként hibásan azt írja, hogy a Fenyő-gyilkossággal vádolják Gyárfás Tamást - a szerk.) Az előkészítő ülésre a vádhatóság csak Gyárfást és védőjét idézné, ugyanakkor, ha a bíróság tárgyalásokat is kitűz majd, akkor a főügyészség több tucat tanú meghallgatását indítványozza. Közéjük tartozik Kuncze Gábor volt SZDSZ-es belügyminiszter is, akit a rendőrök korábban Fenyő János titkos dossziéjáról faggattak.
Gyárfás Tamás
Fotó: Népszava
A lap szerint Kunczét azért kérdeznék a rejtélyes iratokról, mert a médiamogul bizalmasa, Perczel Tamás egy korábbi dokumentumfilmben azt állította, hogy Fenyő Gyárfás Tamás gazdasági visszaéléseiről egy százhúsz oldalas dossziét adott át Kuncze Gábornak, ám mire a dokumentum eljutott a hatósághoz, hiányzott belőle legalább húsz oldal. Az ügyészség emellett még Friderikusz Sándor, Tasnádi Péter és a Fenyő-ügy volt főnyomozója, Kovács Lajos meghallgatására is igényt tart, továbbá elkülönített helyiségben tehet majd videóvallomást az MSZP karitatív tagozatának volt elnöke, Dósa István András is, akinél Portik Tamáshoz köthető hangfelvételeket foglalt le tavaly a rendőrség.
Kuncze Gábor
Fotó: Népszava
Szerző