Egymástól 700 méterre állt meg két vonat Pécel és Rákos között

Publikálás dátuma
2019.09.13. 10:01
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az utasokat a katasztrófavédelem segítségével szállították le.
Péntek reggel háromnegyed 7-kor Pécel állomás előtt egy G80-as vonat nem állt meg a számára a továbbhaladást tiltó jelzőnél, hanem csak 60 méterrel később állította meg a vonatot az automata vonatbefolyásoló berendezés. A Pécel állomásról a főváros felé induló S80-as vonatot megállították még a peron végénél – olvasható a Mávinform Facebook-oldalán. A tájékoztatás szerint a két vonat egymástól biztonságos távolságra, 700 méterre állt meg. Az utasok nem voltak veszélyben, őket a katasztrófavédelem segítségével szállították le. A helyszínen az eset körülményeit vizsgálták, ezért a délelőtti órákban szünetelt a vonatközlekedés Rákos és Pécel között.
Szerző
Frissítve: 2019.09.13. 10:07

Elfogultság miatt két bírót cseréltek le, Czeglédy szerint hagyják elvérezni az ügyét

Publikálás dátuma
2019.09.13. 09:34

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI
Senki sem maradt a Szegedi Törvényszéken, aki bíróként törvényesen eljárhatna.
Ahogy a Népszava is megírta, a költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt a Szegedi Törvényszéken indult büntetőügyben egyszer már megszüntették a Czeglédy Csaba ellen indított eljárást, mert a jogász-politikus az EP-választásokkor átmenetileg mentelmi jogot kapott, a Demokratikus Koalíció EP-listájának szimbolikus, utolsó helyén szerepelt. Így a felmerült bűncselekményekről és Czeglédy felelősségéről nem tudott dönteni a bíróság, és csak az eljárás „megszüntetése” maradt törvényes lehetőségként. Aztán a politikus-jogász mentelmi joga megszűnt, hiszen a DK EP-listájának utolsó tagjaként nyilván nem szerzett uniós mandátumot. Ekkor a Csongrád Megyei Főügyészség indítványozta a büntetőeljárás folytatását, amit végül az első fokon eljáró bíróságnak el kellett utasítania, hiszen  
egy hivatalosan megszűnt ügyet legfeljebb újrakezdeni lehet, folytatni nem.

A főügyészség aztán ezzel az elutasítással szemben július közepén fellebbezett, a Szegedi Ítélőtábla döntése alapján pedig végül lefolytathatóvá vált a Czeglédy Csaba elleni eljárás. Aztán mindenki várta a szeptember végére ígért előkészítő ülést, de szeptember 10-én közölte a bíróság, hogy megváltozott összetételű tanáccsal október második felében folytatódik az ügy. A Hvg.hu most azt írja, hogy a háromtagú bírói tanács összetétele azért változott meg, mert kiderült, hogy ketten már részt vettek az eljárás valamelyik korábbi szakaszában,
és a törvény nem teszi lehetővé, hogy ők a jelen szakaszban is eljárjanak, ugyanis nem lennének kellően pártatlanok.

A bírák maguk léptek vissza, „egyéb ok” miatt elfogultságot jelentettek be. A lap felhívja rá a figyelmet, hogy egy korábban bemutatott bírósági belső irat szerint szinte minden szegedi bíró – összesen 16 – belefolyt már az ügybe, annak 2015-ös kezdete óta, és csak négy olyan bíró maradt, akiket elvileg nem kellene kizárni az ügyből, de rájuk meg a hatályos ügyelosztási rend miatt csak más típusú ügyeket lehet bízni, így a Szegedi Törvényszék büntetőbírái a további eljárásban nem vehetnek részt.
A belső irat név szerint is említi azt a két bírót, akik végül most mégis megkapták az elfogultság miatt kilépett két régi tag helyét a bírói tanácsban.

Czeglédy Csaba nyilatkozott a Hvg.hu-nak. „Két újabb olyan bírát sikerült kijelölni, akiket a Szegedi Ítélőtáblának írt saját levele szerint szintén kizártak az eljárásból. Vagyis a törvényszék továbbra is elvon bennünket a törvényes bíráinktól, ez pedig súlyosan törvénysértő” – állapította meg, majd közölte: megteszi a jogi lépéseket azért, hogy a két új bírót kizárják az eljárásból. A Hvg.hu azt írja, a politikus-jogász szerint esetleg tudatosan olyan bírókkal próbálkoznak, akik miatt támadható lesz az ítélet. Ezt így indokolta: „Tudják, hogy nem követtünk el bűncselekményt, ezért jobb lenne nekik, ha eljárásjogi hiba miatt nyernénk.” Vagyis Czeglédy elképzelhetőnek tartja, hogy szándékosan „hagyják elvérezni az ügyet”.

Na de mi a vád?

A Czeglédy Csaba vezette Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet ügyében februárban emeltek vádat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 21 emberrel szemben. A vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. A vád szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

Szerző

Szijjártó: Eltúlzott és hisztérikus a pozsonyi „külügyi bürokraták” reagálása a magyar–szlovák meccsre

Publikálás dátuma
2019.09.13. 09:17

Fotó: Koncz Márton / Népszava
Inkább azon kellene dolgozniuk, hogy a közép-európai együttműködés minél hatékonyabb és szorosabb legyen – mondta a külügyminiszter.
Eltúlzottnak és hisztérikusnak nevezte a pozsonyi „külügyi bürokraták” reagálását a magyar–szlovák válogatott labdarúgó mérkőzésen történtekre az M1 péntek reggeli műsorában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Hangsúlyozta: a mérkőzést Andrej Danko szlovák parlamenti elnökkel nézte végig, aki a lefújás után „tiszteletre méltó” interjút adott, az együttműködést, a hangulatot dicsérte. A miniszter úgy vélekedett, hogy a szlovák külügyi bürokratáknak a politikai vezetőkhöz hasonlóan azon kellene dolgozniuk, hogy a közép-európai együttműködés minél hatékonyabb és szorosabb legyen. Szijjártó Péter hangsúlyozta: számára fontos a sportszerűség és az ellenfél tisztelete, majd hozzátette: „ha én minden egyes olyan eset után behívnám a szlovák nagykövetet a külügyminisztériumba, amikor egy sporteseményen szlovák szurkolók tiszteletlenül viselkednek magyar emberekkel, sportolókkal, a magyar nemzettel szemben, akkor a szlovák nagykövet állandóan ott lenne a minisztériumban”.
Szerző