Egyre kevesebb hajóskapitány dolgozik itthon

Publikálás dátuma
2019.09.12. 09:00
A kép illusztráció
Fotó: FEDERICO SCOPPA / AFP
Dupláját is megkeresheti egy tapasztalt kapitány külföldön a hazai bérajánlatnak, ez sokakat elcsábít.
Igencsak nagy a hiány hajóskapitányokból Magyarországon, és kevés a matróz is, a cégek sokszor nyugdíjasokat hívnak vissza dolgozni – írja az MTI a csütörtöki Világgazdaság cikkét idézve. A lap érdeklődésére Horváth Imre, a Személyhajósok Szövetségének főtitkára közölte, hogy a megfelelő képzettségű hajóvezetőket többszörös fizetéssel csábítják át nyugati vizekre.      Itthon havi 350-500 ezer forintot keres egy tapasztalt kapitány, eközben Nyugaton majdnem 4000 eurót csaknem 1,3 millió forintot), Százak  dolgoznak  a Rajnán és a  francia folyókon - mondta Horváth -  míg itthon három-négyszázan teljesítenek szolgálatot. Szerinte sok fiatalt elriaszt a hajós pályától, hogy a munka gyakori távolléttel jár.
Szerző
Témák
hajósok fizetés

Závecz: Tarlós 38, míg Karácsony 33 százalékon áll

Publikálás dátuma
2019.09.12. 07:51

Fotó: Népszava
A megkérdezettek 22 százaléka nem tudott vagy nem akart válaszolni arra a kérdésre, hogy kire szavazna az október 13-ai főpolgármester-választáson.
Nem látszik behozhatatlannak Tarlós István előnye Karácsony Gergellyel szemben – derül ki a Závecz Research augusztus utolsó napjaiban készült kutatásából, melyet a 24.hu megbízásából készített. A felmérés szerint a főpolgármester teljesítményével a megkérdezett fővárosiak 55 százaléka elégedett. A Závecz kutatása alapján az összes budapesti körében
  • Tarlós István 38,
  • Karácsony Gergely 33,
  • Puzsér Róbert 4,
  • Thürmer Gyula 2,
  • Berki Krisztián pedig 1 százalék szavazatára számíthat.
A megkérdezettek 22 százaléka nem tudott vagy nem akart válaszolni arra a kérdésre, hogy kire szavazna az október 13-ai főpolgármester-választáson. A felmérés szerint a válaszadók 55 százaléka elégedett Tarlós István főpolgármesteri tevékenységével. Az összes válaszadó közül 19 százalék nagyon, 36 százalék pedig inkább elégedett Tarlós elmúlt ötéves munkájával, míg 27 százalék inkább elégedetlen, és csak 14 százalék adta a legrosszabb osztályzatot a főpolgármesternek. Tarlós megítélése egyébként jobb Pesten, mint a hagyományosan jobboldali Budán. A párt nélküliek között 46 százalék a Tarlóssal elégedettek aránya, azok között, akik bizonytalanok abban, hogy melyik jelöltet támogassák, csak 40 százalék vélekedik kedvezően a főpolgármesterről, 48 százalék elégedetlen vele. A kutatás eredményeiről szóló cikket itt találja.  Korábban a 444.hu – ugyancsak a Závecz Research kutatása alapján – azt írta, 49:45 az állás Tarlós István javára, a felmérés hibahatára +/-3,5% – erről itt írtunk bővebben.
Szerző

Közérdek az állami cég szerint, hogy az ovisokból mini focistákat csináljanak

Publikálás dátuma
2019.09.12. 07:23
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Több mint 700 millióból vesz sportszercsomagot óvodásoknak egy állami vállalat: a pakk focilabdát, mezt, és kaput is tartalmaz.
A Közbeszerzési Döntőbizottság egy folyamatban lévő eljárás ellenére engedélyezte, hogy az állami sportbeszerző cég 730 millióért szerződjön sportszercsomagok megvásárlására az ovis labdaprogramhoz. Az indok: kiemelkedően fontos közérdek – tudta meg a hvg.hu A lap szerint a fenti összegért 2134 darab sportszercsomagot vesz az állami BMSK (Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési) Zrt – az erről szóló hirdetmény még nem jelent meg a közbeszerzési értesítőben, de az ajánlatok elbírálását már lezárták. A döntőbizottság engedélyére azért volt szükség, mert a közbeszerzési eljárásban érvénytelennek nyilvánított ajánlatot tevő Dalnoki Sport Kft. megtámadta a BMSK döntését. A KD augusztus 29-én indította meg a jogorvoslati eljárást a Dalnoki Sport kezdeményezésére, a BMSK szeptember 3-án kérelmezte, hogy ennek ellenére szerződést köthessen a győztesnek kihozott céggel. A KD egy nappal később már engedélyezte is a szerződéskötést, a Dalnoki Sport pedig 6-án visszavonta kérelmét - írja a lap.
A BMSK arra hivatkozott, hogy a sportszercsomagok beszerzése (méghozzá azonnali beszerzése) „halasztást nem tűrő, kiemelkedően fontos közérdek” – a KD pedig elfogadta ezt.

Alkotmányos kötelezettségre hivatkoztak

A BMSK érvelése zanzásítva és pontokba szedve: • A kormány határozatot hozott az ovis labdaprogram megvalósításáról – még 2018 végén, a projektre kerek egymilliárd forintot irányoztak elő. • „A program célja, hogy az ország teljes területén, valamennyi óvodában […] hozzáférhetővé váljanak a gyermekek számára a sportszerek, illetve azok használatával elérendő örömteli testmozgásos foglalkozások.” • „A program megvalósulásával várhatóan növekszik a sportoló gyermekek száma, javul a résztvevő gyermekek egészségi állapota, kialakul az igényük a rendszeres testmozgásra, valamint általános képességfejlesztésük valósul meg.” • Előbbi különösen fontos, mert az OECD adatai alapján az Európai Unió országain belül „Magyarországon az egyik legmagasabb a túlsúlyos és elhízott felnőttek aránya”, orvosi szakmai véleményekre alapozva a „szellemi és lelki fejlesztést már az óvodában meg kell kezdeni”. • „Az óvodás korú gyermekekkel a játékokon keresztül megszerettethető a sport.” • „A fentiek egyúttal alkotmányos kötelezettséget is jelentenek, amely levezethető az Alaptörvényből”, amelynek XX. (1) bekezdése alapján „Mindenkinek joga van a testi - lelki egészséghez”. • A szerződés megkötése halaszthatatlan, mert a nevelési év az óvodákban szeptember 1-ével kezdődik, ráadásul a kormányhatározat a 2019-es évre adta a beszerzéshez szükséges forrást. • Ha „a szerződés megkötése bármilyen késedelmet szenved, úgy az óvodák csak később tudják a sportszercsomagot megkapni, így a program által elérni kívánt cél megvalósítása is csak később kezdődhet meg.” 

Labda, kapu, mez

Ami az ovisok „örömteli testmozgását” lehetővé tevő csomagokat illeti, a teljesség igénye nélkül az alábbi dolgokat tartalmazzák: • könnyített (290 gr) focilabda, 20 db, • megkülönböztető mez, 16 db, • önfelálló kapu, nagy, 4 db, • összehajtható kapu, nagy, 4 db, • 2 az 1-ben kapu és lábtenisz szett labdával és pumpával, 2 db, • 2 az 1 -ben profi edzőszett, vízzel, vagy homokkal tölthető bázissal, 2 db, • 4 az 1-ben edző állomás, 2 db.   A közbeszerzés nyertese egyébként a debreceni Katker 2005 Kft. lett. A (többek közt) sportszer kis- és nagykereskedelemmel foglalkozó vállalat ettől a szerződéstől függetlenül sem teljesít rosszul az állami szféra sportos közbeszerzésein: idén már kettőt nyertek (mármint az ovis labdaprogramon kívül): • 250 millió forintért szállítanak sportruházatot, cipőket és kiegészítőket a kézilabda-szövetségnek; • 20 millió forintért ők szerelik fel sport- és testnevelési eszközökkel a közpénzmilliárdokból felhúzott, nagyjából önkormányzati, de busás tandíjjal működő Debreceni Nemzetközi Iskolát. A Katker az elmúlt években nemcsak állami megrendeléseket, de uniós pályázatokat is nyert. Egy alkalommal 40 millió forintot eszközök és szerszámok beszerzésére kondiparkok gyártási volumenének felfuttatásához. Másik alkalommal pedig 15 millió forintot két gumilap-gyártógépre és két gumitégla-gyártó formaszerszámra.
Szerző