Így lesz 31 százalékos krumpliáremelkesésből 3,1 százalékos infláció

Publikálás dátuma
2019.09.10. 18:20
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A KSH szerint a termékek átlag 3,1 százalékkal voltak drágábbak augusztusban, mint tavaly ugyanekkor. Részletesebb kimutatásukból ugyanakkor kirajzolódik, hogy aki eszik, dohányzik, albérletben lakik, alkoholizál, fával-szénnel fűt és épp nem vesz autót vagy telefont, megjárta.
Augusztusban átlagosan 3,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbiakhoz képest – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Részletesebb kimutatásuk olvastán ugyanakkor felmerül a feszítő kérdés, mégis milyen műveletekkel jöhetett ki egy ilyen, még mindig viszonylag megnyugtatóan alacsony összérték. A krumpli például ugyanezen idő alatt 31,3 százalékkal drágult. A friss zöldségfélék 23,6 százalékkal kerültek többe. A dohányáruk 12,8 százalékkal többet kóstálnak. A sertéshúsért 11,5 százalékkal kérnek nagyobb összeget a kasszánál. A liszt ára 11,3, a péksüteményeké pedig 10 százalékkal nőtt. A szeszes italok 8,7 százalékkal lettek drágábbak. A tűzifáért 7,8, a szénért 7,6 százalékkal kell többet fizetni. Az összes élelmiszerért átlag 5,6 százalékkal kértek többet. A „másik oldalon” állnak a használt autók, amik 7,6 százalékkal lettek olcsóbbak. (Más kérdés, hogy ez éppenséggel pont ugyanannyi embernek rossz – az eladónak –, mint jó – a vevőnek.) A telefonok ára 5,3 százalékkal kedvezőbb. Kissé mérséklődött az üzemanyagok és a a tartós fogyasztási cikkek ára is. Az átlagos 3,1 százaléknál kisebb mértékben drágultak például a szolgáltatások, az új autók és a fogyasztási cikkek is. A spórolósak tehát próbáljanak előbbiekről átállni az utóbbiakra. A KSH számos további megnyugtató számítást is közöl. Eszerint az éves inflációs adat 0,1 százalékkal alacsonyabb a júliusban mértnél. Az élelmiszerek esetében szintén szerényebb az érték az előző hónapinál. A nyugdíjasok fogyasztói kosara szerint mért éves áremelkedés szintén nem magasabb 3,4 százaléknál. Az elemzők ráadásul magasabbra számítottak.
Szerző

Távozik a MÁV egyik vezérigazgató-helyettese

Publikálás dátuma
2019.09.10. 17:14

Fotó: Népszava
Völgyesi Zsolt Károly munkaviszonya szeptember 30-án, közös megegyezéssel szűnik meg.
Távozik a MÁV általános és műszaki vezérigazgató-helyettese – közölte a vasúttársaság kedden az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Völgyesi Zsolt Károly általános és műszaki vezérigazgató-helyettes munkaviszonya közös megegyezéssel 2019. szeptember 30-án megszűnik. Az általános és műszaki vezérigazgató-helyettes irányítása alá tartozó szakmai főigazgatóságok zavartalanul folytatják a munkájukat.
Szerző
Témák
MÁV

Kiürítették a szegedi jogi kar épületét a hétfői vihar miatt

Publikálás dátuma
2019.09.10. 16:48
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Mintegy 100 négyzetméternyi tetőfelület hiányzik a Tisza Lajos körúti épületről.
A hétfő délutáni viharban a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának épületét jelentős károk érték. Személyi sérülés ugyan nem történt, a ház azonban nem használható. Most a károk felmérése, a kárenyhítés és az életveszély elhárítása zajlik. A Tisza Lajos körúti épületről mintegy 100 négyzetméternyi tetőfelület hiányzik. Ennek kisebbik része a Feketesas utcára, nagyobbik – körülbelül 60-80 négyzetméternyi – a gerendákkal együtt a Kar belső udvarára esett, megsértve az üvegliftet, a belső udvart és a nyílászárókat. A bádogtető állapota életveszélyessé teszi az épületet, így az oktatást hétfőn  felfüggesztették erről tájékoztatta szerkesztőségünket az alma mater. Az épületből ideiglenesen elköltöztették az adminisztratív hátteret biztosító egységeket is. A tanórákat a Szegedi Tudományegyetem karai közötti együttműködésben ideiglenesen más épületekbe szervezték át. A tanulmányokhoz kapcsolódó adminisztrációs ügyek intézése ideiglenesen a Bocskai utcai épületben zajlik. A kormány az egyetemet a felmerült vis maior helyzetben teljes támogatásáról biztosította.
Szerző
Témák
vihar Szeged