Előfizetés

Thürmer nem szerzett elég aláírást, hogy indulhasson a fővárosi főpolgármesterségért

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.13. 19:44
Főpolgármester-jelöltek ajánló aláírása
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
4491 ajánlást kapott az 5000 helyett. Eközben Puzsér stábja feljelentést tett Berkiék irreálisan sok aláírása miatt.
Visszautasította a Fővárosi Választási Bizottság Thürmer Gyula (Magyar Munkáspárt) főpolgármester-jelöltkénti nyilvántartásba vételét pénteken. A főpolgármester-jelölteknek ötezer ajánlást kellett összegyűjteniük szeptember 9-én 16 óráig. Az FVB pénteki határozatából kiderül:
a Fővárosi Választási Iroda Thürmer Gyula 747 ajánlóívének ellenőrzése során 4491 érvényes ajánlást rögzített.

Mivel a politikus által benyújtott érvényes ajánlások száma nem érte el a törvényben meghatározott mértéket, a Fővárosi Választási Bizottság a jelölt bejelentését visszautasította. Az FVB határozata nem jogerős, ellene három napon belül lehet jogorvoslati kérelmet benyújtani.

Puzsérék feljelentést tettek Berki tízezer ajánlása miatt

"A mai napon fellebbezéssel éltünk a Fővárosi Választási Bizottságnál és feljelentést tettünk a rendőrségen Berki Krisztián ajánlásgyűjtése és az ajánlások eredetének megkérdőjelezhető tisztasága miatt" - írja a Sétáló Budapest közösségi oldalán Puzsér Róbert főpolgármester-jelölt celeb stábja. Puzsérék úgy érvelnek: a rivális celeb csapata alig pultozott, napi egy-másfél órát gyűjtötték az ajánlásokat, ami a gyűjtés tizenhat napjával és a leadott 10000 ajánlással számolva, 24 pultóra alatt óránként 417 aláírást jelent. Ez - saját tapasztalataik alapján - teljességgel irreális: ők 920 óra alatt gyűjtöttek össze 6316 ajánlást.

250 kilós bomba fordult ki a földből - fél Újbudát lezárják vasárnap

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.13. 17:42
Képünk illusztráció
Fotó: CARSTEN REHDER /
Annak a gimnáziumnak a kertjéből került elő a szerkezet, ahol egy tornacsarnok kedvéért taroltak le több mint negyven fát augusztusban.
Világháborús bombát hatástalanítanak vasárnap Újbudán a Magyar Honvédség (MH) tűzszerészei, kiürítésre és lezárásokra kell készülni a Móricz Zsigmond körtérnél. A HM pénteken azt közölte:
egy amerikai gyártmányú, 250 kilogrammos légibomba hatástalanítását végzik majd.

A robbanótest hétfőn került elő a Szent Margit Gimnázium területén zajló építkezés során (ahol egy tornacsarnok kedvéért taroltak le több mint 40 fát). A tűzszerész katonák a bomba kiemeléséhez és hatástalanításához akkor kezdenek hozzá, amikor a lakosságot és a közlekedést érintő korlátozó intézkedéseket megtették. Vasárnap ezért az érintett szervezetek együttműködésével
a rendőrök 686 lakást, irodaházakat, vendéglátó helyiségeket ürítenek ki és lezárják a Móricz Zsigmond körtér, a Himfy utca, a Villányi út, a Balogh Tihamér lejtőn lévő útszakasz, a Ménesi út, a Bartók Béla út, a Somlói út, a Villányi út, a Kelenhegyi lépcső meghatározott szakaszát.

Újbuda önkormányzata a honlapján azt írta: az érintett lakásokba, illetve szolgáltató- és irodaházakba várhatóan a késő délutáni órákban lehet visszatérni. A biztonsági zárás ideje alatt a Gárdonyi Géza Általános Iskola (Bartók Béla út 27.) befogadó helyként üzemel.
A Budapesti Közlekedési Központ az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a lezárás idején várhatóan 9.30-tól
  • nem jár a 17-es és a 61-es villamos Újbuda-központ és a Budaörsi út között;
  • a 19-es és a 49-es villamos a Szent Gellért tér és Kelenföld vasútállomás között;
  • a 41-es és a 47-es villamos Újbuda-központ és a Szent Gellért tér között; és
  • az 56A villamos pedig a Móricz Zsigmond körtér és a Szent Gellért tér között.
Az érintett buszjáratok is a lezárt útszakaszt elkerülve közlekednek. A 7-es busz a Kosztolányi Dezső tér és a Szent Gellért tér között módosított útvonalon, Újbuda-központ érintésével közlekedik. A 27-es busz rövidített útvonalon, a Sánc utca és a Villányi út között közlekedik. A 114-es, a 213-as és a 214-es busz a Móricz Zsigmond körteret Újbuda-központ érintésével éri el. A 133E busz Újpalota felé nem érinti a Budafoki út/Karinthy Frigyes út és a Móricz Zsigmond körtér megállóhelyet. A 240-es busz pedig a Móricz Zsigmond körtér helyett Újbuda-központ végállomásig közlekedik.

Kirúgta az MSZP a Pikó ellen induló volt fidelitasos Körmendit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.13. 16:26

Fotó: Vanik Zoltán / Körmendi Gábor Attila facebook oldala
Azzal, hogy elindult a szocialisták által támogatott jelölt ellen, a "legsúlyosabb vétséget követte el".
Körmendi Gábor Attila VIII. kerületi polgármesterjelölt nem tagja a Magyar Szocialista Pártnak - szögezte le pénteki közleményében az MSZP. Azt írják, azzal ugyanis, hogy Körmendi a párt által támogatott jelölttel, Pikó Andrással szemben elindult a választásokon,
a legsúlyosabb vétséget követte el. A párt alapszabálya értelmében a vétséget elkövető a tagnyilvántartásból törlésre kerül.

Az MSZP nevében ezért Körmendi semmilyen politikai tevékenységet nem végezhet, semmilyen nyilatkozatot nem tehet.
Körmendi Gábor egyébként még július végén jelentette be indulását, marakodással vádolva a Pikót támogatva, egységben felálló ellenzéket. Magát "valódi baloldali alternatívaként" aposztrofáló körmendi - mint arra indulásakor a Mérce.hu emlékeztetett - 2009-ben még a Fidelitas tagja volt, 2010-től pedig már az MSZP-ben politizált. Korábban a kerület 9. körzetének képviselőjelöltségéért is elindult, de végül nem őt szavazta meg a szocialisták taggyűlése.