Az MSZP szerint Karácsony Gergely kampánya miatt lett olcsóbb a kézistadion

Publikálás dátuma
2019.09.11. 13:43

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Ennek tudják be, hogy felére esett vissza a népligeti beruházás ára. A megmaradt 60 milliárd felhasználásra is van tippjük.
Csoda történt, hiszen rövid idő alatt átlagosan 60 milliárd forinttal csökkent a Népliget mellé tervezett sportcsarnok megajánlott költsége – mondta szerdai sajtótájékoztatóján az MSZP budapesti elnöke, aztán beszámolójából kiderült, hogy nagyon is sejti, mi történhetett a háttérben Az esetről a Népszava is beszámolt, mint kiderült, volt olyan kivitelező cég, ami ami 158 milliárdról 78 milliárdra vágta vissza árajánlatát. 
Az árcsökkentés miatt Molnár Zsolt mindenképpen kérdőre vonná a kormányt – hiszen ki kell deríteni, ki a felelős azért, hogy a NER kedvenc vállalkozói első körben ilyen magas árakat mondhattak be a 20 ezer fős kézicsarnok építésére. A varázslatos spórolással megmaradt 60 milliárdból pedig CT-gépeket vásárolna, ezzel is rövidítve a kórházi várólistákat.
Molnár az ellenzék és Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt nagy sikerének tudja be az olcsóbb kivitelezést, és úgy látja, hogy eredményes volt a stadionstopra és a felülárazott költségvetésekre vonatkozó kampány.

"Gondolom, arra az érintett cégek nem maguktól jöttek rá, hogy árengedményt kell tenni" -fejtegette a szocialista képviselő. (A kormány augusztus 23-án határozatban szabta meg a beruházás maximális büdzséjét; a NER kedvenc vállalkozói  gond nélkül elfogadták az új feltételeket- a szerk.).
Molnár Zsolt is hangsúlyozta, hogy az ilyen gigaberuházásokat Karácsony győzelme után a választói akarathoz kötnék – döntsenek ők arról, hogy szükség van-e újabb stadionra a fővárosban, hiszen az adófizetők pénzével gondosan kell bánni.
Szerző

Csuklóból hárította Orbán a gyulai fideszes belháborúról szóló kérdéseket

Publikálás dátuma
2019.09.11. 11:33

Fotó: Népszava
A miniszterelnöknek címzett levélre valamiért Pintér Sándor válaszolt – ő meg ugye nem foglalkozik a témával.
A lerázás  egyszerű és abszurd módját választotta Orbán Viktor, amikor a gyulai polippal, a helyi fideszes vezetők közötti harc témájával szembesítették. Mint a Népszava is beszámolt róla, az ügyet egy miniszterelnöknek címzett, kiszivárgott levél robbantotta ki - ebben Galbács Mihály, Gyula volt kormánypárti alpolgármestere húsz oldalon keresztül panaszkodott a a fideszes városvezetéssel összenőtt üzleti körre, és az állítólag előre lezsírozott üzleti pályázatokra, ám üzenete a sajtóhoz is eljutott. 
Orbán Viktort a jobbikos Stummer János faggatta a gyulai helyzetről: miniszterelnöknek címzett levelében arról érdeklődött, hogy 
  • Orbán Viktorhoz eljutott-e Galbács Mihály dolgozata, értesült a benne szereplő állítólagos törvénysértésekről?
  • Ha nem, hogyan lehet, hogy Magyarország miniszterelnöke nem tudott a gyulai polip működéséről?
  • A miniszterelnök „ milyen lépéseket tesz a gyulai korrupció felszámolása érdekében?”
Stummer kérdései a parlamenti levelezés szabályai szerint Kövér László házelnökön keresztül jutottak el a miniszterelnökhöz, ám az üzenetet Orbán hivatalától „válaszadás céljából” átették a Belügyminisztériumhoz. Így a jobbikos politikusnak Pintér Sándor válaszolt, aki szerint nem tartozik a Belügyminisztérium hatáskörébe a sajtóhírek kommentálása – a gyulai ügyekben pedig nem érkezett feljelentés a rendőrséghez. A megoldás, egyszerűsége mellett arrogáns is:
ha Orbánnak érdektelen vagy kínos egy téma, egyszerűen delegálja a válaszadás feladatát valamelyik tárcának, amelyik aztán jelzi, hogy semmi köze az ügyhöz.

Pintérről bármi lepattan

Pintér amúgy is kiváló gumifalnak számít, sorra pattannak vissza róla az ellenzéki felvetések. Korábban rutinosan hárította azt a felvetést, hogy tárcájánál folyik-e belső vizsgálat a Microsoft-beszerzések kapcsán, a Gruevszki vízumára vonatkozó kérdés elől pedig arra hivatkozva tért ki, hogy ez idegenrendészeti feladatkör – épp csak azt nem tette hozzá, hogy az idegenrendészeti igazgatóság a belügy, közvetve tehát ő felügyelete alatt áll.  De megbízhatóan semmitmondó választ adott akkor is, amikor a csak a kormánypárti sajtóban menetelő migránskaravánról faggatták.
Szerző
Frissítve: 2019.09.11. 14:42

Eltiltották a cégvezetéstől Gyöngyös fideszes polgármesterjelöltjét

Publikálás dátuma
2019.09.11. 09:55

Fotó: Klausmann Viktor Facebook oldala
A várost elvezetné, céget viszont 2020-ig nem irányíthat a Szerencsekerék korábbi arca.
Az egykori műsorvezetőt, Klausmann Viktort indítja a Fidesz helyi szervezete polgármesterjelöltként Gyöngyösön.  Amikor a nyáron ezt bejelentették, akkor a térség országgyűlési képviselője Klausmannról elmondta, hogy tévés produkciói mellett a Mátra szerelmese, mentőcsapatot és síakadémiát vezet, rendezvényeket szervez, és önkormányzati képviselő is volt.
Csak egy dolgot nem említett: Klausmann 2015 októberétől öt éven keresztül, tehát 2020 októberéig a cégvezetéstől jogerősen el van tiltva.

– írja az ügyről elsőként beszámoló 24.hu. Ez ugyan nem akadálya, hogy betöltse a polgármesteri pozíciót, mindenesetre kínos csorba. A cégadatbázisban az látszik, hogy Klausmann az ügyvezetője és tulajdonosa volt a Magyar Sportakadémia Kft-nek, amikor 2012-ben az ÉMÁSZ, tehát egy áramszolgáltató cég lefoglaltatta a céges tulajdonrészt (vélhetően tartozás miatt). Aztán 2015 elején a NAV kezdeményezésére kényszertörlési eljárás alá került a cég, októberben pedig a bíróság ki is mondta a cég kényszertörlését. Akkor októberben el is rendelték, hogy Klausmann öt éven keresztül nem lehet gazdasági társaságban többségi vagy kizárólagos tulajdonos, illetve nem lehet annak vezető tisztségviselője - jegyzi meg a portál.
Szerző
Frissítve: 2019.09.11. 10:18