Előfizetés

Kifütyülték a kínai himnuszt Hongkongban

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.11. 06:30

Fotó: EyePress News
Hongkongi tüntetők egy csoportja kifütyülte a kínai himnuszt a hongkongi futballválogatott Irán elleni hazai mérkőzésén kedd este - írja a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap. A demonstrálók a meccs előtt felcsendülő kínai himnuszt hangos fütyüléssel, illetve a tömegtüntetéseken rendszeresen felhangzó Dicsőség Hongkongnak című dal éneklésével harsogták túl. A csaknem 14 ezres nézőközönség előtt játszott selejtező szünetében pedig a tiltakozók a stadiont körbeölelő élőláncot alkottak, amelyet telefonjaikat a magasba emelve világítottak meg - írja az SCMP. A futballmérkőzés, amely a hazai csapat 0-2-es vereségével zárult, nem az első hasonló esemény, melyen a hongkongiak a kínai himnusz kifütyülésével fejezték ki tiltakozásukat: 2015 novemberében, egy évvel a várost több helyen megbénító Occupy Central demokráciapárti megmozdulások után, a Hongkong és Kína között lejátszott világbajnoki selejtezőn a hongkongi nézők ugyanígy tettek, és azóta rendszeressé vált a kínai himnusz kifütyülése Hongkong nemzetközi mérkőzésein. Peking a számára kellemetlen gyakorlat beszüntetésére 2017 szeptemberében bevezetett egy törvényt, amely tiltja a himnusszal szembeni tiszteletlen magatartás bármilyen formáját, ám a jogszabály Hongkongban csak akkor lép hatályba, ha a helyi törvényhozás elfogadja. Hongkongban immár 14 hete tömegtüntetések zajlanak, melyeket eredetileg egy, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki. Lehetővé tették volna, hogy Hongkong gyanúsítottakat adjon ki Kínának. Ugyan a beadványt Carrie Lam hongkongi kormányzó szeptember 3-án visszavonta, a kedélyeket ezzel nem tudta lecsillapítani. A demonstrálók további négy követelésük teljesítését kérik: a rendőrségi akciók független kivizsgálását, a tüntetések kapcsán őrizetbe vettek szabadon engedését, valamint a velük szembeni felhozott "lázadás" vádjának eltörlését akarják, továbbá demokratikus választásokat szorgalmaznak. Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az "egy ország, két rendszer" elve alapján bizonyos demokratikus jogokat élvez. Az elmúlt években azonban sok hongkongi aggodalommal figyeli, ahogy Peking egyre növeli a befolyását a városban, és egyúttal csorbítja az ott lakók szabadságát.

Az olasz szenátus is bizalmat szavazott az új kormánynak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.10. 20:28

Fotó: RICCARDO DE LUCA / Anadolu Agency
Ezzel a Conte-kabinet megkezdheti munkáját.
Bizalmat szavazott kedd este az olasz parlament felsőháza is Giuseppe Conte miniszterelnök új koalíciós kormányának, jelentette be Maria Elisabetta Alberti Casellati, a szenátus elnöke - írja az MTI. Conte második kormányának hétfőn szavazott bizalmat az olasz parlament alsóháza. A 321 tagú szenátus jelen lévő tagjai 169:133 arányban támogatták az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a balközép Demokrata Párt (PD) szövetségéből alakult kabinetet. Öt képviselő tartózkodott. Giuseppe Conte a szavazást megelőzően tartott beszédében kiegyensúlyozott vitára szólította fel az olasz pártokat a migrációs kérdésben a kikötők megnyitásáról vagy lezárásáról folytatott "eszelős szópárbaj" helyett. Az olasz miniszterelnök hangsúlyozta, hogy második kormánya "többszintű" bevándorlási politikát fog folytatni. Az új koalíciós kormány több együttműködési megállapodást kötne a kibocsátó országokkal, és továbbra is aktívan küzd az embercsempészet ellen. A kormány több visszatoloncolási megállapodást is kötne az érintett országokkal. A kormányfő megerősítette minden szuverén állam jogát a bevándorlás szabályozására, viszont aktívabb integrációs politikáért szállt síkra a tartózkodási joggal rendelkező migránsok érdekében. Elmondta, hogy az illegális bevándorlásról már Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság megválasztott elnökével is egyeztetett. Hangsúlyozta, hogy ezt a problémát európai szinten kell kezelni. Beszédét az ellenzékbe szorult, Matteo Salvini vezette bevándorlásellenes Liga képviselői ismételten közbekiáltásokkal zavarták meg. Salvini felszólalásában azt ígérte, hogy pártja lojális ellenzékként fog viselkedni az új koalíciós kormánnyal szemben. Ugyanakkor kijelentette: "Ez a kormány az előrehozott választásoktól való félelmen alapszik, de örökké nem tud elfutni előlük". Szerinte az új kormány egyedüli célja a Liga "kiközösítése". "Az új kormány a nép támogatása nélkül alakul meg. Lehet, hogy jogi szempontból legitim, de tartalmát tekintve illegális, mert nem a szavazók döntöttek róla" - jelentette ki Salvini. A Liga vezetője egyúttal bírálta a szociáldemokrata Paolo Gentiloni jelölését az uniós gazdasági biztos tisztségére. "Gentiloni jelölése uniós gazdasági biztossá arról tanúskodik, hogy Giuseppe Conte kormányfő +ördögi egyezséget+ kötött Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel. Conte olyan kormányt hívott életre, amely a Párizs-Berlin-Brüsszel tengely jóvoltából született" - állapította meg Salvini. Conte 2018 júniusa óta vezette előző kormányát, amelyet az M5S és a Liga koalíciója alkotott. A két párt szövetsége azt követően bomlott fel, hogy Salvini előrehozott választások és a kormányfői tisztség elnyerésének reményében augusztus 20-án felmondta a kormányzati együttműködést. Salvini döntése többhetes belpolitikai válságot váltott ki.

Igazából Gwyneth Paltrow-nak köszönhetjük a Weinstein-botrányt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.10. 20:23
Gwyneth Paltrow
Fotó: VALERIE MACON / AFP or licensors
Egy új könyv szerint a színésznő volt a szexuális zaklatások botrányának első számú forrása, csak nem merte vállalni a nevét.
Gwyneth Paltrow színésznőt nevezi a New York Times által tálalt szexuális zaklatási botrány kulcsszereplőjének egy új könyv, ami a She Said címet viseli, és ami annak a szerzőpárosnak a műve, akik felgöngyölítették a Weinstein-botrány részleteit - írja a Guardian. Jodi Kantor és Megan Twohey azt állítják Paltrow-ról, hogy „félt a nyilvánosság elé lépni, de megosztotta velük a szexuális zaklatás beszámolóját, és segített más színésznőket toborozni az ügyhöz".
"A Weinstein-ügy kirobbanása lavinát indított el" FOTÓ: Yann COATSALIOU / AFP
Mint ismert, 2017 októberében hatalmas botrányt kavart egy Weinsteinről szóló cikk, amit a New York Times közölt. A cikk szerzői, az említett Kantor és Twohey hosszas nyomozás után derítették ki, hogy Weinstein éveken keresztül zsarolt, molesztált vagy erőszakolt meg nőket, többek között színésznőket. Az áldozatokat később megfenyegette vagy más módokon bírta hallgatásra.