Előfizetés

Trump 800 kilométernyi falat építtet a mexikói határra, és New York Times-újságírók lemondását követeli

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.17. 09:02
Donald Trump az új-mexikói kampányrendezvényen
Fotó: PAUL RATJE / AFP or licensors
Erős hétfő estét produkált az amerikai elnök.
Donald Trump amerikai elnök további falak építését ígérte az Egyesült Államok déli határain, és a sajtót, valamint a demokrata párti politikusokat ostorozta új-mexikói kampányrendezvényén hétfőn este - írja az MTI. Az elnök az új-mexikói Albuquerque melletti Rio Rancho városkában tartott nagygyűlésen megemlékezett a vasárnap kezdődött Hispán Örökség Hónapja című országos rendezvénysorozatról, és kijelentette, hogy kormányzása alatt rendkívül sokat javultak a spanyol ajkú amerikaiak munkalehetőségei, és emelkedtek jövedelmeik is.
Majd azt ígérte, hogy az év végéig 800 kilométernyi falat építenek az amerikai-mexikói határon.

Ezután arról beszélt, hogy az egyes demokrata párti politikusok által meghirdetett, úgynevezett Zöld Terv - amely meghirdetői szerint környezetvédelmi célokat szolgál - rendkívül sokba kerül. "A demokraták elpocsékolnák az adófizetők pénzét" - fogalmazott. Trump sok időt szentelt a New York Times című lapra is: a lapnak helyesbítenie kellett egy hétvégén megjelentetett cikket, amelyben Brett Kavanaugh tavaly kinevezett konzervatív főbírót újabb szexuális zaklatási ügybe keverte. "A New York Times eljátszotta a hitelét" - hangsúlyozta Trump, és lemondásra szólította fel mindazon újságírókat és szerkesztőket, akik felelősek a Kavanaugh-t megrágalmazó cikkért.
"És ha már itt tartunk, távozhatnának azok is, akik az Oroszországgal kapcsolatos kacsában is szerepet játszottak"

- fogalmazott az elnök. Ezzel arra a csaknem két esztendeig tartó, és az idén tavasszal zárult vizsgálatra célzott, amelynek során a Robert Mueller vezette különleges bizottság azt próbálta meg feltárni, hogy a 2016-os elnökválasztási kampány idején Trump kampányának munkatársai összejátszottak-e oroszokkal a választási győzelem érdekében, illetve később Trump - már elnökként - megpróbálta-e befolyásolni az igazságszolgáltatást. Elemzők emlékeztettek: Új-Mexikóban 2004 óta nem szavaztak republikánus elnökjelöltre, és 2016-ban Donald Trump is csak a voksok 40 százalékát szerezte meg ebben a tagállamban. A tavaly ősszel tartott félidős választásokon a kormányzói székbe is demokrata párti politikus ülhetett. Új-Mexikó választóinak megnyerése a Trump-kampány stratégiájának egyik fő célkitűzése. Emellett Nevada, Minnesota és New Hampshire az a három tagállam, amelyre a kampányban külön figyelmet fordítanak.

Az olasz kormány szerint Magyarország miatt van migrációs vészhelyzet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.17. 08:27
Luigi Di Maio olasz külügyminiszter
Fotó: Nur Photo
Luigi Di Maio külügyminiszter elég határozottan utasította el magyar kollégája, Szijjártó Péter fenntartásait.
Elutasította a magyar kormány fenntartásait Róma migrációs döntéseiről Luigi Di Maio olasz külügyminiszter, a kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője hétfő este kiadott közleményében - írja az MTI. Luigi Di Maio "kifogásnak" nevezte a magyar kormány véleményét. Az olasz diplomácia új vezetője hangsúlyozta, hogy "Olaszország évek óta (migrációs) vészhelyzetben él, amelyet elsősorban olyan európai partnerek közönye is okoz, mint Magyarországé". Az M5S vezetője hozzátette: "könnyű szuverenistának lenni mások határaival. Aki nem fogadja el a kvótákat, azt keményen szankcionálni kell". Megjegyezte, hogy "Olaszország nem képes és nem is fogja többé egyedül vállalni az egész Európai Uniót érintő problémát". "A tranzitországokban európai irodákat kell létrehozni, amelyekben a migránsok menedékkérelmet tudnak benyújtani, hogy innen Európába - és ne kizárólag Olaszországba - lehessen őket áthelyezni humanitárius folyosón keresztül. Így véget lehet vetni az embercsempészet poklának, és mindenki felelősséget vállal" - fejtette ki Luigi Di Maio. Az olasz kormánypolitikus Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábbi kijelentéseire reagált az új olasz kormány migrációs terveivel kapcsolatban. Az M5S és a baloldali Demokrata Párt (PD) kormánya az olaszországi partokra érkező migránsok automatikus szétosztását szorgalmazza a tagállamok között. Szijjártó Péter korábban sajnálatosnak nevezett "minden olyan döntést, amely megnyitja Európa határait az illegális bevándorlók előtt, ahogy ezt az új olasz kormány teszi, de Magyarország megvédi határait". Kifejtette: így újabb tömegek érkezhetnek Európába illegálisan. De ez csak az első lépés, akik beengedik az illegális bevándorlókat, szét is akarják őket osztani a tagállamok között - tette hozzá. Szijjártó szerint ez újabb nyomásgyakorlás, hogy a tagállamok fogadják el a migránskvótát, tehát napirenden van a kötelező szétosztási mechanizmus, amit a magyar kormány visszautasít.

A pénzét is ellopták a Líbiában megsebesült magyar fotósnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.17. 08:15

Szabó Gergely maga sem tudja, honnan vehették az elrablásáról szóló hamis információkat.
A Népszava is többször beszámolt Szabó Gergely szabadúszó fotós líbiai történetéről, legutóbb arról adtunk hírt, hogy kórházi ellátása után hazatérhetett. Itthon aztán az RTL Klubnak nyilatkozott a civil életében jogászként dolgozó Szabó. A riportból kiderül, hogy maga sem tudja, honnan vehették az elrablásáról szóló hamis információkat, de valószínűnek tartja, hogy az a hotel lehet a ludas, amiben Líbiában lakott. A fotós azt is elmesélte, hogy amíg ő a kórházban lábadozott, addig a szobájában idegenek pakoltak össze, és ellopták minden pénzét. Sebesüléséről azt nyilatkozta, hogy bombatámadás érte a helyet, ahol éppen katonákkal együtt tartózkodott, a robbanást követően félbeszakadt testek vették körül, ő pedig csodával határos módon élte túl a támadást. Sérülései nem maradandók, de még idehaza is műtétek sora vár rá: mindkét dobhártyája beszakadt, testében még mindig vannak repeszek, és egyik ujjából hiányzik egy darab.