Előfizetés

Egy jól kifejlett kannabisz-tövet felejtett valaki a metrón, a berlini BKV keresi a tulajdonosát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.13. 12:38

Fotó: LEBOUCHER-ANA / AFP
Mondjuk a becsületes megtalálók juharfának titulálják a növényt, de biztos csak nem akarják bajba sodorni a gazdáját.
Németországban a marihuána orvosi célú felhasználása legális, de a sima hétköznapi fogyasztók is nagyobb következmény nélkül tarthatnak maguknál 6 grammnyi füvet. Azonban a növény termesztése már erősen törvénybe ütközik, ezért is meglepő, hogy valaki fogta magát, és egy cserépben nevelgetett, jól kifejlett kannabisz-tővel a kezében felszállt a berlini metróra. Bár természetesen az is elképzelhető, hogy a növény ismeretlen tulajdonosának alapból gondjai vannak a rövidtávú memóriájával, de ugyanennyi esélye van annak is, hogy eléggé be lehetett tépve, ugyanis a növény hogy, hogy nem, az ismeretlen tulajdonossal ellentétben ott maradt a metrón. A helyi tömegközlekedési társaság, vagyis a berlini BKV (BVG) pedig gondolt egyet, és amikor megkapta a tőről készült fotót, a becsületes megtalálók íratlan szabályainak megfelelően elkezdte keresni a tulajdonost. Azonban egy kis csavar került a történetbe, mert a társaság erről szóló Facebook-posztjának írója nem a nevén nevezte a gyereket: 
"Ki felejtette a juharfáját a metrón?"

- szólt az utazóközönséghez intézett álnaiv kérdés, ami nem feltétlenül kell, hogy egyben költői is legyen, hiszen ha valaki volt olyan bátor, hogy felszálljon egy kannabisz-tővel a kezében egy tömegközlekedési eszközre, akkor akár az is elképzelhető, hogy tényleg jelentkezik a felhívásra, miután hazaérve leesik neki, hogy estére nem lesz miből megtekerni a spanglit. Persze a poszt kommentelői is kitettek magukért, egyikőjük például így reagált:
"Hoppá! Ez én voltam. De mondjátok, mennyit késett a metró? Amikor ott felejtettem, csupán egy cserép, egy zacskó juharmag és egy zsák föld volt nálam."

Tanulság egyelőre nincs, csak a berlini metró ablakában gazdátlanul álldogáló, jól kifejlett kannabisz-tő, a háttérben sok kis Brandeburgi kapuval:

Hétmillió embernek kellett idén elhagynia az otthonát a szélsőséges időjárás miatt

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.13. 10:16

Fotó: STR/NurPhoto / AFP
Ez lehet az egyik legkatasztrofálisabb év: már az első félévben közel hétmillió ember kényszerült otthona elhagyására a szélsőséges időjárás miatt szerte a világon.
Közel hétmillió ember kényszerült otthona elhagyására a szélsőséges időjárás miatt szerte a világon az idei év első felében, ebből a szempontból előreláthatólag a mostani lesz az egyik legkatasztrofálisabb esztendő – közölte az országokon belüli menekültfolyamatokat figyelő, genfi székhelyű nemzetközi központ, az IDMC (Internal Displacement Monitoring Centre).
Az IDMC féléves – a januártól júniusig tartó időszakot felölelő – jelentését a kormányok, az ENSZ humanitárius ügynökségei és sajtójelentések alapján állította össze. Ez alapján az első félévben a szélsőséges időjárás, többnyire viharok és árvizek következtében hétmillió embernek kellett elhagynia otthonát, és mivel az év második felében általában gyakrabban fordulnak elő szélsőséges időjárási jelenségek, az év végéig az otthonukat elhagyók száma megháromszorozódhat, és elérheti akár a 22 milliót, amivel az idei az egyik legsúlyosabb esztendővé válik.
A jelentés megemlíti a Fani ciklont, amely miatt 1,4 millió embernek kellett elköltöznie Indiában és Bangladesben, illetve az Idai ciklont is, amely hatalmas pusztításokat végzett Mozambikban, Malawiban, Zimbabwében és Madagaszkáron. Iránban a lakosság közel 90 százaléka volt árvizeknek kitéve.
„Mára a klímaváltozással járó szélsőséges időjárási jelenségek miatti elköltözések megszokottá váltak”

– hangsúlyozza jelentésében az IDMC.

 Alexandra Bilak, a szervezet vezetője cselekvésre szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy fordítsa meg a kedvezőtlen folyamatot, és legyen a belső menekültek millióinak segítségére.
Az IDMC jelentésében szerepel az is, hogy a fegyveres konfliktusok miatt 3,8 millió ember menekült el otthonából, a legtöbben Szíriában, Kongóban, Etiópiában és Jemenben kényszerültek lakhelyük elhagyására.

Trópusi vihar vonul végig a hurrikán sújtotta Bahamákon

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.13. 09:49

Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
A ciklon helyi idő szerint péntek reggel érhet a térségbe.
Trópusi vihar vonul végig az elkövetkező napokban a Bahamákon, ahol két héttel ezelőtt hatalmas pusztítást vitt véghez a rendkívüli erejű Dorian hurrikán – figyelmeztetett helyi idő szerint csütörtökön a miami hurrikán-előrejelző központ. A ciklon a Bahamák északnyugati részén söpör végig, és várhatóan helyi idő szerint péntek reggel ér a térségbe. A központ Abaco, Bimini, Eleuthera, Nagy-Bahama és New Providence-szigetre, illetve a Berry-szigetekre adott ki figyelmeztetést. A Bahamákon szeptember elején söpört végig a legerősebb, 5-ös kategóriába sorolt Dorian hurrikán, megdöbbentő pusztítást okozva. A hatóságok ötvenre teszik a halálos áldozatok számát, és – legfrissebb összesítések szerint – 1300 embert eltűntként tartanak nyilván. A legtragikusabb helyzet a Bahamák északi szigetén, Abacón van, amelyet teljesen letarolt a csaknem 300 kilométeres óránkénti sebességgel süvítő hurrikán, jóformán egy ház sem maradt épen. A szigeteken javában tart az eltűntek felkutatása és a károk felszámolása. A pénteken érkező vihar nyilvánvalóan nehezíteni fogja a kárfelszámolók és segélymunkások dolgát, jóllehet erejében messze elmarad majd Doriantól. A miami központ szerint a szél sebessége nem fogja meghaladni az óránkénti ötven kilométert, és legfeljebb tíz centiméter eső eshet vasárnapig. A Bahamákat elhagyva a vihar Florida keleti partvidéke felé veszi útját, és a jövő héten érkezik a West Palm Beachtől északra fekvő térségbe.
Még be sem fejezték az eltűntek keresését és itt az újabb vihar
Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP or licensors