Előfizetés

Még mindig a civilek kapják a több pénzt az egy százalékokból

P. Zs.
Publikálás dátuma
2019.09.17. 18:48

Fotó: Molnár Ádám
A civileknek 8,7 milliárd, az egyházaknak pedig 7,7 milliárd forint jut az idén az adóbevallások egy százalékos felajánlásaiból – derül ki NAV által most nyilvánosságra hozott adataiból.
Az egyházak számára 1,49 millióan adakoztak, míg a civileknek 1,68 millió felajánlás érkezett. Az egyházaknál érdekes eredmény született, ugyanis a legtöbb pénzt – szokás szerint – a katolikusok kapták 3,2 milliárd forintot, ám a második legtöbb felajánlás 1,48 milliárd forint értében a Nemzeti Tehetség Program javára érkezett. Egymilliárd forinton felüli felajánlást kaptak még a reformátusok – és ezzel véget is ért a milliárdos egyházak listája. A civil szervezeteknél erősebb a verseny, de a legtöbb felajánlást, ahogy tavaly, idén is a Heim Pál Gyermekkórház kapta – 165 millió forint értékben mintegy 29 ezer adófizetőtől. A második legtöbb felajánlást a Bátor Tábor Alapítvány gyűjtötte össze, míg a dobogó harmadik fokára az Országos Mentőszolgálat alapítványa került – bár az elgondolkodtató, hogy a háromból két alapítvány mögött is állami költségvetési szerv áll. Az mindenesetre jól látszik, hogy az egészségügyre szívesen adakoznak az emberek, többek közt ennek köszönhető, hogy a negyedik helyen az a Daganatos.hu „alapítvány” található, a maga 80 milliós adományával, amellyel például azzal keltett feltűnést, hogy jógaközpontot építtetett. A civilek tízes listáján szerepel még két állatmentő szervezet is, a Rex kutyaotthon és a Rákosmenti Noé Bárkája Állatotthon is. A közéleti alapítványok közül előkelő (Top 30-as) helyen szerepel a felajánlások gyűjtésben az Szabad Sávért, a Átlátszónet és a TASZ alapítványa is, ezzel szemben a Civil Összefogás Fóruma az 580. helyen szerepel 275 adományozóval.  

Opten: Nőtt a munka hatékonysága

M. I.
Publikálás dátuma
2019.09.17. 18:25
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A felmérés alapján közel 40 százalékos a hatékonyságjavulás.
Míg 2014-ben a 3 milliárd forintot meghaladó árbevételű cégek egy munkavállalójára átlag 56 millió forint bevétel jutott, addig tavaly ez az összeg már 74 millió forintra rúgott – derül ki az Opten által közzétett felmérésből. A 10 millió forint feletti cégek esetében a középérték 13 millióról 17 millióra nőtt. Ez harmadnyi, illetve közel 40 százalékos hatékonyságjavulás. Miközben ez idő alatt a 3 milliárd feletti társaságok bevételre vetített átlagos nyereségaránya 2,9 százalékról 3,2 százalékra nőtt, addig 10 milliós forgalmi küszöb felett az érték 3,7 százalékról 2,8 százalékra csökkent. Ezt a céginformációs szolgáltató az emelkedő bérköltségekre és az élénkülő beruházási kedvre vezeti vissza. Az eszközökre vetített hitelállomány ugyanezen időtávon hárommilliárdos bevétel felett 56 százalékról 51 százalékra, 10 millió felett pedig 48 százalékról 38 százalékra csökkent.

Nem kell a volt devizahiteleseknek a drága biztonság

V. A. D.
Publikálás dátuma
2019.09.17. 18:17

Fotó: Népszava
Úgy tűnik, kevesen tartanak attól, hogy ismét elszállhatnak a törlesztőrészletek.
Nem tülekednek a volt devizahitelesek a biztonságosabb, ugyanakkor jelenleg drágább fix kamatozású jelzáloghitelekért, holott a jegybank és a bankok most közös programban kínálják a szerződésmódosítás lehetőségét. Úgy tűnik: kevesen tartanak attól, hogy ismét elszállhatnak a törlesztőrészletek. Pláne, hogy a növekedés.hu-n angol nyelven megjelent keddi rövid írásában Matolcsy György jegybankelnök is azzal érvelt: az alacsony kamatok még hosszú ideig velünk maradnak. Márpedig így nehéz megmagyarázni az ügyfeleknek, miért is kellene biztonsági okokból a magasabb törlesztőrészletet jelentő fix hitelre váltaniuk. A lakossági hitelállomány 60 százaléka még mindig változó kamatozású, vagyis a gazdasági környezet esetleges változása okán bekövetkező kamatemelkedés ismét százezrek törlesztőrészletét dobná meg jelentősen. A bankok ezért az elmúlt hetekben több tízezer volt devizahitelesnek küldtek ki tájékoztató levelet: október végéig azoknak kínálják fel a szerződésmódosítás lehetőségét, akiknek még legalább 15 évig törleszteniük kell hitelüket. A döntés nem egyszerű, mert a biztonságnak ára van, a kamat rögzítése akár többtízezer forinttal is növelheti a törlesztőrészletet. A referenciakamatok emelkedésének ráadásul se híre, se hamva, így eddig alig akadt olyan ügyfél, aki élt volna a lehetőséggel. A Bank360 pénzügyi portálnak szinte minden bank arról számolt be, hogy a több ezer megkeresett ügyfélből mindössze néhány tucatnyian fixálták hitelüket. A jelenlegi kamatkörnyezet ugyanis a bankok tapasztalatai alapján nem igazán mozgatja meg az érintett ügyfeleket, hiszen az elmúlt években folyamatosan csökkent a törlesztőrészletük.  A fix kamatozású hitelek viszont kezdetben drágábbak. Tavaly átlagosan 3,25 százalék volt a legfeljebb egy évre fixált lakáskölcsönök teljes hiteldíjmutatója (THM), ami egy 15 millió forintos, 10 éves futamidővel felvett hitel esetében nagyjából 145 ezer forintos törlesztőrészletet jelent. Az éven túli fixálású hiteleké viszont 5,04 százalék volt 2018-ban, amely hasonló hitel esetében 157-158 ezer forintos törlesztőrészletnek felel meg.  A jelenlegi ajánlatok ennél kedvezőbb fix hiteleket mutatnak: 5 éves kamatperiódussal a THM akár 3,5 százalék, a törlesztő 147 ezer forint is lehet, a 10 évesnél pedig 4 százalék körüli THM-mel is van ajánlat 150 ezer forintos törlesztőrészletre. Ennél ugyanakkor egy kicsit még mindig kedvezőbb a 3 százalék alatti THM-mel is fellelhető változó kamatozású hitel 142 ezer forintos törlesztője. Veres Patrik, a Bank360 szakértője szerint ez azt jelenti, hogy „hiperolcsó szinten” tudják most az ügyfelek akár 10 évre is rögzíteni a kamatot, ezért igencsak meggondolandó, hogy kihasználják a bankok által felkínált lehetőséget.