Az UEFA korruptabb a FIFA-nál

Publikálás dátuma
2019.09.11. 09:50
Az oligarcha Igor Szurkisz (jobbra) pontosan tíz éve igazolta le az aranylabdás és BL-győztes Sevcsenkót
Fotó: GENIA SAVILOV / AFP
A labdarúgás visszaéléseinek feltárásával foglalkozó Football Leaks szerint az európai futballszervezet 14 év alatt offshore cégen keresztül 380 millió eurót fizetett ki Ukrajnának.
Tizennégy év alatt 380 millió euró támogatást juttatott el Ukrajnába az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a Brit-Virgin-szigeteken található offshore cégen keresztül. A labdarúgás visszaéléseit feltáró Football Leaks nevű szervezet az erről szóló bizonyítékokat – átutalási bizonylatok, számlák, szigorúan titkos pénzügyi beszámolók – eljuttatta a Der Spiegel című német hetilapnak. A Football Leaks korábban az amerikai titkosszolgálat, az FBI megállapításaira hivatkozva azt állította, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség a világ harmadik legkorruptabb szervezete. Az UEFA-nál most még súlyosabb pénzügyi visszaélésekre derült fény. 
A Der Spiegel szerint 2016-ban derült ki, hogy az UEFA az Ukrajnának szánt támogatásokat – melyek a futballszövetségnek és a kluboknak jártak – a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Newport Management Limited nevű offshore cég számlájára utalta át. A cég mögött Igor Szurkisz, ukrán oligarcha áll. Ő a legsikeresebb ukrán klub, a Dinamo Kijev elnöke 2002 óta, a testvére pedig Grigorij Szurkisz, aki 1993-1998 között vezette elnökként a kijevieket, később tizenkét évig irányította az Ukrán Labdarúgó-szövetséget (FFU), 2004-től 2019-ig tagja volt az UEFA végrehajtó-bizottságának, egy ideig alelnökként az európai szövetség második számú vezetőjének számított a később korrupciós vádak miatt leváltott elnök, Michel Platini mögött.
Az UEFA egyik munkatársa – akinek nevét saját biztonsága érdekében titokban tartják – 2016 december 15-én „szigorúan bizalmas, semmilyen körülmények között nem kerülhet illetéktelen kezekbe” tárggyal ellátott belső levélben tájékoztatta a vezetőket arról, hogy 2002. szeptember 26. és 2016. december 2. között minden Ukrajnának szánt UEFA-kifizetés az offshore cég számlájára érkezett meg. A Newport Managament Limited kapta az ukrán labdarúgás infrastrukturális fejlesztésére szánt, stadionépítésre, a rassziszmus ellenes harcra, a játékvezetők képzésének fejlesztésére küldött támogatásokat, az európai kupákban pályára lépő klubok eredményei után járó összegeket és azt a pénzt is, amit az UEFA azoknak a klubcsapatoknak fizet ki rendszeresen, amelyek játékosokat adnak a válogatottaknak az Európa-bajnoki selejtezőkre. Excel táblázatban soronként vissza lehetett követni, melyik nap, mekkora összeget, milyen célból utalt az UEFA az offshore cég számlájára.
Az első hat évben svájci frankban, utána euróban érkeztek az összegek a Newport Management Limitedhez. Összesen 400 alkalommal utalt az UEFA az offshore cégnek. Az FFU 1999-ben bízta meg az offshore céget a pénzügyeinek kezelésével. Az UEFA is megkapta a megállapodást, ami pár mondatból állt, amelyben az FFU a szerződésre hivatkozva kérte, hogy a Brit Virgin-szigeketen bejegyzett cég számlájára érkezzenek az összegek. Arról nem adott tájékoztatást az FFU, hogy innen hogyan jutnak el az UEFA-tól a támogatások azokhoz, akiknek ezeket szánják, az európai szövetség sem foglalkozott ezzel a 2016 decemberében elküldött szigorúan bizalmas belső levélig.
Ezután az UEFA vizsgálatot indított, két gazdasági szakembert Ukrajnába küldött, akik további „érdekes” információkat szereztek: a Dinamo Kijev pénzügyeit 1993 óta az 1992-ben alapított Newport Management Limited kezeli, a hatoldalas szerződést 2010-ben újabb húsz évre meghosszabbították. Ennek értelmében az offshore cég teljes körű pénzügyi szolgáltatást nyújt a kijevi klubnak, nemcsak a bevételeket kezeli, hanem értékesíti a klub marketing- és televíziós közvetítési jogait. A szerződést a két Szurkisz-testvér írta alá. 
„Kicsit naivak voltunk” – írta az UEFA pénzügyi osztályának egyik munkatársa 2017-ben az európai futballszervezet jogászának küldött levelében. Azt a választ kapta a jogászoktól: sosem érkezett panasz Ukrajnából arról, hogy valaki nem kapta meg a neki járó pénzt az UEFA-tól, ezért senkit sem lehet hibáztatni a történtekért.
A Der Spiegel huszonkét kérdést küldött el a Newport Management Limitednek, amire azonnal jött a reakció: ennyi kérdést a cég nem tud a törvényben kötelezően előírt nyolc napon belül megválaszolni. A Der Spiegel további megkeresései válasz nélkül maradtak. Az UEFA a német lapnak azt írta, a belső vizsgálat 2017. májusában lezárult, az európai szövetség nem követett el sem jogsértést, sem mulasztást.
Az FFU 2015-ben kérte az UEFA-tól, hogy a neki járó összegeket ne a Brit Virgin-szigetekre küldjék, a kifizetéseket azonban csak egy évvel később állította le az európai szövetség. Azzal az indokkal, hogy akkor került elő az FFU levele. Közben még közel 100 millió eurót kapott az UEFA-tól a Newport Management Limited.

Nem akar kapitány lenni Dárdai Pál

Publikálás dátuma
2019.09.10. 20:11

Fotó: UWE ANSPACH / AFP/dpa Picture-Alliance
„Nem fogok többet szövetségi kapitányként dolgozni, sem Magyarországon, sem máshol” – fogalmazott a Hertha BSC korábbi vezetőedzője.
Dárdai Pál a Kickernémet magazinnak nyilatkozott terveiről, és elmondta: többé nem szeretne nemzeti válogatottat irányítani. Döntését azzal indokolta, hogy ő olyan típus, akinek az időszakos munka nem, csak a mindennapos elfoglaltság fekszik. Emiatt nincsenek kapitányi ambíciói. „Nem fogok többet szövetségi kapitányként dolgozni, sem Magyarországon, sem máshol” – idézte a lap Dárdait. A 43 éves edző korábban hét mérkőzésen irányította a magyar válogatottat. Négy győzelem, két döntetlen és egy vereség a mérlege.
Szerző
Témák
Dárdai Pál

Motorcsónak-világbajnok lett Havas Attila

Publikálás dátuma
2019.09.10. 19:43

Fotó: Havas Attila / Facebook
A magyar motorcsónakos a Hydro GP F-500-as világbajnoki sorozatot nyerte meg.
A Magyar Motorcsónak Szövetség keddi közleményét idézi az MTI: Havas Attila győzött az öt versenyhétvégéből álló sorozat borettói nyitányán május végén, majd ugyancsak Olaszországban, San Nazzaróban tovább növelte előnyét.
A világbajnok Havas Attila narancssárga mellényben, zászlóval
Fotó: Havas Attila / Facebook
Az ezt követő svédországi és ukrajnai viadalokon is megőrizte első helyét, a múlt hétvégén pedig Csehországban, Jedovnicében tette biztossá vb-címét. Ugyanebben a sorozatban Csákó Ferenc kilencedikként zárta a sorozatot.
Szerző
Frissítve: 2019.09.10. 19:44