Előfizetés

Hiába dönt történelmi rekordokat a forint, a pánik elmaradt

Bonta Miklós
Publikálás dátuma
2019.09.10. 19:33

Fotó: Molnár Ádám / ALL RIGHT RESERVED
Az Equilor vezető elemzője szerint a nyár elején a hazai infláció és a jegybank kommunikációja nem volt összhangban.
Kedden délután ismét rekordot döntött a hazai deviza, 331,92 forintot is meghaladta az euró árfolyama, azaz az elmúlt napok kis mértékű erősödése után ismét lejtmenetre váltott. A svájci frank és az amerikai dollár is 300 forint felett járt. Annak ellenére, hogy a kurzus a történelmi rekordokat dönt, az Equilor szakértői keddi sajtótájékoztatójukon megállapították: igazi pánikról továbbra sem beszélhetünk. Török Lajos, a brókercég vezető elemzője szerint ennek az az oka, hogy a gyengülés lassan, lépcsőzetesen zajlott le, bár a 327,50 forintos árfolyam felett felgyorsult az értékvesztés. Csekély vigasz, hogy nemcsak a forint, hanem a többi térségi deviza – a cseh korona és a lengyel zloty – is hasonlóképpen járt, hiszen idén a forint leértékelődése volt a legnagyobb mértékű. Ez a különbség abból adódott, hogy a nyár elején a hazai infláció és a jegybank kommunikációja nem volt összhangban – fűzte hozzá Török Lajos, ami elindította a forintot a lejtőn. Az elemzők akkor szükségesnek véltek volna a kamatemelést, de az MNB érezhetően az utolsó pillanatig próbált kivárni. Ez pedig elindította a forint gyengülését, amit már nem lehetett megállítani, mert a külső környezet is alátámasztotta a júniusi óvatosságot. Az utolsó hetekben már egyértelművé vált, hogy a befektetők kockázatkerülők lettek, s ennek révén az amerikai dollár megerősödött, és a feltörekvő országok devizái gyengültek.  Az Equilor vezető elemzője nem számít a forint további jelentős gyengülésére. Lehetnek gyengülési hullámok éppúgy, mint átmeneti erősödések is, ha például pozitív fejlemények adódnának az amerikai-kínai kereskedelmi vitában. A jegybank folyamatosan figyeli az infláció alakulását, ha kedvező folyamatokat tapasztalnak, akkor – az Equilor véleménye szerint –, legkorábban 2021-ben lehet az első kamatemelés, ami a forint megerősödéséhez vezethet.

Új történelmi mélyponton a forint

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.10. 18:25

Fotó: Népszava
Nem sokkal délután 5 óra előtt már 331,92 forintba került egy euró.
Nem tartott ki sokáig a forint átmeneti erősödése: a hét elején újra gyengülni kezdett a forint, hétfőn már visszatért az euróárfolyam a 330-as szintre, ma pedig a reggeli nagy gyengülés után csak az volt a kérdés, hogy elérjük-e az újabb történelmi mélypontot – elértük – hívta fel a figyelmet a hvg.hu. Eddig 331,87 forintnál többet soha nem kellett adni egy euróért – ezen a szinten augusztus 29-én járt az árfolyam –, ma viszont nem sokkal délután 5 óra előtt
már 331,92 forintba került egy euró.

Így lesz 31 százalékos krumpliáremelkesésből 3,1 százalékos infláció

M. I.
Publikálás dátuma
2019.09.10. 18:20
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A KSH szerint a termékek átlag 3,1 százalékkal voltak drágábbak augusztusban, mint tavaly ugyanekkor. Részletesebb kimutatásukból ugyanakkor kirajzolódik, hogy aki eszik, dohányzik, albérletben lakik, alkoholizál, fával-szénnel fűt és épp nem vesz autót vagy telefont, megjárta.
Augusztusban átlagosan 3,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbiakhoz képest – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Részletesebb kimutatásuk olvastán ugyanakkor felmerül a feszítő kérdés, mégis milyen műveletekkel jöhetett ki egy ilyen, még mindig viszonylag megnyugtatóan alacsony összérték. A krumpli például ugyanezen idő alatt 31,3 százalékkal drágult. A friss zöldségfélék 23,6 százalékkal kerültek többe. A dohányáruk 12,8 százalékkal többet kóstálnak. A sertéshúsért 11,5 százalékkal kérnek nagyobb összeget a kasszánál. A liszt ára 11,3, a péksüteményeké pedig 10 százalékkal nőtt. A szeszes italok 8,7 százalékkal lettek drágábbak. A tűzifáért 7,8, a szénért 7,6 százalékkal kell többet fizetni. Az összes élelmiszerért átlag 5,6 százalékkal kértek többet. A „másik oldalon” állnak a használt autók, amik 7,6 százalékkal lettek olcsóbbak. (Más kérdés, hogy ez éppenséggel pont ugyanannyi embernek rossz – az eladónak –, mint jó – a vevőnek.) A telefonok ára 5,3 százalékkal kedvezőbb. Kissé mérséklődött az üzemanyagok és a a tartós fogyasztási cikkek ára is. Az átlagos 3,1 százaléknál kisebb mértékben drágultak például a szolgáltatások, az új autók és a fogyasztási cikkek is. A spórolósak tehát próbáljanak előbbiekről átállni az utóbbiakra. A KSH számos további megnyugtató számítást is közöl. Eszerint az éves inflációs adat 0,1 százalékkal alacsonyabb a júliusban mértnél. Az élelmiszerek esetében szintén szerényebb az érték az előző hónapinál. A nyugdíjasok fogyasztói kosara szerint mért éves áremelkedés szintén nem magasabb 3,4 százaléknál. Az elemzők ráadásul magasabbra számítottak.
Kapcsolódó
3,1 százalékra szelídült az infláció