Egyetlen esős hétvégén gyűjtötte be az ajánlásokat egy furcsa civil szervezet

Publikálás dátuma
2019.09.14. 09:25
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Valami különlegeset tudhatnak a XVIII. kerületi egyesületnél, látványos munka nélkül szerezhettek több mint ezer aláírást.
A civil kurázsi győzelmének vagy valami egészen másnak is tekinthető az, ami nemrég a XVIII. kerületben történt – írja az Index. Az Agora Lokálpatrióta Egyesület  az utolsó pillanatban vetette nyilvántartásba magát, gyorsan átvette az ajánlóíveket, egy esős hétvége alatt összegyűjtötte a polgármester-jelöltjének és a 14 egyéni képviselőjének induláshoz szükséges számú aláírást, majd a határidő napján le is adta azokat.
Az önkormányzati választásokra augusztus 24-én kezdődött meg az ajánlások gyűjtése. Sok párt és szervezet már augusztus első felében nyilvántartásba vetette magát, majd kiállt a terekre, a piacokra, hogy összegyűjthesse az induláshoz szükséges aláírásokat. A XVIII. kerületben induló polgármesterjelöltnek ehhez 300 aláírást kellett szereznie, az egyéni jelölteket pedig a választópolgárok legalább 1 százalékának ajánlania, amihez ott 59-59 aláírás kellett – vagyis, minimum 1126 aláírásról beszélünk. A XVIII. kerületben, Pestszentlőrinc-Pestszentimrén az ellenzék az MSZP-s Szaniszló Sándor mögé állt be, hogy legyőzze Ughy Attila fideszes polgármestert. Rajtuk kívül indul még Luka István független jelölt, majd az utolsó pillanatban hirtelen feltűnt Láng László, az Agora Lokálpatrióta Egyesület polgármesterjelöltje is.
Az Agora Lokálpatrióta Egyesület tényleg hihetetlen munkát végzett, tekintve, hogy szeptember 9-én 16 órakor járt le a jelöltállítási határidő – jegyzi meg a portál.
• Szeptember 5-én vették nyilvántartásba jelölőszervezetként az Agorát. • Szeptember 6-án pénteken vették át az ajánlóíveket. • Szeptember 6-8. között, egy hétvége alatt gyűjtötték össze az ajánlásokat úgy, hogy a szombati piaci napon zuhogott az eső, kevés ember volt az utcán, és az amúgy ajánlásokat gyűjtő többi ellenzéki szervezet aktivistái sem láttak semmilyen megjelenést vagy kitelepülést az Agora részéről. • Szeptember 9-én délelőtt az Agora polgármesterjelöltje és 14 egyéni jelöltje leadták az ajánlóíveket. A helyi választási bizottság még aznap nyilvántartásba vette őket.

Harmóniában a fideszes önkormányzattal

Az Agorát 2014. februárjában alapították. A szervezet céljai között politikai tevékenység nem szerepel, csak a környezet megóvása és fejlesztése, közösségi kertek szervezése, működtetése, társadalmi akciók, szakmai programok szervezése. Honlapjukon maguk sem rejtik véka alá, hogy közös pályázatokon vesznek részt a helyi önkormányzattal, oktatási és kulturális intézményekkel, az egyházakkal, valamint szociális és érdekvédő szervezetekkel. A fideszes Ughy Attila által vezetett XVIII. kerületi önkormányzattal korábban együttműködési megállapodást kötöttek. Legutóbb részt vettek azon az összesen 1,5 milliárd forintos pályázaton, amely a Fáy utca és környéke integrált szociális rehabilitációja nevet viseli. Az Agora feladata itt közösségi kert létrehozása és közösségi programok (ismerkedés, kertsorsolás, szaktanácsadás) szervezése volt. 
A kerületi ellenzék szerint az Agora igencsak furcsa körülmények között és gyanús háttérrel szerezte meg ilyen gyorsan az ajánlásokat.
Hensch Norbert, az Agora vezetője például többször nyilatkozott együtt korábban Kádár Tibor fideszes önkormányzati képviselővel, aki Kubatov Gábor jobbkezeként vált híressé, amikor egy nyilvánosságra került videóban a fideszes aktivistákat képezte ki a Kubatov-lista kezelésére.

Vajon miért az utolsó pillanatban vágtak bele a jelöltállításba, és hogy sikerült ilyen rövid idő alatt összegyűjteni az ajánlásokat? - kérdezte az Index Hensch Norbertet, az egyesület vezetőjét. Ő azt mondta: mindenki mással foglalkozik az egyesületben, ők nem professzionális szervezet, nem nagyon értek rá eddig ezzel foglalkozni. Hensch szerint semmi különös nincs abban, hogy két nap alatt összegyűjtötték az aláírásokat: ő például régóta a kerületben lakik, sokan ismerik, és az egyéni jelölteknek sem okozott gondot az 59 ajánlás megszerzése. Az eset furcsasága ellenére sem egyedi, a főpolgármesterségre bejelentkező Berki Krisztián is úgy adott le 10 ezer ajánlást a szükséges 5 ezer helyett, hogy nem nagyon lehetett látni kampányolni az utcán. Puzsér Róbert emiatt fel is jelentette. A híportál emlékeztet: a számára kritikus helyeken a Fidesz érdeke az, hogy a választás semmiképpen ne kétszereplős legyen, mert akkor a most összeálló ellenzék hatékonyabban tudná begyűjteni a kormánypárt elleni protestszavazatokat. 
Szerző
Frissítve: 2019.09.14. 10:25

Rendőrök csengették fel hajnalban a ligetvédő énekes szüleit

Publikálás dátuma
2019.09.14. 09:00

Fotó: Gregory G Ras / Facebook
Hiába vonták vissza a körözést Gregory G Ras, vagyis Komáromi Gergő ellen, péntek hajnalban kék autó állt meg családi házuk előtt.
A tragikomédia folytatódik -írta Facebook oldalán az ismert ligetvédő aktivista reggae énekes, a Gregory G-Ras művésznéven is ismert Komáromi Gergely, aki nemrég azért került be a hírekbe, mert tudta és megkeresése nélkül bírósági körözést adtak ki ellene garázdaság miatt,  aztán - micsoda véletlen - pont akkor fogták el a rendőrök, amikor épp a bíróságra igyekezett.  Komáromit egy 2017-es, ligetvédős akció miatt kereshették, de ez eleinte számára sem volt egyértelmű.
Mint bejegyzéséből kiderül, az ügyben tárgyalás nélkül hoztak ítéletet, és azért körözték, mert nem vette át az ítéletről szóló értesítést - amiről egyébként nem is tudhatott.

A rappernek csütörtökön a bíróságon sikerült elérnie, hogy töröljék a körözést, és újratárgyalják az ügyet - de ezzel a kafkai rettenet még nem ért véget.
Pénteken hajnali négykor ugyanis két rendőr csengette fel Komáromi idős szüleit, és az aktivistát keresték.

"Már eleve botrány az egész sztori, de hogy munkanap hajnalán minden jogalap, bármi felhatalmazás nélkül terrorizálja a "rendőrség" a 60 feletti (velem ellentétben) minden szabályt az utolsó betűig betartó, még mindig kőkeményen rengeteget dolgozó mintapolgár szüleimet a lakásukban?!? Ahol amúgy pontosan tudja a yard, hogy NEM lakom, mivel jó párszor kerestek már ott, régebben is, és igen, az az állandó lakcímem, de egyértelműen elmondtuk nekik többször, én is, ők is, hogy máshol élek."- írta háborogva Gregory G-Ras, aki azt is egyértelművé tette: már csak ezért sem adja meg valódi lakcímét ennek „a fasiszta rendszernek” -sőt, lemond az állandó címről is. 
A rendőrségi akció megfélemlítőnek tűnhet, tekintve a korai időpontot és azt, hogy a körözés visszavonása után is próbálkoznak a reppernél – megjelenésüknek azonban a hatósági szervezetlenség vagy a rossz belső kommunikáció is oka lehet. Mint egy kommentelő felhívta rá Komáromy figyelmét, simán megtörténhet, hogy a kiküldött rendőrök még nem is tudtak a körözés visszavonásáról, mert azt nem iktatták még a belső rendszerben. Az ügy kapcsán levélben kerestük meg a rappert, hogy megtudjuk, valóban a ligetvédős akció miatt ítélték el garázdaság miatt, és hogy mit akartak tőle péntek hajnalban a rendőrök. Ha válaszol, frissítjük cikkünket.
Szerző
Frissítve: 2019.09.14. 11:19

Mától folytatódik az M7-es autópálya felújítása

Publikálás dátuma
2019.09.14. 08:16
Illusztráció
Fotó: Népszava
November közepéig a sztráda egyik oldalát lezárják.
Az összesen 20 kilométert érintő felújítás befejező üteme Letenye felé, a 90-es és a 96-os kilométer közötti szakaszon indul. Az M7-es autópálya balatonvilágosi szakaszának felújítását az előző két ütemhez hasonlóan az érintett pályaoldal lezárása mellett végzi majd a kivitelező. A Letenye irányába közlekedők a terelt szakaszon a főváros felé vezető oldal belső sávján haladhatnak, míg Budapest felé a külső és leállósávot használhatják az autósok. A munkálatok a tervek szerint november közepéig tartanak. 
Szerző
Témák
autópálya